Şile’yi bu kadar güzel yapan yalnızca plajları ya da tarihi dokusu değil. Bu güzel ilçe sadece ağaçlı yollarıyla bile kalbini çalabilir. Şile, şehirden çıkmadan sessiz sakin bir kaç gün geçirmek için birebir!
Kış aylarında sanat filmi tadında bir tatil yapmak, tarihi solumak veya yaz aylarında plajların tadını çıkarmak… Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan, şehrin akciğeri olarak tanımlanan Şile’nin gezilecek yerleri, doğası ve sıcakkanlı yerlileri arasında keyifle zaman geçirmek hiç zor değil! Ağaçların yol boyunca sıralandığı yemyeşil Şile yolundayken senin için önerilerimizi titizlikle not aldık: İşte karşında, Odamax’tan Şile kent rehberi!
1. Şile Nerede?
İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, Marmara Bölgesi’nin kuzey doğusunda bulunuyor. Kocaeli Yarımadası’nın Karadeniz kıyısında yer alan Şile’nin doğusunda Kandıra, batısında Beykoz ve güneyinde ise Pendik ve Gebze yer bulunuyor. İstanbul şehir merkezine ise 77 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
2. Şile’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul-Şile yolu ve çevre bağlantıları üzerinden ulaşım sağlanabiliyor. Deniz yolculuğundan hoşlanıyorsan Bostancı’dan kalkan deniz otobüsleri ile yapacağın 1 saat 20 dakikalık bir deniz yolculuğu ile doğrudan ulaşabilirsin. Bununla birlikte 139, 139A, 139T ve 14YK numaralı otobüsleri ya da Çekmeköy – Şile dolmuşlarını da tercih edebilirsin. Ancak şunu bilmelisin ki Şile otobüs saatleri ve seyahat süresi hafta içi ve hafta sonu farklılık gösteriyor.
3. Neleri Meşhur?
3.1. Kestane Balı
Kestane balı çok meşhur. Bu lezzetin, ilçede gezerken hemen her yerde karşına çıkması muhtemel. Şile otelleri, pansiyonları ve butik otellerinin kahvaltılarında da bu meşhur bala sıklıkla yer veriliyor. Hatta buranın köylerinde üretilen kestane balının yakın zamanda coğrafi işaret de alacağı belirtiliyor.
3.2. Mancarlı Pide
“Mancar nedir?” diye düşünüyorsan hemen açıklayalım: Bölgede yenilenebilir her çeşit ota mancar deniyor. Yani yaz ve kış aylarında mancarlı pide farklı farklı otlarla hazırlanıyor. Tabii kara fırında pişmesi de lezzetine lezzet katıyor.
3.3. Şile Bezi
Bahar ve yaz aylarına renk katan elbiselerin olmazsa olmazı şile bezi, pamuk iplikleriyle el tezgahlarında dokunuyor. Bu bez tamamen Şile’ye özgü. Yani anlayacağın valizinde rengarenk şile bezi elbiseler için ufak bir yer ayırmanda fayda var.
4. Nereye Gidilir?
4.1. Şile Feneri
Kırım Harbi döneminde yapıldığı bilinen Fener bugün hala Karadenizli balıkçıların yolunu aydınlatıyor. Halihazırda ülkenin en büyük feneri olan Şile Feneri’nin tam altında bulunan parkta bir banka oturup manzaranın tadını çıkarabilirsin. Şile merkez otellerinde kalabilir, ünlü dizilerin favori mekanları arasında yer alan fenere kısa bir yolculukla ulaşabilirsin.
4.2. Ağva
Küçük bir hafta sonu kaçamağı yapmak ya da İstanbul’un karmaşadan uzak bir noktasını keşfetmek istiyorsan Ağva’ya da mutlaka geçmelisin. Saklıgöl’deki piknik alanlarında sakinliğin tadını çıkarabilir, Göksu Deresi’nde balık tutabilir ya da Kurfal Altı Plajı’nda serinleyebilirsin. Nehir ve ormanların kenarında sıralanan Ağva otelleri veya doğa tatil köylerinde huzurlu birkaç gün seni bekliyor olacak.
4.3. Şile Kalesi
Plaja yakın bir konumda bulunan Şile Kalesi’ni sabah erken saatlerde ziyaret ederek sakin bir ortamda manzaranın tadını çıkarabilirsin. Ardından merkezde sıralanan Şile kahvaltı mekanlarında keyifli zaman geçirebilirsin. Fakat burada denize girmeni tavsiye etmiyoruz. Zira deniz suyu aşırı dalgalı ve derinliği çok değişken.
5. Ne Yapılır?
5.1. Plajlarda Zaman Geçir
Kavuşamayıp kendilerini sulara bırakmış aşıkların destanına konu olan meşhur Ağlayan Kaya’nın da bulunduğu Ağlayan Kaya Plajı, Şile’nin en ünlü plajları arasında yer alıyor. Kabakoz mevkiinde bulunan Saklıköy Koyu, Uzunkum mevkiinde sıralanan Mavi Bayraklı özel plajlarda denizin tadını çıkarmak için ideal bir alternatif sunuyor. Fakat Karadeniz’in dalgalı ve tehlikeli suları nedeniyle işletmelere ait olan ve güvenlik bandı ile çevrelenen plajları tercih etmende fayda var.
5.2. Mağaraları Keşfet
Zeki Müren’in Bodrum’dan önce Şile’ye tutkun olduğu bilinenler arasında. Müren’in ayrıca, akustik derinliği için buradaki Akşam Güneşi Mağarası’nı sık sık ziyaret ettiği söyleniyor. Sen de ziyaret etsen hiç fena olmaz! Feneraltı mevkiinde bulunan bu mağaraya yalnızca teknelerle ulaşım sağlanıyor. Mağaracılık sporu ile ilgileniyorsan eski çağlarda Hristiyanlar tarafından kilise olarak kullanılan Sofular Mağarası’nı keşfetmek isteyebilirsin. Geçmiş çağlarda kilise olarak kullanılan ve 12 basamaklı girişi, 355 metre uzunluğuyla dikkat çeken İnkese Mağarası da gezilecek yerler listesine eklenebilir.
Şile’nin güzelliklerine kayıtsız kalmak mümkün değil! Aklında çoktan küçük bir Şile kaçamağı canlanmış olmalı. Peki, Şile’de nerede kalacaksın? Tüm ihtiyaçlarına yanıt verecek konaklama seçenekleri için Odamax burada!