Mistik atmosferi ve korunmuş tarihi dokusuyla insana kendini Binbir Gece Masalları’nın içindeymiş gibi hissettiren Doğu Anadolu illeri, otantik bir tatil deneyimi yaşamak isteyenleri bekliyor. Keyifli bir gezi planı için Doğu Anadolu’ya ne zaman gidilir, nerede kalınır, nereleri görmek gerek tüm bilmen gerekenleri senin için bir araya getirdik.
Bu yıl tatilini yeni yerler keşfederek geçirmeye karar verdiysen Doğu Anadolu senin için doğru rota olabilir. Türkiye’nin en heyecan verici bölgelerinden biri olan Doğu Anadolu’da zamanda yolculuk yapabilir, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini takip edip farklı kültürleri tanıyabilirsin. Sorunsuz bir tatil için elbette gezi planını da dikkatli bir şekilde oluşturmalısın. Özellikle gezi tarihini ayarlarken seyahat etmeyi planladığın kentin iklimini göz önünde bulundurman önemli. Keyifli bir gezi için Doğu Anadolu turu ne zaman yapılır? Hangi mevsim gezi için daha uygun diye düşünüyorsan, bilmen gereken tüm detaylar yazının devamında!
1. Doğu Anadolu’ya Ne Zaman Gidilir?
Doğu Anadolu turuna ne zaman gidilir? Bu sorunun elbette tek bir cevabı yok. Bu nedenle bölgedeki illeri ziyaret etmeyi planlayan kişiler Erzincan’a ne zaman gidilir, Bitlis hangi mevsimde daha güzel, Van ne zaman gezilir gibi soruları sıklıkla soruyor. Bölgenin mevsim koşulları zorlu olduğu için tatilciler bir plan oluştururken gezilerini en rahat gerçekleştirebilecekleri ayları tercih etmeye çalışıyor. Doğu Anadolu hangi mevsimde gezilir merak edenler için bizim tarih önerilerimiz ise sırasıyla şöyle:
1.1. İlkbahar Ayları
İlkbahar ayları Doğu Anadolu’yu ziyaret etmek için en ideal dönem. Anadolu’da bahar aylarında hava ılımanlaşıyor ancak gezilemeyecek kadar sıcak olmuyor. Hele ki Muş Ovası… Doğa canlanıyor, çiçekler açıyor ve tabiat yeşile bürünüyor. Bu sayede açık hava etkinliklerini rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsin.
1.2. Sonbahar Ayları
Doğu Anadolu turu ne zaman yapılmalı sorusu için bir diğer ideal zaman aralığı ise sonbahar ayları. Bölgede tıpkı ilkbahar ayları gibi sonbahar da ılıman geçiyor. Hava ne çok sıcak ne de çok soğuk oluyor. Bu sayede uzun yürüyüşler gerektiren aktiviteleri rahatlıkla gerçekleştirebilirsin.
1.3. Yaz Ayları
Doğu Anadolu Bölgesi yaz aylarında genellikle yüksek sıcaklıkların hakimiyeti altında oluyor. Bu nedenle Doğu Anadolu gezi yorumlarında sıklıkla yaz aylarının bu bölgeyi gezmek için pek uygun olmadığına değiniliyor. Ancak bölgenin yaz aylarında da ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu belirtmeliyiz. Ayrıca yaz aylarını bölgede gerçekleşen festival, sergi ve etkinliklere katılmak için de tercih edebilirsin.
1.4. Kış Ayları
Doğu Anadolu’da yazlar gibi kışlar da zorlu geçiyor. Bu nedenle kış ayları bölgedeki tarihi ve kültürel alanları ziyaret etmek için pek uygun sayılmaz. Ancak bu aylarda bölgedeki kayak merkezlerini ve doğal güzellikleri ziyaret edebilirsin. Beyaz kar örtüsünün altında Anadolu bir başka güzel! Bu kış Doğu Anadolu gezisine çıkmayı düşünüyorsan yanına çok kalın giysiler almayı ihmal etmemelisin.
2. Doğu Anadolu Turu Planlarken Dikkat Edilecekler
- Anadolu turu planlarken hava durumunu göz önünde bulundurman gerektiğini burada tekrar hatırlatalım. Bu durum valiz hazırlığı süreci için de geçerli. Örneğin; eğer bölgeye kış aylarında seyahat edeceksen kar botları ve yün kazaklar gibi gezi sırasında rahat hissetmeni sağlayacak giysiler tercih etmelisin.
- Rahat bir gezi için ulaşım ve konaklama gibi konuları önceden planlamalısın. Anadolu turun sırasında hangi şehirde kaç gün kalacağını ve sonraki durağına hangi araçla nasıl geçeceğini adım adım ayarladığın bir seyahat planı işini kolaylaştıracak.
- Anadolu kültürel açıdan çeşitliliğin ve ihtimamın fazla olduğu bir bölge. Bu nedenle gezin sırasında yerel adetlere özenle yaklaşmayı unutma.
3. Doğu Anadolu İlleri Hangileri?
- Ağrı
- Ardahan
- Bingöl
- Bitlis
- Elazığ
- Erzincan
- Erzurum
- Hakkari
- Iğdır
- Kars
- Malatya
- Muş
- Tunceli
- Van
Doğu turu planlarken belki de en önemli adımlardan biri rota belirlemek oluyor. Anadolu illerini hangi sırayla gezeceğine karar verebilmen için elbette öncelikle onları tanımalısın. Eğer nasıl bir tur rotası oluşturman gerektiğinden emin değilsen işte sana bir öneri: Erzurum-Kars-Van-Bitlis-Diyarbakır-Malatya rotasını takip ederek Doğu Anadolu’nun bu altı güzide ilini altı günde gezebilirsin.
4. Doğu Anadolu’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
- Ani Antik Kenti (Kars)
- Nemrut Dağı (Adıyaman)
- Hazar Gölü (Elazığ)
- Van Gölü (Van)
- İshak Paşa Sarayı (Ağrı)
- Çıldır Gölü (Kars)
- Yakutiye Medresesi (Erzurum)
- Munzur Vadisi Milli Parkı (Tunceli)
- Üç Kümbetler (Erzurum)
- Muradiye Şelalesi (Van)
- Ararat Dağı (Ağrı)
- Kars Kalesi (Kars)
- Buban Bacaları (Bingöl)
- Harput Kalesi (Elazığ)
- Çifte Minareli Medrese (Erzurum)
Doğu Anadolu gezi önerilerini incelerken bu tarihi ve doğal güzelliklere sıkça değinildiğini zaten görmüş olmalısın. Biz de bu yorumlara tamamen katılıyoruz. Bölgeyi daha önce ziyaret eden ekibimizin Doğu Anadolu gezi tavsiyelerine uyarak gerçekleştirdiğimiz seyahat bizim için de unutulmazdı. Bu nedenle oluşturacağın Doğu Anadolu gezi rotasına bu yerleri biz de muhakkak eklemeni öneriyoruz.
Doğu Anadolu gezi tavsiyelerimizi paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Geriye sadece konaklamanı ayarlamak kaldı. Tatilin sırasında keyifli bir konaklama deneyimi yaşamak için Odamax’a güvenebilirsin. Sen gideceğin şehri yaz, bırak otelleri Odamax bulsun!