Baharın gelmesiyle birbirinden renkli etkinlikler ajandalara eklendi. Biraz soğuk geçen mart ayından sonra güneşin parıltısı nihayet hissedilmeye başlıyor. Sokakların cıvıl cıvıl havasına bir de festivaller ve şenlikler ekleniyor. Mayıs ayının en güzel müjdecilerinden olan Hıdırellez de bunlardan biri. Türkiye’nin pek çok yerinde kutlanan şenliklerin, Roman kültüründeki yansımaları Kakava şenlikleri olarak kendini gösteriyor. 5-6 Mayıs’ta düzenlenen şenliklerde bolluk, bereketin artması ve ilkbaharı karşılamak için coşku dolu kutlamalar yapılıyor. Hıdırellez ve Kakava kutlamalarını bir arada yaşatarak canlı kalan bu güzel gelenek, değerleri korumanın ve paylaşmanın önemini hatırlatıyor.
Hıdırellez ile Aynı Tarihte Kutlanıyor
Kakava ve Hıdırellez kutlamaları arasında ritüeller açısından pek çok benzerlik var. Kakava’nın, Roman kültürünün izleriyle birlikte küçük detaylarla renklendirilerek Hıdırellez şenliklerinden farklılaştığı görülür. Kakava şenliklerinin Trakya’da kutlanmaya başlaması 17. yüzyıla kadar uzanıyor.
Bir arada olup kaynaşmak amacıyla verilen yemekler nedeniyle bu şenlikler, Kakava- Tencere Bayramı olarak anılır. Bazı anlatımlarda ise “tencere” sözcüğünün, kahkaha ve eğlenceyi karşıladığı, bunun bir “Cümbüş Bayramı” olduğu geçer. Günümüzde, çeribaşı giysileri giymiş bir kişinin davul ve zurna eşliğinde sokakları gezerek herkesi Kakava kutlamalarına davet etmesi, o dönemin izlerinin hâlâ görüldüğünü gösteriyor.
Benzer ve farklı yönleriyle iç içe geçmiş, ahenkle kutlanan etkinlikler, bize kültür çeşitliliğin birbirinden güzel renklerini ve bu tatları yaşatmanın ne denli önemli olduğunu anlatıyor.
Kakava Nasıl Kutlanır?
İlkbaharın en renkli görüntüleri Hıdırellez şenliklerinde ortaya çıkar. Kültürden kültüre farklılık gösteren şenlikler, Edirne ve Kırklareli bölgesinde Kakava olarak kutlanıyor. Şenliklerin, 17. yüzyıldan beri kutlandığı biliniyor. Bu kutlamalara Türkiye’de, Roman kültürünün hissedildiği bazı batı şehirlerinde de rastlanıyor. Baharın gelmesiyle halk arasında başlayan tatlı telaş ve heyecan, özellikle mayıs ayı yaklaşınca hazırlıkların da hızlanmasıyla artarak devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Meriç Nehri’nin kollarından olan Tunca Nehri kıyısına inilir ve nehir suyuyla el, yüz yıkanarak kişiye sağlık ve sıhhat getireceğine inanılır. Nehrin kıyısındaki ağaçlardan dileklerin kabul olması için yeşil dal alınması, şafak vakti Baba Fingo’nun nehirden çıkacağına inanılması gibi bazı sembolik bahara giriş ritüelleri yapılır. Eğlence ve dans burada başlar. Kırklareli tarafında bu etkinlikler Şeytan Deresi etrafında yapılır.
Tüm Hıdırellez kutlamalarında olduğu gibi burada da bir ateş yakılır. Kakava ateşinin üstünden geçme, müzik, dans ve nehrin kıyısında piknik gibi aktiviteler şenlikler kapsamında yapılır. Roman kültürüne özgü danslar eşliğinde coşkulu kutlamalar gerçekleşir.
Kakava şenliklerine dâhil edilen Kırkpınar yağlı güreş turnuvası ise Sarayiçi’nde yapılıyor. Burada gerçekleşen törenleri izleyen halka pilav ikramında bulunulur.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen etkinlikler, uluslararası bir festival havasında, büyük coşkuyla kutlanıyor. Kakava şenlikleri, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde de yer alıyor.
Kakava şenliklerine ilgi de bir hayli fazla. 2018 yılından beri resmi olarak düzenlenen etkinliklere her yıl binlerce kişi katılıyor. Yalnızca bölge halkından değil, farklı yerlerden de katılım görülüyor. Edirne’de kültür turizminin önemli olaylarından olan şenlik, bol eğlencenin yanı sıra, farklı kültürleri görmek ve yaşamak, bunlarla ilgili bilgi edinmek açısından kesinlikle görülmeye değer.
Bu şölen havasını kaçırmamak, ardından şehrin tarihini ve çevredeki doğal güzellikleri keşfetmek için güzel bir bahar tatili fırsatı oluşturabilirsin. Edirne ve çevresindeki oteller arasından çok geçmeden yerini ayırt ve bu farklı seyahat için hazırlıklara başla!