Ege’nin gözde tatil yerlerinden Alaçatı; eğlenceyi, sakinliği, yeşili ve denizi bir arada sunan, renkli ve cıvıl cıvıl bir köşe. Gezerken kaybolacağın taş sokaklarda, zamanın nasıl akıp gittiğini bilemiyorsun. Doğaya, lezzete, huzura ve eğlenceye doyacağın farklı bir tatil için muazzam bir yerdesin. İşte, Alaçatı seyahatine renk katacak tavsiye rehberi…
Alaçatı Sokakları
Alaçatı’nın sokaklarıyla ünlü olduğunu bilmeyen yok. Meşhur sokakların olduğu yer de Köyiçi olarak geçiyor. Alaçatı sokaklarının öyle otantik bir havası var ki hayran olmamak elde değil. Buradaki evlerin çoğu 19. yüzyıldan kalma yapılar. Begonvillerin sarıp sarmaladığı cumbalı taş evler, özgün mimari yapısını muhafaza ediyor. Yeni yapılar da bu eski evlere çok uyumlu olarak inşa edilmiş ve güzel bir bütünlük oluşturuyor. Her adımda daha da güzelleşen evler, nostaljik havasıyla sizi adeta içine çekiyor.
Bu başlıkta Alaçatı’nın simgelerinden Kemalpaşa Caddesi’ni özellikle belirtmek gerek. Alaçatı’da sokak deyince burası başlangıç noktası kabul ediliyor. Arnavut kaldırımlardan meydana gelen uzun cadde kalabalık olduğu için sakin bir şekilde gezmek zor. Alaçatı evleriyle süslü sokaklarda birbirinden keyifli mekânlar var. Güzel bir akşam yemeği için burada bulunan restoranlarda çok geçmeden yerini kapmalısın.
Kemalpaşa Caddesi ve Alaçatı sokaklarında daha uzun kalmak istersen, Alaçatı otellerini mutlaka değerlendirmelisin.
Alaçatı’da Kahvaltı ve Meze Lezzetleri
Güne harika bir başlangıç için, kendine güzel bir Alaçatı kahvaltısı ısmarla. Çamlık Yolu üzerinde enfes kahvaltı yerlerini güzel kokularından bulabilirsin. Bahçe içerisindeki bu tatlı mekânlarda, buraya özgü lezzetlerle güne başlamanı öneririz. Ev yapımı reçelleri ve sıcacık böreklerin tadını ege otlarıyla süsleyen bu kahvaltının tadını unutman zor olacak.
Köyiçi’ni gezmeye devam ederken mezeciler göreceksin. Gözüne kestirdiğin bir yere otur ve tadıma başla. Burada, Ege mutfağını zenginleştiren sayısız mezeyi en doğal şekliyle bulabilirsin.
Alaçatı Ot Festivali
2010 yılından beri düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, nisan ayını renklendiren ve yaz sezonunu erken başlatan bir etkinlik. Bu bölgede yeşillenen birbirinden farklı otlar, stantlarda yerini alıyor. Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden olan otlar, buraya konuk olan insanlarla samimi bir havada buluşuyor. Otlarla yapılan yemeklerin tadımı, sağlıklı beslenme önerileri, gastronomi söyleşileri, biyoçeşitlilik, uygulama bahçelerini ziyaret edebileceğin yürüyüşler gibi pek çok aktivite, festival kapsamında yapılıyor. Açık hava konserleri ve yemek yarışmaları da festivale hareket ve eğlence katıyor. Her gün farklı bir etkinlikle, zengin Ege kültürünü ve mutfağını keşfederek unutamayacağın anlar biriktireceksin.
Rüzgar Sörfü İçin Doğru Yerdesin
Alaçatı, windsurf için en verimli yerlerden. Bir dönem Windsurf Dünya Kupası’nın bir ayağına ev sahipliği yapmış. Koyun kapalı yapıda olması, dalgalanmaları engelliyor. Rüzgâr da istenilen düzeyde. Genel olarak rüzgârlı bir yer olması, sörf meraklılarının işini kolaylaştırıyor. Bunun yanında Alaçatı’da kitesurf de deneyebilirsin. Başlangıç seviyesi için muazzam bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Ders alabileceğin okulların yanında, ekipman sıkıntısı da yaşanmıyor. Her şey tamamsa, burası için en uygun plajdan bahsedelim; Çark Plajı. Alaçatı’da windsurf deyince akla ilk gelen yer olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Çark Plajı aynı zamanda, mavinin farklı tonları, sapsarı kumsalları ile güneş ve denizin tadını çıkarmak için güzel bir köşe.
Taş Evlerde Kalmanın Keyfini Yaşa
Sokaklarından uzun uzun bahsedip de sokaklara bu karakteristik özellikleri katan evleri biraz detaylandırmadan olmaz. Hatta fırsat varsa bu evlerde konaklamak… Buradaki Rum kültürü birçok şeyde olduğu gibi özellikle mimaride çok değerli izler bırakmış. Dönemin havasını veren birbirinden güzel taş ev ve konaklar arasında seçim yapmak zor. İster bir arkadaş grubuyla ister iki kişi gel, burada izole bir tatil için en keyifli seçenek taş evler.
Ayios Konstantinos Kilisesi – Pazar Yeri Cami
Alaçatı’nın Köyiçi civarında bulunan yapı, isminden de anlaşılacağı gibi önceleri bir kiliseymiş. Köyün Müslüman nüfusu artış gösterince camiye çevrilmiş. Pazar Yeri Cami içinde bırakılan küçük şapel, Alaçatı’da yaşayan Hıristiyan nüfus için ibadete açık. Fener Rum patriğinin özel izinle burada gerçekleştirdiği ayin sebebiyle ismini daha önce de duymuş olabilirsin. Yapı günümüzde hem cami hem de kilise olarak işlevini sürdürüyor.
Port Alaçatı
Marina ve yaşam merkezi olan site oluşum Port Alaçatı, bölgenin dokusuna uygun şekilde planlanmış ve uygulanmış. Buradaki evler, ev önü iskeleye sahip. Tekneler evlerin önünde dizilmiş şekliyle çok güzel görünüyor. Aynı kıyıda balık restoranları da var. Harika manzarası eşliğinde lezzetli bir akşam için aklında bulundurmalısın.
Port Alaçatı etrafında konaklayabileceğin huzurlu yerler de var. Bu çevredeki otelleri değerlendirmeni öneririz.
Alaçatı Değirmenleri
Alaçatı’nın en güzel simgelerinden olan değirmenler, 150 yılı aşkın bir zaman önce yapılmış. Buğday öğütmek amacıyla Alaçatı’nın rüzgârlı havasını fırsat bilerek buraya 4 tane değirmen yapmışlar. Değirmenlerin olduğu noktada çok güzel bir manzara var. Değirmenlerden bazıları restoran ve kafeye dönüştürülmüş. Burada manzaraya karşı bir şeyler içebilir ve biraz mola verebilirsin. Gün batımını beklersen muhteşem fotoğraf kareleri yakalayabilirsin.