Burası Türkiye’ de mi? Türkiye’de ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken yerlerin pek çoğuna gitmiş olabilirsin. Peki, henüz varlığından bile haberdar olmadığın nefes kesici coğrafyalar? Türkiye’de az kişinin bildiği doğal güzellikleri keşfetmek için okumaya devam et!
Yeni yerler keşfetmenin verdiği haz bir başka! Eğer yeni bir maceraya atılmak, daha önce gidip gördüğün yerlerden daha farklı manzaraları seyre dalmak ve fotoğraflarının arasına alışılmışın dışında kareler eklemek istiyorsan, Türkiye’nin gizli kalmış doğal güzelliklerini yakından görmek için yola koyulma zamanı! Peki, onları nasıl mı bulacaksın? Endişelenme, biz sana rehber olmak için çoktan hazırlığımızı yaptık. İşte karşında Türkiye’nin en az bilinen doğal güzellikleri!
- Baltalı Gölü / Uşak
Yeşilin ve mavinin en güzel tonu ile karşılaşmaya hazır mısın? Kusursuz bir ahenge sahip olan Baltalı Gölü, Türkiye’de az bilinen doğal güzellikler denilince bizim aklımıza ilk gelen seçenek oldu. Son derece sakin ve huzurlu bir ortama sahip olan Baltalı Gölü, büyük ağaçlarla kaplı bir ormanla çevreleniyor. Bu yönüyle de iskeleden bakıldığında insana kendini yeşil çerçeveli masmavi bir tabloda hissettiriyor.
İnsanlardan uzaklaşmak, kendinle baş başa kalmak ve dinlenebilmek için masalsı bir yer olan bu göl, Uşak’ın Banaz ilçesinde bulunuyor. Baltalı Gölü ile gözlerini ve ruhunu doyurduktan sonra Uşak’a kadar gelmişken yörenin yemekleri ile karnını da doyurmanı tavsiye ederiz! Uşak’ın yöresel tarhana çorbası, gümlü kebabı ve daha fazlası için Baltalı Gölü’nden biraz uzaklaşarak merkeze doğru yol alman gerekiyor.
2. Narman Peribacaları / Erzurum
Peribacalarının Türkiye’de yalnızca Kapadokya’da olduğunu düşünüyorsan yanıldığını bilmelisin! Heybetli görünümü ve kırmızıya yakın rengi ile oldukça dikkat çekici bir görünümde olan Narman Peribacaları, bölge halkı tarafından “kırmızı periler” olarak adlandırılıyor. Erzurum şehir merkezine yakın bir konumda bulunan Narman Peribacaları, ulaşım yönünden de kolay bir konumda yer alıyor.
3. Yenice Ormanları / Karabük
Kendine özgü bitki örtüsü, ender rastlanan devasa ağaçları ve el değmemiş bölgeleri ile Yenice Ormanları, Türkiye’nin en iyi manzaraları arasında sayılabilir. Doğanın içinde kaybolup kendini bulmak ve tertemiz havayı ciğerlerine çekmek için muhteşem bir atmosfere sahip olan bu orman, adeta huzurun üç boyutlu bir karşılığı! Yenice Ormanları’nı yakından görmek için ormanın içinden geçen yaya parkurlarında yürüyebilir ya da ormanın derinliklerini bisikletinle keşfedebilirsin.
Yenice Ormanları’nın keyfini sadece yürüyüş yaparak ya da bisiklet sürerek çıkarmakla yetinmeyecek olursan, orman alanı içinde yapabileceğin pek çok aktivite de mevcut! Dilersen Şeker Kanyonu’nu oluşturan heybetli kayalara tırmanabilir, dilersen de pek çok farklı kuş türüne ev sahipliği yapan bu bölgede kuş gözlemciliği yapabilirsin. Tabii, bu tarz aktiviteler için yanına gerekli olan ekipmanları alman gerektiğini unutmamalısın!
4. Karapınar Kumulları / Konya
Çöl görmek için Mısır’a ya da Libya’ya gitmene gerek yok! Türkiye’de az bilinen ilginç yerler listesine adını kum sanatıyla yazan Karapınar Kumulları, yalnızca birkaç kilometre uzağında olabilir. Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan ve 4 bin hektarlık bir alan kaplayan Karapınar Kumulları, Türkiye’nin tek çölü olma özelliği taşıyor. Eğer ülkeden çıkmadan etkileyici bir çöl fotoğrafı çekmek istiyorsan Karapınar Kumulları’nı ziyaret edebilirsin!
5. Nallıhan / Ankara
Bozkırın ortasında yemyeşil bir cennet! Ankara’da saklı kalmış bir yerleşim yeri olan Nallıhan, doğanın elleriyle boyanmış kahverengi, turuncu, yeşil ve daha pek çok rengi içinde taşıyor. Aynı zamanda bölgede kuş cenneti, çok sayıda anıt ağacı ve yabani hayvan da bulunuyor. İpek yolu üzerinde bulunan Nallıhan, tarihi açıdan da önemli bir konumda. Ankara şehir merkezinden yalnızca 2 buçuk saatlik mesafede yer alan Nallıhan’ın her Ankara ziyaretinde gidip görmek isteyeceğin yerler arasında olacağından eminiz!
6. Eshab-ı Kehf Mağarası / Mersin
Türkiye’deki bilinmeyen turistik yerler arasında ilginç oluşumuyla dikkat çeken Eshab-ı Kehf Mağarası, ilk bakışta hayrete düşüren bir görünüme sahip. Yedi Uyurlar efsanesi ile anılan bu mağara, Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunuyor. Eshab-ı Kehf Mağarası, çevre iller tarafından bilinse de henüz pek çok kişi tarafından keşfedilmemiş bir alan olarak ziyaretçilerini şaşırtmayı bekliyor!
7. Blaundus Antik Kenti / Uşak
Büyük İskender tarafından kurulan dikkat çekici bir antik kent… İngiltere’deki Stonehenge taşlarına benzerliği ile ilgi toplayan Blaundus Antik Kenti, görkemli yapısı ile görenleri büyülüyor. Uşak şehir merkezine yalnızca 40 kilometre uzaklıkta yer alan bu antik kent, Ulubey ilçesi sınırları içinde kalıyor.
8. Bilgelik Vadisi / Antalya
Baştan söyleyelim, Bilgelik Vadisi görünüm olarak biraz ürpertici! 600 metrelik kayalarla çevrili olan Bilgelik Vadisi, bir film karesine sahne olacak nitelikte. Yüksek kayaların içinde saklanmış olan Köprüçay Nehri ise eşsiz turkuaz rengiyle vadinin güzelliğine güzellik katıyor. Türkiye’nin az bilinen doğal güzellikleri arasında olan Bilgelik Vadisi, gezi severlere Antalya’ya gitmek için bir sebep daha sunuyor.
Bilgelik Vadisi tabii ki yalnızca görsellik açısından üst düzey bir deneyim sunmakla kalmıyor. Bu vadi, açık hava sporları için de eşi bulunmaz bir lokasyon olma özelliği taşıyor. Rafting ve trekking yapmak isteyenler için son derece elverişli olan Bilgelik Vadisi, büyüleyici manzaraları adrenalin dolu bir deneyimle taçlandırman için iyi bir seçenek!
9. Yüzen Adalar / Bingöl
Göl üzerinde birbirinden bağımsız üç adacıktan oluşan Yüzen Adalar, son derece sıra dışı bir görüntü oluşturuyor. Yaz aylarında yeşille kaplanan bu adalar, rüzgarın yönüne göre yer değiştiriyor. Tabii bu durum onları çok daha ilginç hale getiriyor. Bingöl’ün Solhan ilçesi yakınlarında bulunan Yüzen Adalar, fantastik yönüyle kesinlikle görülmesi gereken cinsten!
10. Mençuna Şelalesi / Artvin
Türkiye’de saklı kalmış cennet köşelerinden biri olan Mençuna Şelalesi, cezbedici güzelliği ile nefes kesiyor, göz kamaştırıyor, ağızları açık bırakıyor… Abartmıyoruz, masalsı atmosferiyle bunların hepsini yapabiliyor! Yemyeşil ağaçların arasından akıp giden şelale, görünümü ile kartpostalları andırıyor.
Mençuna Şelalesi, Artvin’in Arhavi ilçesine 15 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Mençuna Şelalesi’ne ulaşmak için uzun bir yürüyüş yolunun seni beklediğini baştan söyleyelim. O yüzden buraya havaların sıcak olduğu mayıs-eylül ayları arasında gelmende fayda var. Biraz yorulacağın bu yürüyüşün ardından göreceğin manzaranın seni çok memnun edeceğinden eminiz!
Daha önce görmediğin gizli saklı kalmış coğrafyaları yakından keşfetmek için hemen hazırlıklara başlayabilirsin! İlgini çeken mekanlara gitmeden önce yeni maceranı çok daha rahat bir şekilde yaşayabilmen için Odamax ile tam sana göre otellerden birinde odanı ayırtmayı unutma!