Son birkaç yıl içinde pek çoğumuz uzaktan çalışma sistemiyle daha yakından tanıştık. Konumdan, hatta çoğunlukla zamandan bağımsız çalışma özgürlüğünün tadına varanlar için günümüzde muhteşem bir imkan mevcut: Dijital göçebe vizesi!
Uzaktan çalışarak hayatını idame ettiren ve işini yaparken bir mekana bağlı kalmadan seyahat eden kişilere dijital göçebe, yani orijinal adıyla “digital nomad” deniyor. Özellikle son dönemlerin trend kavramlarından biri olan dijital göçebelik, yaşadığımız bu teknoloji çağında oldukça mantıklı ve keyifli bir iş modeli. Dijital göçebe olmak tabii ki yalnızca bununla sınırlı kalmıyor!
Uzaktan çalışma sisteminin yaygınlaşmasıyla günümüzde pek çok ülke, ekonomisine katkı sağlayacağı için dijital göçebe vizesi vermeye başladı. Dijital göçebe vizesi için şartlar ise ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Buraya kadar okudukların ilgini çektiyse, daha fazla detay için sayfanın devamına geçiş yapabilirsin.
1. Dijital Göçebe Vizesi Nedir?
Dijital göçebe vizesi, ülke sınırlarının ötesinde mekana ve zamana bağlı kalmadan çalışmayı mümkün hale getiren bir vize türü. Uzaktan aktif olarak çalışan ve çalışırken seyahat engeli bulunmayan kişilere verilen dijital göçebe vizesi, pek çok farklı meslek grubuna uygun. Fakat tabii ki dijital göçebe olarak hayatını devam ettireceklerin ileri seviyede yabancı dil bilmesi gerekiyor.
Dijital göçebe vizesine sahip olan kişiler, bilgisayar ve internetin olduğu herhangi bir ortamda çalışabiliyor. Şunu belirtelim, bu herhangi bir yer dünyanın diğer ucu da olabilir. Dijital göçebe vizesi kişiye hem dünya üzerindeki birçok farklı ülkeyi gezebilme hem de dijital ortamda mevcut işini yürütebilme olanağı tanıyor. Bu sayede dijital göçebeler yeni insanlarla ve yeni kültürle tanıştığı gibi bağlantılarını da güçlendirebiliyor.
2. Dijital Göçebe Vizesini Kimler Alabilir?
- Dijital pazarlama uzmanları
- Metin yazarları
- Editörler
- SEO uzmanları
- Grafik tasarım uzmanları
- Yazılım mühendisleri
- Sosyal medya uzmanları
- Influencer’lar
- Youtuber’lar
- Çevirmenler
- Çevrimiçi öğretmenler
- İnsan kaynakları çalışanları
- Çağrı merkezi çalışanları
Bunlar, dijital göçebe vizesi mesleklerinden sadece bazıları. Fakat dijital göçebe vizesi almak için yalnızca bu ve benzeri meslekleri yapıyor olmak yeterli değil. Bir kişinin dijital göçebe vizesi alabilmesi için uzaktan çalışma sistemine tamamen uyumlu olması gerekiyor. İnternet erişimi ve hızı, dijital ekipman yeterliliği, finansal özgürlük ve seyahat engelinin olmaması gibi unsurlar bu aşamada belirleyici oluyor.
3. Dijital Göçebe Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerli?
- Yunanistan
- Gürcistan
- Çek Cumhuriyeti
- Estonya
- Avustralya
- Macaristan
- Meksika
- İzlanda
- Norveç
- Kanada
- Malta
- Portekiz
- İsviçre
- Endonezya
- İspanya
2023 itibarıyla 50’den fazla ülkede dijital göçebe vizesi veriliyor. Bunlar, sadece en çok rağbet görenler. Yaşam tarzına, ülkenin refah seviyesine ya da gezi planına göre yukarıdaki dijital göçebe vizesi veren ülkeler arasından seçim yapabilir ve dijital göçebe vizesi için başvuruda bulunabilirsin!
4. Dijital Göçebe Nasıl Olunur?
Dijital göçebe olma fikri çok cazip gelmeye başladı değil mi? Ancak dijital göçebe olmanın yolu tekrarlamak gerekirse işini tamamen uzaktan yürütebilmekten geçiyor. Dijital göçebe olmayı istiyorsan teknik ekipman ve internet gibi olanaklara sahip olman gerektiğini de tekrar hatırlatalım!
4.1. Dijital Göçebe Vizesine Nasıl Başvurulur?
Dijital göçebe vizesine başvuru yapmak için bazı koşulları sağlaman son derece önemli. Ancak bu şartlar ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Bu aşamada dijital göçebe olarak gitmek istediğin ülkenin konsolosluğuna ya da büyükelçiliğine giderek şartlar hakkında bilgi alman ve dijital göçebe vizesi başvuru formu isteyerek eksiksiz şekilde doldurman gerekiyor. Bazı ülkeler için çevrim içi başvuru yapabileceğini de belirtmek isteriz. Başvuru formunu doldurduktan sonra istenen evraklarla birlikte başvuru sürecini tamamlayabilir ve yaşamak istediğin ülkeye dijital göçebe olarak gidebilirsin!
4.2. Dijital Göçebe Vizesini Kimler Alabilir?
- 18 yaşından büyük kişiler
- Dünyanın her yerinde ve uzaktan çalışabilmeye uygun bir işe sahip olanlar
- Yaptığı işleri bir portfolyo olarak sunabilen ve işiyle ilgili gelecek planları bulunan bireyler
- Herhangi bir sabıka kaydı bulunmayan kişiler
- Çalışma hayatı için yeterli ekipmana sahip olanlar
- Yeterli düzeyde geliri olan bireyler
4.3. Dijital Göçebe Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Dijital göçebe vizesi başvuru formu (Konsolosluktan alınabilir veya online doldurulabilir.)
- Pasaport
- Seyahat sağlık sigortası
- Finansal yeterlilik belgesi
- İş lisansı, öz geçmiş ve portföy
- Biyometrik fotoğraf
5. Dijital Göçebe Olarak Nasıl Yaşanır?
Dijital göçebe vizesi veren ülkelerden bazıları, ziyaretçileri için dil ve eğitim desteği ile yatırım teşviki gibi ayrıcalıklar sunuyor. Bu sayede dijital göçebe olarak istediğin ülkede belirli bir süre konaklarken aynı zamanda işini yapabilir, kendini geliştirme imkanı bulabilir ve farklı kültürleri tanıma fırsatı yakalayabilirsin.
Tabii dijital göçebe olarak yaşamak için gideceğin ülkeyi iyi seçmen ve konaklama yapacağın yeri tercih ederken özenli davranman gerekiyor. Dijital göçebe olarak yaşarken dilersen bütçene ve yaşam tarzına uygun otellerde de kalabilirsin. Bu sayede çalışırken ülkenin birçok farklı noktasını özgürce gezebilir ve konforlu bir konaklama deneyimi yaşayabilirsin!
Dijital göçebe olarak gideceğin ülke için Odamax üzerinden otel araması yapabilir ve sana hitap eden otellere anında rezervasyon yaptırabilirsin! Sen yeter ki gezmek, farklı yerler keşfetmek iste…