Gezgin ruhunu yeni keşiflere hazırla. Bu kez de dünyanın gastronomi merkezine doğru yola çıkıyoruz! O meşhur lezzetleri ana vatanlarında tattığında, Balkan yemek kültürü ile asıl o zaman tanıştığını hissedeceksin. Bize sorarsan, birçok farklı kültürün izlerini taşıyan Rumeli yemekleri kadar bu masal diyarı ülkeleri de çok seveceksin!
Ferah Akdeniz lezzeti esintileri, Osmanlı mutfağının dillere destan tarifleri ve Avrupa mutfağının ince nüanslarını tek bir potada eriten beş Balkan ülkesine ait beş özel lezzeti anlatmaya geldik. Kültürel zenginliği, tarihi mirası ve her tavrıyla “bizden” hissettiren sıcakkanlı halkıyla Balkan ülkeleri, sadece bunlarla yetinmeyip gurme tatlarıyla da gezginlerin kalbini fethediyor. Biz de her biri keşfe değer Balkan ülkelerini senin için şöyle bir gözden geçirdik ve akıllarda iz bırakan Balkan yemeklerini bu satırın devamında sıraladık!
1. Kuzey Makedonya – Tavce Gravce
Avrupa’da nam salan domates, biber ve diğer sebzelerin üretimini üstlenmesi bir yana; Balkan yemek kültürünü buram buram yansıtan yerel lokantalarıyla Üsküp adeta bir lezzet cenneti! Üsküp’ün en popüler noktalarından olan eski çarşının içerisindeki küçük lokantaların hemen hepsinde sunulan tavce gravce ise ilk denemen gereken Üsküp lezzeti.
Kızarmış fasulye ile hazırlanan ve toprak çömleklerde pişirilen tavce gravce, en sevdiğimiz Balkan mutfağı yemekleri arasında. Beyaz peynir ve yeşilliklerle hazırlanan shopska salatası da yanında çok iyi gidiyor. Ayrıca ziyaret etmek istersen, Modern Sanat Müzesi ve Makedonya Müzesi de bu bölgede yer alıyor.
2. Arnavutluk – Trileçe
Arnavutluk’un başkenti Tiran’ın hemen her köşesinde karşına özel Balkan yemekleri çıkacak. Yani anlayacağın, Arnavutluk gezisi senin için bol kalorili geçebilir. Buraya kadar gelmişken mutlaka denemen gerekenler listesinde ise “trileçe” bir adım öne çıkıyor. Gjergj Fishta Bulvarı’nda sıralanan şirin pastanelerde sunulan yumuşacık trileçe buharlaştırılmış süt, krema ve yoğunlaştırılmış süt karışımıyla hazırlanıyor. Üzerine eklenen karamelle tadını zirveye çıkaran bu lezzet, uzun süre aklında kalacak!
Her sabah saat 10.00’da Opera Binası’nın dışında rehberler tarafından ücretsiz şehir turu düzenleniyor. Hızlı bir keşif için şans verebilirsin. Ayrıca Tiran gördüğümüz en iyi ikinci el eşya pazarlarına sahip, denk gelirsen sakın kaçırma!
3. Karadağ – Riblja Çorbası
Karadağ’ın tarih hazinesi rolü üstlenen nostaljik kasabası Kotor, özellikle de deniz ürünlerinden hoşlananlar için ideal bir seçenek. Riblja çorbası ise denediklerimiz arasında aklımızda en çok yer eden lezzet oldu. Çeşitli balık, sebze ve yerel baharatlarla hazırlanan bu çorba krakerle birlikte sıcak servis ediliyor.
Deniz ürünlerinden hoşlanmıyorsan patates püresi, mısır unu ve peynirle hazırlanan “kaçamak” adını verdikleri yöresel lezzeti de deneyebilirsin. Yöresel kahvaltı eşliğinde tüm şehri tepeden izlemek içinse Kotor tekne iskelesinin tam karşısındaki kafeyi ziyaret edebilirsin.
4. Bosna Hersek – Bosanski lonac
Farklı kültürlerin ve milletlerin eşsiz harmonisini her köşesinde hissettiren Bosna-Hersek, lezzetlerinde de aynı cömertliği sunuyor. Başkent Saraybosna’nın 15’inci yüzyıldan kalma nostaljik çarşısının Arnavut kaldırımlı sokakları keşfedilmeyi bekleyen Rumeli yemekleriyle dolu! Bizim favorimiz ise Balkan yemeği isimleri içerisinde adıyla bizi en çok zorlayan “bosanski ionac” oldu.
Bosanski ionac, yani “Boşnak tenceresi” bir çeşit güveç. Dana eti, lahana, patates, patlıcan ve soğanla hazırlanıyor ve toprak kapta ağır ağır pişiriliyor. Ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu zamanında tören yemeği olarak sunulan geleneksel soğan dolması da kesinlikle denemeye değer!
5. Bulgaristan – Banitsa
Beş Balkan ülkesine ait beş özel lezzet demiştik ama Bulgaristan dengeleri biraz bozdu. Zira Bulgaristan’ın birbirinden lezzetli muhacir yemekleri arasından en sevdiğimize karar vermek epey güç oldu. Bu komşu ülkede sunulan Balkan ev yemekleri çok tanıdık ama bir o kadar farklı. Tarator, musaka, sarmi… Hepsi denemeye değer ama bizim için ipi göğüsleyen, “banitsa” adını verdikleri enfes hamur işi diyebiliriz.
Kahvaltılarda sıklıkla tüketilen peynirli ve tereyağlı bir börek çeşidi olan banitsa’nın bal kabaklı, mantarlı, sebzeli ve hatta tatlı pek çok çeşidi bulunuyor. Biz en çok bal kabaklı halini sevdik. Palaçinka adını verdikleri ve Sofya’nın hemen her pastanesinde karşımıza çıkan tatlı dolgulu ince krep çeşitlerine de bayıldık.
Tıpkı sevdiğin bir yakınını ziyaret ediyormuşsun gibi hissettirecek Balkan ülkelerinin, özellikle de Balkan yemek kültürünün çağrısına kayıtsız kalmak epey güç. Eğer sen de aynı fikirdeysen, Odamax ile Balkan ülkelerindeki konaklama seçeneklerini hemen şimdi incele ve gurme keşifler için rotanı hazırla!