Ayağını yerden kesmeden dünyayı ayaklarının altına serme fikri senin de kulağına cazip gelmiyor mu? Öyleyse bugün bizimle birlikte sen de dünyanın en uzun gökdelenlerini keşfetmek istersin diye düşünüyoruz. Hadi, dünyanın en uzun binaları hangi ülkede ve kaç katlı birlikte inceleyelim!
Paris’teki Eyfel Kulesi’nden New York’taki Empire State Binası’na kadar birçok yapı, tarih boyunca “dünyanın en yüksek binası” ünvanını taşımaya hak kazandı. Ancak insanların gökyüzüne doğru sürdürdükleri yarış bu binalarla sınırlı kalmadı. İnşaat teknolojilerinin gelişmesi, mühendislik ve mimarlık alanında her zamankinden daha gelişmiş ve sofistike binalar inşa edilmesini sağladı. Biz de bu doğrultuda, dünyanın en yüksek binası kaç metre ve dünyanın en yüksek binası nerede gibi soruların cevaplarını bir araya getirdiğimiz “Göklere Yolculuk: Dünyanın En Uzun Binaları” dosyasını hazırlamaya karar verdik. Hadi başlayalım!
1. Burj Khalifa, Dubai/Birleşik Arap Emirlikleri
Dubai’nin en yüksek binası olan Burj Khalifa aynı zamanda dünyanın en yüksek binası ünvanına da sahip. Yapımında 330 bin metreküp beton ve 39 bin ton çelik kullanılan Burj Khalifa, 828 metre yüksekliğiyle adeta gökleri deliyor. Asıl şaşırtıcı bilgi ise şimdi geliyor: Burj Khalifa, 1930’lu yıllarda dünyanın en yüksek binası olarak kabul edilen Empire State Binası’ndan bile iki kat daha yüksek!
Peki, dünyanın en yüksek binası kaç katlı merak ediyor musun? Dubai’nin simgesi haline gelen Burj Khalifa tamı tamına 163 kat. Sen de bu sıra dışı gökdeleni kendi gözlerinle görmek istersen hemen Dubai tatilini planlayabilirsin.
2. Merdeka 118, Kuala Lumpur/Malezya
Güneydoğu Asya’nın en yüksek, dünyanın ise en yüksek ikinci binası olan Merdeka 118, 678 metrelik yüksekliğiyle misafirlerine görkemli bir şehir manzarası sunuyor. Malezya’nın Kuala Lumpur şehrinde yeşil bina tasarımı ve sürdürülebilirlik önlemleriyle inşa edilen Merdeka 118, bizzat görülmeyi kesinlikle hak ediyor. Bu fikir aklına yattıysa Kuala Lumpur seni bekler.
3. Şanghay Kulesi, Şanghay/Çin
Dünyanın en yüksek ikinci binası ünvanını 2023 yılında Merdeka 118’e kaptıran Şanghay Kulesi, günümüzde dünyanın en yüksek üçüncü binası olarak konumlanıyor. 632 metre yüksekliğe ve 127 kata sahip olan Şanghay Kulesi’nin dünyanın en hızlı asansörüne sahip olduğunu da söyleyelim.
İnşaatına 2008 yılında başlanan kule, yaklaşık yedi yıl sonra 2015’te tamamlandı. Şanghay Kulesi, artık dünyanın en uzun ikinci binası olmasa da hala en yüksek gözetleme güvertesi ünvanına sahip. Şanghay Kulesi’ni ziyaret edebileceğin ve unutulmaz deneyimler yaşayabileceğin bir Çin tatili planlamaya ne dersin?
4. Ebrac el-Beyt, Mekke/Suudi Arabistan
Mekke şehrinin kalbinde yer alan Ebrac el-Beyt, altı yıllık inşaat çalışmalarının ardından 2012 yılında tamamlandı. 601 metre yüksekliğindeki Ebrac el-Beyt, dünyanın en yüksek binası ünvanına sahip değil fakat dünyanın en yüksek ve en büyük oteli ünvanını elinde tutuyor. Kabe’nin de içinde bulunduğu Mescid-i Haram’ın yanında yükselen Ebrac el-Beyt, her yıl 2 milyon hacı adayının kalabileceği kadar geniş bir alan sunuyor.
5. Ping An Uluslararası Finans Merkezi, Shenzhen/Çin
Çin’in Shenzhen kentinde bulunan Ping An Uluslararası Finans Merkezi, 599 metrelik uzunluğuyla dünyanın en yüksek binaları listesine beşinci sıradan giriş yapıyor. Shenzhen kentinin en yüksek binası olan Ping An, ülke geneline bakıldığında ise Çin’in en yüksek ikinci binası olma özelliği taşıyor. 2017 yılında tamamlanan bu gösterişli gökdelen 115 katlı.
6. Lotte World Tower, Seul/Güney Kore
Güney Kore’nin başkenti Seul’de yükselen Lotte World Tower, 555,7 metre yüksekliği ve 123 katlı planıyla görenlerin başını döndürüyor. İnşaatı 2017 yılında tamamlanan Lotte World Tower, 80 adet asansöre ve yer altında altı kata daha sahip.
7. Özgürlük Kulesi (One World Trade Center), New York/Amerika Birleşik Devletleri
New York’un aşağı Manhattan bölgesinde yer alan Özgürlük Kulesi, aynı zamanda Dünya Ticaret Merkezi kompleksinin ana binası. 541 metre yüksekliğindeki Özgürlük Kulesi, New York’un en yüksek binası olarak kabul ediliyor. Nitekim Özgürlük Kulesi, henüz inşaat halindeyken bile Empire State’in yüksekliğini aşarak “şehrin en uzun binası” ünvanına daha 2012 yılındayken kavuşmuştu.
8. Guangzhou CTF Finans Merkezi, Guangzhou/Çin
Çin’in en yüksek üçüncü binası, dünyanın ise en yüksek sekizinci binası olan Guangzhou CTF Finans Merkezi 530 metre yüksekliğinde. Çin’in Guangzhou kentindeki bu gökdelen Doğu Kulesi olarak da adlandırılıyor. 111 kattan oluşan binanın yer altında beş katı daha bulunuyor. Guangzhou kulesi alışveriş merkezi, ofis, rezidans ve otel olarak kullanılıyor.