Türkiye’nin yaylaları; oksijen dolu atmosferleri, yemyeşil doğaları ve sundukları endemik güzelliklerle insanı büyülüyor. Yayla ları keşfederken hangilerini ziyaret edeceğine dair seçim yapman bu nedenle biraz zor olabilir. Gel, senin için işi kolaylaştıralım!
Türkiye, doğal güzellikleriyle dünyanın sayılı cennet köşelerinden biri. Denizler, tarihi eserler, antik kentler, tatil beldeleri, koylar, şelaleler ve tabii ki yaylalar! Bol oksijenle insanın kendini yenilenmiş hissettiği yaylalar, şüphesiz Türkiye’nin en çekici doğal güzellikleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Türkiye’de tam tamına 389 adet yayla bulunuyor. En çok yayla Gümüşhane ilinde yer alırken, Rize’deki 3 bin metre rakımlı Samistral Yaylası ise Türkiye’nin en yüksek yaylası olma özelliği taşıyor.
Türkiye’deki yaylalara ve bulundukları yerlere baktığımızda özellikle Doğu Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri öne çıkıyor. Yılın farklı zamanlarında bu cennet köşeler binlerce turist için başlı başına birer cazibe merkezi haline geliyor. Haydi o zaman, Türkiye’nin oksijene doyuran cennet köşelerine doğru bir yolculuğa çıkalım!
1. Ayder Yaylası, Çamlıhemşin/Rize
Türkiye’nin en yüksek yaylası olan Samistal Yaylası ile aynı lokasyonda bulunan Ayder Yaylası, Çamlıhemşin ilçe merkezine 19 kilometre mesafede. Ayder Yaylası, eşsiz bitki florası ve doğal güzelliğiyle şüphesiz Türkiye’nin en popüler turistik yaylalarından. Kaçkar manzarasının tam ortasında konumlanan Ayder Yaylası, yıl boyu çok sayıda gezginin ilgisini çekmeyi başarıyor.
2. Lapazan Yaylası, Maçka/Trabzon
Kamp yapmak için uygunluğu ile bilinen Lapazan Yaylası, 2 bin 200 metrelik rakımıyla çok sayıda kampçının favori varış noktalarından. Yemyeşil dağların upuzun ferah alanlara uzandığı Lapazan Yaylası, hayata es vermek bakımından senin için harika bir seçenek olabilir! Burada kamp yapmak kimin hoşuna gitmez ki?
3. Araç Yaylaları, Araç/Kastamonu
Kastamonu’nun Araç ilçesinde bir yayla cenneti var desek, ne düşünürdün? Araç Yaylaları olarak bilinen Munay, Fındıklı, Kirazlı, Başköy ve Sıragömü yaylalarının müthiş tabiatları sayesinde Kastamonu, özellikle ara mevsimler ve yaz ayları gibi daha ılıman zamanlarda pek çok ziyaretçiyi kendine çekiyor. Yayla evlerinin kendine has tasarımları, özellikle fotoğrafçılıkla ilgileniyorsan senin için çok keyifli olabilir.
4. Perşembe Yaylası, Aybastı/Ordu
Bin 500 metre yüksekliğe sahip Perşembe Yaylası, Ordu’nun Aybastı ilçe merkezine 17 kilometrelik uzaklıkta bulunuyor. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sıkça tercih edilen Perşembe Yaylası’na sıcak ve ara mevsimlerde uğrayabilirsin. Öte yandan Perşembe Yaylası için yaz ayları oldukça önemli. Her yaz temmuz ayı içerisinde burada yayla şenlikleri yapılıyor. Şenlik takviminde pek çok renkli yarışmalar yer alıyorken folklor gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel aktiviteler, güreş müsabakaları gibi çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.
5. Uluyayla, Ulus/Bartın
Genellikle yerel halkın oksijen depolamak ve bir nefes almak adına sık sık ziyaret ettiği Uluyayla, Bartın’ın Ulus ilçesine 27 kilometre uzaklıkta. Buraya yazın gitmeyi tercih edebilirsin. Uluyayla için ziyarete en uygun zamanın ise ağustos ayı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü her ağustos ayında Uluyayla’da gerçekleşen yayla şenlikleri çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Şenliklerde yerel lezzetlerden şarkı ve türkülerle dolu keyifli anlara dek, Karadeniz’in pek çok güzel rengini bir arada bulabilirsin.
6. Karagöl (Sahara) Yaylası, Şavşat/Artvin
Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunan Karagöl yani diğer adıyla Sahara Yaylası, pek çok yayladan farklı olarak çevresinde çok sayıda köy yerleşimini barındırıyor. İki veya üç katlı yapılardan oluşan köy evlerinin yanı sıra bölge, gezginlerin kamp yapabilmesine ve konaklamasına da imkan tanıyor. Uzun bir yürüyüş rotası sunan Sahara’da atılan her adım, insanı bir başka güzelliğe çekiyor! Kamp ve karavan turizmi açısından da oldukça önemli kabul edilen Sahara Yaylası, yaz mevsimlerinde -temmuz ayının dördüncü haftasında- Sahara Pancarcı Festivali’ne ev sahipliği yapıyor.
7. Selemen Yaylası, Reşadiye/Tokat
Tokat’ın Reşadiye ilçesinde yer alan Selemen Yaylası, bir konuda senin de ilgini çekecek oldukça farklı bir yöne sahip. Yaz aylarında bu yaylada kurulan geniş pazar alanında pek çok yöresel lezzeti tüm tazeliğiyle bulabilirsin. Öte yandan bu pazarda her satıcının birbirini desteklediği de dikkatten kaçmıyor. Nasıl mı? Hiçbir pazarcı Selemen Yaylası’nda gerçekleşen bu pazarda birbiriyle aynı ürünü satmıyor. Tarihe bakıldığında ise Selemen Yaylası 1514 yılında Osmanlı döneminde, Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Savaşı’na giderken ordusuyla beraber konakladığı yer olarak biliniyor.
Yolculuk haritanı oluştururken görmek istediğin yaylalara karar vermeye artık hazırsın! Peki, nerede kalacaksın? Odamax ile birçok seçenek arasından tam sana uygun olan oteli kolayca bulabilirsin!