Gerçek tatlı aşıkları şunu çok iyi bilir: Lezzetli bir tatlı için diyar diyar gezilir! İşte biz de bu leziz gerçekten yola çıktık ve “5 Şehrimizden 5 Yöresel Tatlı” başlığıyla Türkiye’nin meşhur tatlılarını senin için ele aldık. Ağzının tadını yerine getirecek nokta atışı önerilerle huzurundayız!
Baklava dendiğinde standart pastane baklavasının değil de incecik yufkaların ve o leziz çıtırtının hayalini kuran pek sevgili tatlı gurmesi, burada mısın? Türkiye’nin tüm lezzet avcıları peşimize takılsın, çünkü Türkiye’de en çok sevilen tatlıların peşine düşüyoruz! Ülkemizde tatlısıyla meşhur illerin sokaklarını adım adım arşınladık ve Türkiye Tatlı Atlası: 5 Şehrimizden 5 Yöresel Tatlı başlığı altında tecrübelerimizi seninle paylaşmaya hazırız.
1. Adana – Taş Kadayıf
Türkiye’ye özgü tatlıların neler olabileceğini düşünürken hayal gücünü özgür bırakmanda fayda var. Zira Türkiye’de en çok tüketilen tatlılar arasında tadını ezbere bildiklerin bile bambaşka formlarda karşına çıkarak seni şaşırtabilir. İşte taş kadayıf da bizim için bunlardan biri oldu. Adana’da en yakın seyyar satıcı ya da tatlıcıda bulabileceğin bu lezzet, sana geçmişte tattığın tüm şerbetli tatlıları geride bıraktırabilir. Adana’nın yerlisi, hemen her işlek caddede pembe kağıtlara sarılarak sıcak sıcak sunulan taş kadayıf için “Ayaküstü yeneni makbuldür.” diyor.
Yuvarlak açılıp kızartılan kadayıf hamuru bolca ceviz eklenerek mantı gibi katlanıyor ve kızartılıyor. Hemen ardından soğuk şerbetle buluşuyor. Biz merkezde Paris Pasajı’na giren caddenin başında, durağın arkasında satış yapan seyyar tatlıcının taş kadayıfına bayıldık. Unutmadan, bu lezzeti çerez gibi tüketirken ipin ucu biraz kaçabiliyor, aman dikkat!
2. Erzurum – Kadayıf Dolması
Kadayıflı, cevizli, fıstıklı, bir de üstüne kızartılarak hazırlanmış bir tatlının hafif olması mümkün mü? Erzurum’da, yani tam da yerinde yersen evet! Kadayıf dolması için önce tel kadayıfın içerisine yerleştirilen ceviz ya da fıstık yumurtaya bulanarak kızartılıyor ve ardından şerbetle buluşuyor. Kırık kadayıf değil uzun lifli tel kadayıfla hazırlanması, iç harcına biraz toz şeker eklenmesi ve muntazam şekilde sarılarak çok kızgın yağda kızartılması bu tatlının püf noktaları olarak sıralanıyor.
Biz kadayıf dolması ile Terminal Caddesi üzerinde cağ kebabıyla ünlü yerel bir lokantada tanıştık. Sıcak ve mümkünse taze bir çayla birlikte denemeni şiddetle tavsiye ederiz!
3. Bursa – Süt Helvası
Sütlü Türk tatlılarının en keşfe değer üyelerinden biri olan Bursa süt helvası, tam yerinde denenmesi gereken bir esnaf lokantası lezzeti! Bir defasında İstanbul’dan Bursa’ya sırf bunun için küçük bir çıkartma bile yaptık. Ardından soluğu Heykel semti civarında ve Kapalı Çarşı yakınında sıralanan tarihi esnaf lokantalarından birinde aldık.
Osmanlı Dönemi’nin gözde tatlıları arasında yer alan süt helvası, Türkiye’de en çok yenen tatlılar arasında yer alan muhallebi ile helva arasında bir kıvama sahip. Tereyağıyla hazırlanan akışkan kıvamlı muhallebinin fırınlanmasıyla yapılan süt helvasını ılıkken, yanında çayla tüketmelisin. Hatta mümkünse üstü en yanık tarafından bir tabak rica ederek üstüne de bolca fındık ve tahin ekletmelisin.
4. Rize – Laz Böreği
Türkiye’nin yöresel tatlılarının tümü birer başyapıt ve kendine münhasır. Fakat bunlar arasında Laz böreği kadar farklı ve özgün olanını bulmak epey güç. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki daha önce gördüğün o milföy hamuruyla hazırlanan Laz börekleri bir yanılsama! Biz bu süper hafif tatlıyı Rize Ardeşen’de Fırtına Deresi’nin huzurlu tınısı eşliğinde denedik ve hemen ilk çatalda Türkiye’nin en özel tatlıları listesinde yer alması gerektiği konusunda fikir birliğine vardık.
Nedenini merak edecek olursan şerbet, muhallebi ve karabiberin buluştuğu bu lezzetin benzerini bulmak oldukça güç. Evet, doğru duydun! Laz böreğinin muhallebisine karabiber konuluyor. Yufkaları tek tek elde açılıyor ve üstüne şerbet ekleniyor. Hafif şekerlisi makbul bulunan, tereyağı kokusuyla uzun süre akılda kalan Laz böreğinin de ılık ve mümkünse çayla tüketilmesi öneriliyor.
5. Kilis – Cennet Çamuru
Kilis’in özel lezzeti cennet çamuru, Güneydoğu tatlılarının tüm kendine has güzellikleriyle seni bekliyor. “Hangi güzellikler?” diyorsan, aklında canlanması için biraz detaylandıralım…. Cennet çamuru, incecik çekilen Antep fıstığı, özel olarak Antep’ten getirilen kadayıf ve tarçına sıcak şerbet eklenerek hazırlanıyor. Lezzetini ise yöresel fıstığı ve normal kadayıflara kıyasla daha kalın taneli olan özel kadayıfından alıyor.
Kilis mutfağında Arap esintilerinin hakim olduğu bilinen bir gerçek. Suriye’nin Halep yöresine ait olduğunu öğrendiğimiz bu tatlı, kaymakla servis ediliyor. Orijinal tarifin kaymağında da tarçın bulunuyor. Biz Kadı Camii’ne varmadan önce hemen sol tarafta kalan nostaljik tatlı dükkanında yaptığımız denemeden fazlasıyla memnun kaldık. Sana da öneririz.
“Türkiye’de en sevilen tatlılar benden sorulur!” demek için hazırsan yol seni çağırıyor! Üstelik Türkiye’nin yöresel tatlıları için düşeceğin yollar keşfedilmeyi bekleyen pek çok tarihi değeri de gözlerinin önüne serecek. Odamax ile rezervasyonunu hemen şimdi planla, yola çıkmak için geç kalma!