Modern şehirlerin yoğun temposuna ve hatta zamana direnmeyi başaran köy yerleşimleri, farklı yaşam biçimlerini keşfetmenin en keyifli yollarından biri. Hadi, bizi takip et. Türkiye’nin en güzel köylerine, birbirinden farklı geleneklerle ve cana yakın insanlarla tanışmaya gidiyoruz!
Her seyahat, gezginlere gizli kalmış yönlerini keşfetme olanağı sunuyor. Özellikle de bambaşka kültürlere doğrudan temas etme olanağı sunan el değmemiş mekanlar söz konusu olduğunda bu yolculuk doğrudan ruhlara dokunuyor. Biz de farklı kültürler deneyimlemek arzusuyla odağımızı Türkiye’nin en huzurlu ve şirin köylerine çevirdik. Köyceğiz Çandır Köyü’nün el değmemiş doğasında tekne keyfi yaptık, Ormana Köyü’nün düğmeli evlerine ve Kümbet Köyü’nün lezzetlerine bayıldık.
Bakalım aynı rotaları adımlarken senin kalbini en çok hangi detaylar çalacak? Merakın iyiden iyiye zirveye ulaştıysa, “Türkiye’nin Mutlaka Görülmesi Gereken 16 Köyü” dosyamızın ilk sayfasını aralıyoruz!
1. Yöresel Bir Keşif: Misi Köyü, Bursa
Tarihi milattan önce (MÖ) 183 yılına kadar uzanan Misi Köyü, zamanında bölgede yaşamış olan Hristiyan kavimlerin izleriyle tarihe dokunma imkanı tanıyor. Bursa’nın ipek böcekçiliği kültürünü canlı tutan Misi Köyü; el emeği ürünleri, rengarenk ahşap evleri ve görkemli Nilüfer Çayı’yla konuklarını her adımda mutlu ediyor. Misi Etnografya Müzesi de mutlaka görmen gereken yerler arasında.
2. Doğayla İç İçe: Zeytinli, Balıkesir
Türkiye’nin havası en temiz köyleri arasında öne çıkan Zeytinli Köyü, Kaz Dağlarının eteklerinde bulunuyor. Köy meydanında oturup sakince zaman geçirmek, Hasanboğuldu Şelalesi, Sütüven ya da tarihi zeytin fabrikaları gibi değerli alanları keşfe çıkmak ya da Kaz Dağlarının buz gibi sularında serinlemek… Eğer köy keşfinden beklentin bolca doğa ve huzursa Zeytinli Köyü tam senlik.
3. Açık Hava Müzesi Tadında: Yörük Köyü, Karabük
Türkiye’nin en büyük köyü olan Bostanbükü’ne de ev sahipliği yapan Karabük, meşhur Yörük Köyü ile turistlerin ilgisini çekiyor. Safranbolu’nun minik bir minyatürü olarak görülen bu köy görkemli konakları, tescilli 93 eseri ve orijinalliğini korumayı başaran lezzetleriyle beğeni topluyor. Gözlemesi bir harika, ödüllü ev baklavası da kesinlikle denenmeli!
4. Yeşil, Yeşil ve Daha Çok Yeşil: Köyceğiz Çandır Köyü, Muğla
Dalyan’dan feribotla birkaç dakika içerisinde ulaşabileceğin Çandır Köyü, doğanın görkemine tekrar hayran kalmanı sağlayacak. Üstelik yeşilin o kadar çok tonu olması da bizi ayrıca şaşırttı. Tatlı ve tuzlu suyun buluştuğu Lagün manzaraları, ünlü kaya mezarı manzaralı feribot seferleri, Dalyan merkez bölgesinin temposuna yakın ama bir o kadar da sakin konumu… Çandır Köyü, Türkiye de hangi köyde yaşanır sorusu için ideal bir yanıt!
5. Maceraseverlere: Akçapınar Köyü, Antalya
Hem biraz köy havası almak hem de macera arzunu doyasıya karşılamak için rotanı Antalya Akçapınar Köyü’ne çevirebilirsin. Akçapınar Köyü’nde yer alan Uçansu Şelalesi, 50 metre yükseklikten akan suyun görkemi, rafting olanağı ve sedir ağaçlarıyla çevrili patikalarında sana yeşiller içinde yürüyüş fırsatı sunuyor.
6. Şehir Hayatına Kısa Bir Mola: Garipçe Köyü, İstanbul
İstanbul’da yaşayanlar için günübirlik köy keşfi dendiğinde akla gelen ilk adresi açıklıyoruz: Garipçe Köyü. Garipçe Köyü, Rumeli Kavağı ile Rumeli Feneri arasında bulunan şirin bir balıkçı köyü. Tekne turlarına çıkmak, hoş bir manzaraya karşı kahvaltı keyfi yapmak veya lezzetli balıklar yemek, en önemlisi de sakinliğin tadını çıkarmak için Garipçe Köyü doğru tercih!
7. Dolu Dolu Bir Gün Geçirmek İsteyenlere: Kıyıköy, Kırklareli
Akılda yer edecek cinsten Karadeniz manzaraları, tarihi taş oyma Aya Nikola Manastırı, Pabuçdere üzerinde kayık keyfi ve harika plajıyla Kıyıköy her zevke hitap ediyor. İstanbul’dan günübirlik bir kaçamak yapmak, daha da değerlisi Türkiye’nin keşfedilmemiş sahil köyleri listesinden bir madde eksiltmek için Kıyıköy harika bir alternatif.
8. Tarihin Kucağında: Rumkale, Gaziantep
Orta Çağ ve Geç Roma dönemlerinin izlerini taşıyan Rumkale, tarihin izini sürmek isteyen gezginler için doğru tercih. Menzimen Çayı ve Fırat Nehri’nin buluştuğu noktada bulunan Rumkale, bir yarımada üzerinde konumlanıyor. Teknelerle ulaşım sağlanan köyün her adımında keşfe değer ayrı bir kültürel miras yer alıyor!
9. Masal Diyarı: Çamlıbel Köyü, Balıkesir
Kazdağı Milli Parkı’nın hemen eteklerine yerleşen bir masal diyarı… Tuncel Kurtiz’in son ikametgahı olan Çamlıbel Köyü doğası, şirin dokusu, sıcakkanlı insanları ve buz gibi doğal karadut suyuyla akıllarda kalıyor. Etrafı zeytin ağaçlarıyla çevrili bu köyden Edremit Körfezi manzarasını seyretmek eşsiz anlar yaşatıyor.
10. Huzura Doymak İsteyenlere: Macahel, Artvin
Türkiye’nin en güzel köyü neresi sorusuna tek bir yanıt vermek epey güç. Fakat en yeşilini sorarsanız Macahel zirveye oturmaya aday. Yolu biraz zorlu olan Macahel, UNESCO tarafından korunan büyülü bir ekosisteme sahip. Maral Şelalesi’nde serinlemek, sabahları hiç olmadığı kadar dinç uyanmak ve en önemlisi de yalnızca doğanın sesini duymak istersen, tercihin Macahel olmalı!
11. Zamanı Yavaşlatmak İsteyenlere: Kümbet Köyü, Giresun
Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken 16 köyü listesinde gözün en sakin olanı arıyorsa adres belli: Giresun’un Dereli ilçesinde bulunan Kümbet Köyü! Temmuz ayında düzenlenen yöresel festivali, kışın kayak yapma olanağı, doğal lezzetlerinin damakta kalan tadı, huzurlu yürüyüş patikaları ve eşsiz manzaralarıyla Kümbet Köyü, her gezginin görmesi gereken lokasyonlar arasında.
12. Tarih ve Doğanın Kol Kola Gezdiği Yer: Mustafapaşa, Nevşehir
Ürgüp ilçesine bağlı eski bir Rum köyü olan Mustafapaşa, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından kırsal turizm destinasyonu olmaya layık görülmüş. Taş işçiliğini sanata dönüştüren evleri, tarihi kilise, medrese ve manastırları, ayrıca ünlü vadileriyle Mustafapaşa ziyaretçilerine her adımda yeni bir keşif imkanı tanıyor.
13. Kendine Has: Ormana Köyü, Antalya
Kültür köyü statüsünde yer alan, Türkiye’nin üçüncü en büyük yeraltı gölüne sahip Altınbeşik Mağara’sına ev sahipliği yapan ve Etnif Yaylası’nın panoramik manzarasıyla dikkat çeken Ormana Köyü, kendine has mimarisiyle dikkat çekiyor. Yığma duvar adı verilen bir teknikle yapılan evlerin yüzeyindeki ahşap parçaları nedeniyle, köyün evleri “düğmeli evler” olarak anılıyor.
14. Sıcacık Bir His: Doğanbey Köyü, Aydın
Doğanbey Köyü, modern hayatın tüm kaygılarından arındırılmış özel bir alan. Aydın’ın Söke ilçesinde yer alan bu eski Rum köyünün tarihi MÖ 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Sokaklarda ziyaretçileri sessizliğe davet eden levhaları, orijinal dokusu korunan eski Rum mimarisi ve köyü baştan uca yeşille kaplayan vadisiyle burada zaman ağır, daha doğrusu olması gerektiği gibi akıyor.
15. Tarihini Tanımak İsteyenlere: Kilitbahir Köyü, Çanakkale
Çanakkale Savaş’ında stratejik bir rol oynayan Seyit Onbaşı’nın o meşhur 275 kiloluk topu kucakladığı ve Dur Yolcu Anıtı’nın yer aldığı Kilitbahir Köyü, tarihi hissetmek isteyenler için birebir. Ayrıca bölgede Osmanlı döneminden kalma kale, cami ve çeşmeler bulunuyor. Zargana Plajı da keyifli birkaç saat geçirmek için harika bir tercih.
16. Görsel Şölen Yaşatacak Bir Mekan: Birgi Köyü, İzmir
Türkiye’nin en zengin köyüne geldim hissi yaratan heybetli konakları, tarihi MÖ 2000 yılının öncesine uzanan kalıntıları, asırlık çınar ağaçları ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla Birgi Köyü, her adımda görsel bir şölen sunuyor. Bu güzide köyün ipek dokumaları ve meşhur nohut ekmeği de mutlaka denenmeli.
Keşfedecek bunca mekan olması hem şans hem de hızla harekete geçmek için bir işaret değil mi? Öyleyse, şimdi Odamax ile konaklama seçeneklerini inceleyerek bu heyecanlı rotalar için ilk adımı atmanın tam vakti!