Medeniyetler şehri olarak anılan Hatay, geçmişinde birçok farklı kültürü bir arada tutmuş kadim bir coğrafya. Bugün de aynı geleneğini koruyor. Bu kozmopolit yapı, şehrin kültürel gelişiminde de çok önemli bir role sahip. Bölgenin mutfak kültürü de doğal olarak bu yapıdan etkilenmiş. Ülke sınırını aşan yöresel tatlarıyla Hatay mutfağında öne çıkan lezzetlerden bazıları…
Tepsi Kebabı
Hatay mutfak kültürüne ait en özel tatlardan biri tepsi kebabı. Meşhur tepsi kebabını yemek için buraya gelen çok fazla turist var. Yöresel restoranlarda olduğu gibi, ev mutfaklarında da sıkça sofraları süslüyor. Kıyma, kapya biberi, sivri biber, kuru soğan, patates dilimleri ve domates gibi malzemelerden yapılıyor. Tepsi içinde kendi yağıyla pişen kebaptan harika bir tat ortaya çıkıyor. Görüntüsü ise iştah kabartan cinsten. Mis gibi kokusuyla servise hazır hale geldiğinde, lavaş ekmeğini banarak tadına daha fazla varabilirsin.
Fellah Köftesi
Hatay ve çevresine özgü en güzel tatlardan olan fellah köftesinin ana malzemesi bulgur. İnce bulgur yoğrulduktan sonra minik minik yuvarlanıyor ve ardından haşlanıyor. Sarımsaklı, domatesli sos, yoğurt ve maydanozla süslenerek sunuma hazır hale geliyor. Özellikle sarımsaklı sosla tüketilmesi öneriliyor. Fellah köftesine daha çok eski yerleşim bölgesindeki restoranlarda rastlayabilirsin. Şahane lezzetinin yanında oldukça doyurucu. Ana yemek olarak gün ortasında tüketmeye uygun.
Belen Tava
Hatay’ın Belen ilçesinden çıkan bir lezzet olan Belen Tava, kesinlikle denemen gereken bir tat. Kuzu eti, soğan, kapya biber, yeşil biber, sarımsak ve tereyağı ile hazırlanıyor. Pul biber ve kekik ilavesi de bu yemeğe ayrı bir tat katıyor. Ekmek banma usulüyle yenen Belen Tava, doyurucu ve tok tutan bir yemek. Hatay’ın hemen her restoranında tadılabilir. Amanos Dağları’ndan gelen bu lezzet, Hatay’a gelip de denemeden dönmemen gereken enfes bir tat.
Ekşi Aşı
Hatay’ın geleneksel mutfağında özel bir yere sahip olan ekşili aş yemeği, şahane tatlardan biri. Damak zevkine göre ana yemek, açılış ya da kapanış yemeği olarak seçilebilir. İçerisindeki bulgurdan dolayı oldukça doyurucu. Ekşi aşı çorbasının içindeki köfteler bulgurdan yapılıyor. Bulgur, ıslatıp dinlendirildikten sonra yoğurulup misket halinde yuvarlanıyor. Az yağda kızarmaya bırakılan köfteler hazır olurken; nar ekşili, salçalı ve naneli çorba suyu da kaynamaya bırakılıyor. Hazır olan köfteler bu suya atılıyor ve geriye bu enfes lezzeti tatmak kalıyor. Sıcak servis edilen Ekşi Aşı, tek başına ya da oruk eşliğinde tavsiye edilen bir lezzet.
Kağıt Kebabı
Hatay usulü kağıt kebabı, diğer kebaplardan ayrı tutulan bir lezzet. Bu çevreye özgü tatların bir sentezi olarak Antakya mutfak kültüründe yerini alıyor. Bu kebabı özel kılan, etin satırla kıyma haline getirilmesi ve bu süreçte makineden geçmemesi. Yalnızca el emeği ile kıyma halini alan et; biber, maydanoz, sarımsak, baharat ve domatesle harmanlanarak kağıt üzerinde pişiriliyor. Servis edilirken lavaş ekmeği ile birlikte sunulan kağıt kebabı, yöreye ait lezzet bombası tatlardan.
Katıklı Ekmek
Antakya mutfağının en güzel yiyeceklerinden olan katıklı ekmek, acı sevenler için adeta bir şölen. Hatay’ın sabah sofralarında da yerini alan lezzet, normal ekmek tadında tüketiliyor. Yöresel tatların olduğu birçok restoranda ana yemeğin yanında ikram olarak da sunuluyor. İncecik hamurunun üzerine acı biber salçası ve baharatlı çökelek karışımı hazırlanarak fırına veriliyor. Hatay mutfağına özgü diğer tatların yanında katık olarak tüketiliyor. Acı sevmeyenleri biraz yakabilir!
Kumbursiye Çorbası
Hatay mutfağı lezzetlerinden kumbursiye çorbası, Hatay dışında pek duyulmamış tatlardan. Hatay kültüründe önemli yeri olan bu çorba, yerel halkın evlerinde de yaptıkları bir çeşit. Kuşbaşı kuzu eti, patates, arpacık soğanı, kuru nane, süzme yoğurt ve tereyağı gibi malzemelerle yapılan doyurucu bir çorba. Bu lezzete, Hatay’daki her restoranda rastlamayabilirsin. Kumbursiye çorbası, daha çok köşe başı lokantalarda bulunan bir lezzet.
Künefe
Söz konusu Hatay olunca künefeden bahsetmeden geçmeyelim ve kapanışı bu enfes tatlıyla yapalım. Künefe, bu yöreden çıkarak tüm ülkede yaygınlaşan ve çok sevilen bir tat. Her malzeme özenle hazırlanarak lezzetini artırmak için kısık ateşte pişiyor. Hatay künefesinin hazırlanışında en önemli noktalardan biri peynir seçimi. Özel olarak bu tatlı için hazırlanan peynirler, tel kadayıfın içinde uzaması için uygun kıvama getiriliyor. Özel üretim künefe tepsileri içinde, bol fıstık ve kaymak ilavesiyle sunuma hazırlanıyor.
Hatay mutfağının birbirinden güzel tatları saymakla bitmez. Bu gastronomi şehrine birkaç gün ayırıp çevresindeki farklı güzellikleri de içine alan bir gezi planı yapabilirsin. Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerden oluşan bir gezi için en uygun Hatay otelleri seni bekliyor!