Tarihe tanıklık edebileceğin ve lezzetleriyle damağını şenlendirebileceğin Konya, hızlı tren seferleri ile artık çok daha yakın. Ankara’dan günübirlik ziyaret edebileceğin Konya, yüksek hızlı tren sayesinde İstanbul’dan da kolayca gidebileceğin bir yer. Merkezi konumu sayesinde Konya’ya yüksek hızlı tren dışında, otobüs, uçak ya da özel aracınla seyahat edebilirsin. Kısa bir tatili veya hafta sonunu değerlendirmek ve şehri gönlünce keşfetmek istersen aradığın Konya otelleri Odamax’ta seni bekliyor.
Tarihi Miras ve Çatalhöyük
Anadolu’da pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Konya, Anadolu Selçuklu Devleti’ne uzun süre başkentlik yapmış. Tarih ve arkeolojiye merak duyanları mutlu edecek, tarih öncesi döneme ilişkin pek çok eser ve ören yerlerini de ziyaret edebilirsin. Bunların başında gelen Çatalhöyük, Konya’da mutlaka görmen gereken önemli noktalardan biri. Pek çok kalıntının yer aldığı ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük, 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.
9000 yıllık bir yerleşim yeri olarak ayakta duran Çatalhöyük, Neolitik Çağ’dan bugünlere ışık tutuyor. Neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan bu höyükte hem insanlığın ilk izlerine rastlayabilir hem de sokakların olmadığı bu tarih öncesi kentte evlere çatılardan bakabilirsin. Çatalhöyük’ten çıkarılan eserleri Konya Arkeoloji Müzesi’nde incelemeyi unutma.
Mevlâna Müzesi ve Türbesi
Konya’nın simge yapılarından Mevlâna Müzesi ve Türbesi görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Dünyayı felsefesiyle etkiyen Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin, müzeye çevrilen türbesi hem Mevlevileri hem de tüm dünyadan gelen ziyaretçilerini ağırlıyor. Yeşil kubbesiyle görenleri büyüleyen eşsiz Mevlâna Müzesi, her gün ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Dergâhın diğer bölümlerinde bulunan Mevlâna’nın akıl hocası Şems’in türbesini ve diğer Selçuklu sultanlarının türbelerini ziyaret etmeyi unutma. Seyahatini aralık ayında planlıyorsan Mevlâna’nın Vuslat Yıl Dönümü (Şeb-i Arûs) Törenleri için tarihleri kontrol ederek, unutulmaz bir Konya tatili geçirebilirsin.
Camiiler, Medreseler ve Müzeler
Hem Selçuklu hem de Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli merkezlerinden olan Konya, Türk-İslam Eserleri bakımından oldukça zengin. Karatay Medresesi (Çini Eserleri Müzesi), Aziziye Camii, İnce Minareli Medrese (Taş, Ahşap Eserleri Müzesi), Sırçalı Medrese (Mezar Anıtları Müzesi), Alâeddin Camii, Selimiye Camii, Şems-i Tebrîzî Camii, Eşrefoğlu Camii, Sahipata Camii, İplikçi Camii, Sadrettin Konevi Camii, Kadı Mürsel Camii, Kapu Camii gibi yapılar, yapıldıkları döneme ilişkin en güzel örnekleri sunuyor.
Konya Arkeoloji Müzesi ve Konya Etnografya Müzesi ise Konya’nın tarih öncesi döneminden kalan eserlerin ve Konya kültürünün sergilendiği müzeler. Neredeyse Mevlâna kadar ünü dünyaya yayılmış olan Nasreddin Hoca ise Akşehir’de Rüştü Bey Konağı’nda seni karşılıyor. Hem Akşehir’in kültüründen izler hem de Nasreddin Hoca fıkralarından temsillerin olduğu Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi mimari yapısıyla da hayranlık uyandırıyor. Batı Cephesi Karargâhı ve Atatürk Evi müzeleri ise yakın geçmişe, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemi eserlerinin sergilendiği müzeler.
Doğal Güzellikler: Göller, Parklar, Bahçeler
Konya’da piknik yapıp, doğayla iç içe vakit geçirebileceğin Konya Kültür Parkı, Alâeddin Tepesi, Karatay Şehir Parkı’nın yanı sıra farklı konseptlerle çeşitli parklar bulunuyor. Kyoto Japon Parkı, kültürler arası etkileşimi arttırmak amacıyla, Türkiye’nin en büyük Japon bahçesi olarak tasarlanmış. 80 Binde Devr-i Alem Parkı ise dinozorları, masal kahramanları ve kültürel ögelerin yer aldığı minyatürleriyle üç farklı bölümde renkli ve eğlenceli bir dünya sunuyor. Türk Yıldızları Parkı’nın içindeki Airbus A300 tipi uçak restorana dönüştürülmüş. Burada tadacağın Konya’nın yöresel lezzetleriyle küçük bir lezzet uçuşu yapabilirsin. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde pek çok kelebek türünü keşfedebilir ve yaşam döngülerini görebilirsin.
Tınaztepe Mağarası, Balatini Mağarası, Körükini Mağarası ve Susuz Güvercinlik Mağarası hem amatör hem de profesyonel olarak mağaracılık yapanların odak noktası. Konya’da, Beyşehir Gölü, Tuz Gölü, Yerköprü Şelalesi, Obruk Gölü, Akşehir ve Acıgöl şehrin görülmeye değer doğal güzelliklerinden. Türkiye’nin tek çölü olan Kayapınar Çölü ise seni eşsiz bir yolculuğa götürmeye hazır. Konya’nın ilginç doğal güzelliklerinden biri olan Meke Krater Gölü ise içindeki adanın görüntüsü nedeniyle dünyanın nazar boncuğu olarak anılıyor.
Sille Köyü ve Kiliseler
Sille Köyü, Konya’ya 10 km uzaklıkta eski bir Rum köyü. Tarih sevenlerin yüzünü güldüren köy, Arnavut kaldırımlı sokakları ve taş köprüleriyle, yaklaşık 5000 yıllık geçmişine meydan okumaya devam ediyor. Tarihi Baharat ve İpek Yolu üzerinde bulunan köy tacirler kadar, geçmişte İstanbul’dan Kudüs’e giden Hristiyanlar için de bir uğrak noktasıydı. Bizans İmparatoru Konstantin’in annesi Helena’nın yaptırdığı Aya Eleni Kilisesi ve Sille Siyata Manastırı o dönemin yaşayan yapılarından.
Konya’da Ne Yemeli?
Konya denilince akıllara gelen ve mutlaka yenmesi gereken ilk şey etli ekmek. En az etli ekmek kadar tadı damağında kalacak mis gibi kuzu etinden fırın kebabını ve bamya sevmeyenlerin bile gönlünde taht kuran bamya çorbasını mutlaka denemelisin. Arabaşı çorbası ve iskendere taç çıkartan tirit Konya’da denemeye değer yöresel lezzetlerden. Etten yorulanların durağı ise yağlı somunla Vedat Milor onaylı Pideci Hasan Şendağlı. Dönüş yolunda yanına enfes küflü peyniri ve her daim tatlı konuşturan Mevlâna şekerini almayı unutma.