Yeşil ve mavinin en güzel tonlarıyla çevrili nostaljik bir keşfe var mısın? Bu hafta sonu adımlarımız bizi Beykoz ’un denize çıkan sokaklarına götürdü. Anadolu Yakası’nın en nostaljik ilçesi Beykoz’da gezilecek yerleri ve hoşumuza giden tüm detayları senin için not etmeyi de tabii ki ihmal etmedik!
Beykoz’da daha önce pek çok kez zaman geçirmiş olsan da buraya doymak mümkün değil. Çünkü bazı mekanlar tıpkı çok sevdiğimiz eserler gibi yıllar sonra bile şaşırtıcı güzellikler sunabiliyor. Osmanlı döneminde paşaların konakladığı; üniversiteleri, lüks mekanları, denizi, korusu, meşhur sahili ve hatta hiç bozulmayan küçük köyleriyle Beykoz’da ne ararsan var. Hadi, birlikte Beykoz’un altını üstüne getirelim! Ama tabii iyi anlamda… 🙂
1. Beykoz Nerededir?
Beykoz Anadolu Yakası’nda, İstanbul Boğazı’nın kuzey kesiminde konumlanıyor. İlçe, Anadolu Kavağı ile Küçüksu Deresi arasında bulunuyor. Yani metropol hayatının akışında yer almasına rağmen bozulmayan doğasıyla ünlü Beykoz, pek çok güzelliği aynı sınırlarda buluşturuyor.
2. Beykoz’a Nasıl Gidilir?
Beykoz yol tarifine başlamadan önce özel aracıyla yola çıkanlar için küçük bir uyarımız var: Trafiğin yoğun saatlerine yakalanmamak için yola erken çıkmak gerekiyor! Toplu taşımayı tercih edersen Beykoz’a deniz yolu ile ulaşabilirsin. Dilersen İETT’nin 121A, 136B, 15BK, 15TY numaralı hatları ya da Kadıköy ve Üsküdar rıhtımından kalkan minibüs veya dolmuşları tercih edebilirsin.
3. Beykoz’un Neleri Meşhurdur?
3.1. Kanlıca Yoğurdu
Beykoz’un ünlü semtlerinden biri olan Kanlıca’nın enfes yoğurdunu muhakkak duymuşsundur. Eğer hafif ekşimtırak tatları seviyorsan, özellikle de süzme yoğurtlu tarifler damak tadına uygunsa bu lezzeti sen de denemelisin. Biz pekmezli halini pudra şekerinden daha çok sevdik.
3.2. Beykoz’un Paça Çorbası
Paça çorbası her dönemin değeri, bu bir gerçek. Ama eskiden Beykoz çayırında paça şenliklerinin düzenlendiğini öğrenince biraz şaşırdık doğrusu. Tabii hemen soluğu nostaljik işletmelerden birinde aldık. Paça ve işkembe çorbalarının karışımı olan bu hoş lezzetin bazı mekanlarda yoğurtlu şekilde sunulduğunu da öğrendik. Belki yoğurtlusunu da sen deneyip bize yorumlarını aktarırsın. Olmaz mı?
4. Beykoz’da Nereye Gidilir?
4.1. Anadolu Hisarı
Dar sokakları ile pek çok Yeşilçam filmine ev sahipliği yapan Anadolu Hisarı; tarihi Beykoz Konakları, rengarenk balıkçı tekneleri ve tüm görkemiyle seni etkisi altına alacak. Sanki başka bir aleme dalmışsın gibi yavaş akan zaman ve o dingin hava, eminiz uzun süre aklından çıkmayacak!
4.2. Polonezköy
Polonezköy’ün virajlı ve ağaçlarla kaplı yollarında araba sürmek bile, kendimizi bir dönem filminde hissetmemizi sağladı. Oksijene doymak, şehirde özlem duyulan hayvan dostlarımızı doğal ortamında yakından keşfetmek ya da uzun yürüyüşler için Polonezköy doğru rota! Polonezköy’de küçük bir kaçamak için Beykoz otelleri ve bungalov seçeneklerine yönelik küçük bir keşfe çıkabilirsin.
4.3. Hidiv Kasrı
Tıpkı bir masal şatosuna benzeyen mimarisi, tarihi dokusu, doğal şelaleleri kıskandıran görkemli şelalesi ve sıcak günlerde derin bir nefes aldıran asırlık ağaçları ile Hidiv Kasrı, mutlaka uğraman gereken yerler arasında! Özellikle de “Beykoz’da güzel bir kahvaltı iyi gider.” diye düşünüyorsan, rotanı dosdoğru Çubuklu Korusu içinde yer alan Hidiv Kasrı’na çevirebilirsin.
5. Beykoz’da Ne Yapılır?
5.1. Riva Plajında Yüz
İstanbul’un en kuzeyinde yer alan Riva’nın Mavi Bayraklı plajlarında ya da meşhur kadınlar plajında küçük bir deniz molası verebilirsin. Ancak rüzgarlı günlerde su biraz dalgalı ve bulanık olabiliyor. Yani hava durumunu kontrol etmende ve taşlı plajlar için yanında deniz ayakkabısı bulundurmanda fayda var.
5.2. Yalıköy’ün Denize Çıkan Sokaklarını Keşfet
Sosyal medyada gördüğün denize çıkan en havalı sokakların pek çoğu Yalıköy’de. Yalıköy en havalı pozları vermen için seni de sokaklarına bekliyor. Ayrıca meşhur Mecidiye Kasrı da Yalıköy’de yer alıyor. Boğaz ve Beykoz’un yeşilliğine hakim olan bu yapının bahçesine renk katan papağanlar, yabani menekşeler ve ardıç ağacının meyvelerini yiyen sincaplar seni mest edecek!
5.3. Beykoz Korusu’nda Derin Bir Nefes Alın
Beykoz Korusu, devasa çınar ağaçları ve panaromik İstanbul manzarasıyla kalbinde şüphesiz yer edecek. Korunun biraz derinlerine dalınca sessiz sakin köşelerde kitap okuyabilir ya da Beykoz Koru Sosyal Tesisi’nde manzaraya karşı lezzetli bir yemek yiyebilirsin. Anlayacağın, seçeneğin bir hayli fazla. Beykoz Koru Sosyal Tesisi genelde epey yoğun ve üstelik pazartesi günü hizmet vermiyor. Bu nedenle rezervasyon yaptırmak en iyisi!
Beykoz gezi rehberimize, dünyaya gözlerini bu nostaljik ilçede açan Orhan Veli’nin sözleri ile son verelim. “İçime gene yolculuk mu düştü, nedir?” Eğer senin de içine çoktan yolculuk aşkı düştüyse Odamax ile senin için en uygun konaklama seçeneklerini keşfetmeyi unutma!