Deniz, kum, güneş üçlüsüyle buluşmak isteyenlerin popüler tatil adresi Marmaris, Ege’nin en güzel koylarına ev sahipliği yapıyor. Marmaris; ormanlarla çevrili koylarında, maviliklerin bin bir tonu eşliğinde huzurlu, mutlu ve keyifli ve eğlence dolu zamanları da bir arada sunuyor.
Kaleiçi
Ufak bir tepe üzerinde konumlanmış Kaleiçi bölgesi, merkezde görülebilecek en tatlı yerlerden. Eski bir kalenin surları içinde kalmış olduğu için bu şekilde adlandırılmış. Tepe Mahallesi olarak da biliniyor ve birkaç sokaktan oluşuyor. Mavi-beyaz renkteki tek katlı, taş evleri süsleyen begonviller buraya çok güzel bir hava katıyor. Merdivenli, dar, taş sokaklarıyla oldukça samimi bir yer. Gezerken uğrayabileceğin küçük dükkânlar var. Çok büyük bir yer olmadığı için kısa sürede gezmek mümkün. Biraz eğimli olduğu için tepeye çıkınca az da olsa yorgunluk hissediliyor ama marina manzarasını gören mekânlar, dinlenmek ve serinlemek için harika seçenek.
Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi
Merkezde gezilecek yerler arasında ilk sıraya kale ve müze gezisini yazabiliriz. Bugünkü Marmaris’in bulunduğu yer, bir Karia şehri olan Physkos olarak geçiyor. Burada inşa edilen ilk kale MÖ 2000 yılına ait. Farklı medeniyetlerin etkisiyle yeni kaleler inşa edilmiş ve var olanlara eklemeler yapılmış. Kanuni Sultan Süleyman’ın 1522 Rodos seferinden önce bu kaleye yeni surlar ve burçlar dâhil edilmiş. 1991 yılında kalenin içinde ziyarete açılan Marmaris Müzesi, Etnografya ve Arkeoloji bölümlerinden oluşuyor.
Arkeoloji kısmında; Roma, Bizans ve Helenistik döneme ait eserlerle birlikte Knidos, Burgaz ve Hisarönü bölgelerindeki kazılarda rastlanan cam işi, sikke ve çömlek gibi eşyalar sergileniyor. Etnografya kısmında ise, Osmanlı döneminden kalan kilim, bakır eşyalar, silahlar ve farklı dokumalar ziyarete açık.
Marina ve rıhtımın arkasında kalan tepe üzerindeki denize hâkim konumda bulunan Marmaris Kalesi, harika manzarasıyla kesinlikle görmen gereken bir yer.
Marmaris Halk Plajı
Kale ve müzeyi gezdikten sonra, buraya çok yakın bir noktada bulunan Marmaris Halk Plajı’na gidebilirsin. Kaleden yalnızca 1 km uzaklıkta olan plaja, Atatürk Caddesi boyunca 14 dakika yürüyerek rahatlıkla ulaşılıyor. Marmaris merkezde en çok tercih edilen kıyılardan. Sıcak bir denizi ve kumlu bir sahili var. Denizi oldukça temiz. Uzun bir sahil şeridinde yer aldığı için, sakin köşeler de bulabiliyorsun. Denizden sonra, çevresindeki kafe, restoranlar ve eğlence mekânları akşam aktivitesi için değerlendirilebilir. Marmaris otelleri arasından kendine en uygun yeri kolayca bulabilirsin.
Kızkumu Plajı
Orhaniye’de bulunan Kızkumu Plajı, merkeze 26 kilometre uzaklıkta ve birlikte anıldığı efsaneyle ün kazanmış. Tekneyle de gelinebilen plaj, ziyaretçilerin ilgi odağı olan noktalardan. Plajı farklı yapan özelliği, denizin orta kısmındaki kumların kızıl rengi. Kıyıdan 600 metre boyunca denizin içinde yürüyebiliyorsun. Marmaris’e gelen çoğu kişi, bir kez de olsa bunu deneyimliyor. Bu yönüyle kalabalığı çeken bir bölge olduğu için çok sakin olmasa bile denizin ortasındaki kızıl görüntü, etrafını çevreleyen yeşilliklerle beraber kesinlikle görülmeye değer.
Turunç Plajı
Çevresindeki koylara göre çok sakin olan Turunç Plajı, doğayla iç içe huzurlu bir köşe. Turunç Koyu olarak da geçen bölge, Mavi Bayraklı ödüllü plaj özelliğinde. Çevresini saran yemyeşil ağaçlar, maviliklerle buluşarak muhteşem bir manzara sunuyor. Sahili iri kumlardan oluşan; sıcak, temiz ve sığ deniziyle öne çıkan bu plaja girişler ücretsiz.
Buraya kadar geldikten sonra Amos Koyu’na da uğrayabilirsin. Turunç Plajı’ndan 4 kilometre uzaklıktaki koy, araçla 8 dakikada ulaşılabilecek bir konumda. Hemen üst kısmında bulunan Amos Antik Kenti’ne çıkabilir, burayı da kısa bir turla keşfedebilirsin.
Cennet Adası (Yıldız Adası)
Antik adıyla Nimara olan Cennet Adası, Marmaris’in merkezinden 40 kilometre uzaklıkta. Günnücek Milli Parkı’nın ardından, adayla kara bağlantısını sağlayan Yalancı Boğaz’ı geçince buraya ulaşıyorsun. Tekneyle, mavi yolculuk yaparak da adaya gelebilirsin. Turkuaz renkteki deniziyle bölgenin en doğal, en sakin yerlerinden. İncecik tanelerden oluşan yumuşak kumları ve sığ bir denizi var.
Denizin tadını çıkarırken, çevrede dikkat çeken tarihi yerleri ziyaret edebilirsin. 12 bin yıl öncesine ait insan izlerine rastlanan Nimara Mağarası da burada bulunuyor. Birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen mağara ve burada bulunan kalıntılar, görmen gereken kültürel değerler.
Yalnızca denizden ulaşılabilen Fosforlu Mağara da bir diğer nokta. Özellikle dalış sporuyla ilgilenenlerin favori yerlerinden. Ada, genel itibariyle hem sakin yapıda hem de yapılacak aktivite çeşitliliği fazla. Adı gibi cennet olan bu güzel koyda; deniz tatili, yürüyüş rotaları, tarihi güzellikleri ve lezzetli tadımlarla dolu, harika bir gün geçirebilirsin.