Nemrut Dağı, zirvesinde 2 bin yıldır sakince Anadolu’yu izleyen heybetli heykelleri ve sunduğu görkemli manzaralarla misafirlerini tam anlamıyla büyülüyor. Nemrut Dağı’nın gizemli öyküsüne yerinde tanıklık etmeye hazır mısın?
Heybetli, vakur, sırlarla dolu Nemrut Dağı… Dünyanın Sekizinci Harikası’nda, o mistik ve etkileyici heykellerin arasında durunca insanın kendisini tarihin tozlu sayfalarına dokunmuş gibi hissetmemesi mümkün değil. Peki, aynı ülke sınırlarında olmana rağmen Nemrut harabeleri nerede ve buraya nasıl ulaşılır senin hala deneyimleme fırsatın olmadı mı? Neyse ki gezip görmek söz konusu olduğunda hayata hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsın! Şimdi, Nemrut Dağı ziyareti için seyahatini planlamanın tam vakti! Ama önce oturduğun yere şöyle güzelce yerleş. Tarih boyunca efsanelere konu olan bu kültür hazinesini önden birlikte keşfedelim!
1. Nemrut Dağı Nerededir?
Keşif kararı aldığına göre şimdi “Nemrut Dağı hangi şehirde?” sorusuna yanıt vererek, bu gizemlerle dolu rotaya adım adım ilerleyebiliriz! Nemrut Dağı Milli Parkı, büyük oranda Adıyaman’ın Kahta ilçesinde konumlanıyor. Milli park, Malatya’nın Pütürge ilçesi yakınlarında başlayan Toros Dağları’na kadar uzanıyor. Nemrut Dağı’na Adıyaman merkezden özel araçlarla yaklaşık bir buçuk saat içerisinde ulaşılabiliyor.
2. Nemrut Dağı’nın Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?
Nemrut Dağı yüksekliği 2 bin 150 metreye uzanan görkemli bir doğal yapı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu dağ, Adıyaman’da hüküm sürmüş Kommagene Krallığı’na ait 2 bin yıldır korunan Nemrut heykelleri ve görkemli duruşuyla ziyaretçilerini büyülüyor. Arkeolojik yapılarının yanı sıra, Toroslar ile Fırat Nehri’ni bir arada sunan eşsiz gün doğumu ve gün batımı manzaralarının da uzun süre aklından çıkmayacağından emin olabilirsin!
3. Nemrut Dağı Efsanesi Nasıldır?
Dilimizde “acımasız, yüzü gülmeyen ve can yakıcı kimse” anlamlarına gelen nemrut kelimesi, Nemrut Dağı efsanesini öğrendiğinde senin için daha da anlam kazanacak. Hayatlar kelimelere, kelimeler efsanelere, en sonunda efsaneler ise macera dolu yolculuklara uzanıyor. İnsan da haliyle bu kadar efsaneye konu olan Nemrut kimdir diye düşünmeden edemiyor. Öyleyse seni daha fazla meraklandırmadan, Nemrut Dağı’nın tarihi efsanesine bir bakış atalım.
Anlatılara göre Nemrut adlı bir kral, göklere doğru yükselen görkemli bir kule yapmak istiyor. Tanrının bunu hoş görmemesi sonucunda ise halkı dünyanın dört bir yanına dağıtılıyor ve kendisi de acılı bir ölümle cezalandırılıyor. Zalimliği ile nam salmış bir hükümdar olduğundan bahsetmeye sanıyoruz ki gerek yok. Bu anlatı, geçmişten bu yana pek çok farklı yorumla ve farklı zamanlarla çeşitlenerek bugüne ulaşıyor.
3.1. Nemrut Kimdir?
Kral Nemrut’un, pek çok efsaneye konu olan meşhur Babil hükümdarı olduğu aktarılıyor. Tevrat’ta Nemrut’tan Nuh’un torunu olarak bahsediliyor. İslamiyet’te ise Nemrut adıyla değil, inkarcı olarak anılıyor. Bölgede kurulan ve heykelleri ile tanınan Kommagene Krallığı’nın lideri Kral I. Antiochus’un, kibri nedeniyle Nemrut’a benzetildiği rivayet ediliyor.
Peki, Nemrut hangi dönemde yaşamıştır? Nemrut’un 2900-3000 yılları arasında yaşadığı öne sürülüyor.
3.3. Nemrut Nasıl Ölmüştür?
“Nemrut nasıl öldü?” sorusu da efsaneler içerisinde kendine cevap bulan bir diğer soru. Nemrut’un, burnundan giren bir sivrisinek tarafından öldürüldüğü iddia ediliyor. Rivayetlere göre çok şiddetli ağrılar yaşayan Nemrut, sonunda hayatını kaybediyor.
Efsanelerden bahsettiğimize göre şimdi Nemrut Dağı’nın tarihi özellikleri ile rotamızı planlamaya devam etmeye ne dersin?
4. Nemrut Heykellerinin Hikayesi Nedir?
Nemrut Dağı heykellerinin, Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından tanrılara ve atalarına minnettarlığını sergilemek için yaptırıldığı biliniyor. Nemrut Tapınağı’ndaki aslan heykelleri kime ait sorusu da bu şekilde yanıt bulmuş oluyor. Dağdaki devasa heykellerin boyları 8 ila 10 metre arasında değişiyor. Nemrut Dağı heykellerinin isimleri Aslan, Kartal, Antiochus, Kommagene, Zeus, Apollon ve Herakles olarak sıralanıyor. Aslan, Kommagene Krallığı’nın yeryüzündeki hakimiyetini simgeliyor.
Bölgenin ilgi çeken bir diğer önemli eseri olan ve kutsal alan olarak anılan Nemrut Tümülüsü ise, Kommagene Kralı I. Antiochos’un ölümünün ardından kendisi ve atalarının anısına yapılan bir anıt. Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisi olan Nemrut Tümülüsü, tanrı heykellerinin beraberinde tümülüsün neden yapıldığını anlatan iki kitabe içeriyor. Tümülüsün açılmıyor oluşu ise akıllara bambaşka gizemler getiren bir diğer konu. Bakalım, bu tümülüsün açılmama nedeni düşünüldüğü gibi miymiş?
4.1. Nemrut Dağı Tümülüsü Neden Açılmıyor?
Tümülüs tarzı yapılar kazılara karşı çok dayanıksız olması nedeniyle zarar görmemeleri adına korunuyor ve bu nedenle açılmıyor.
5. Nemrut Krater Gölü Nasıl Oluşmuştur?
Nemrut Krater Gölü, büyük bir volkanik patlama sonucunda oluşan dev çöküntünün ardından içinin su dolmasıyla meydana gelmiş bir oluşum. Türkiye’de yer alan ve tarihi çağlarda aktif olduğuna inanılan iki yanardağdan birinin de şu an üzerinde göl bulunan Nemrut kalderası olduğu biliniyor.
6. Nemrut Dağı’nda Ne Yapılır?
Büyülü anların gücüne inanıyorsan, Nemrut Dağı’nın hikayesini ve Nemrut’un gizemlerini yerinde keşfetmek senin için eşsiz bir deneyim olacak. Çünkü bu dağ sadece tarihi geçmişiyle değil, manzaralarıyla da ayrı bir cazibe merkezi!
6.1. Seyir Teraslarından Anadolu’yu İzle!
Nemrut’ta güneşin doğuşunu ve batışını izleme keyfini yalnızca güzel manzaralarla ifade etmek yeterli değil. Nemrut Dağı saat 05.00 ve 20.00 arasında ziyaret edilebiliyor. Yanına Müze Kartı alman Nemrut Dağı giriş ücretini ödemeden alana girmeni sağlayacak. Kartsız giriş ise 50 TL.
Nemrut Dağı doğu terası, misafirlerinin gün doğumunda unutulmaz manzaralar yakalamasına olanak tanıyor. Ayrıca bu bölgede yer alan heykellerin hala tüm görkemiyle ayakta olması da ana ayrı bir büyü katıyor. Gün batımında ise batı terasından izleniyor. Unutmadan, hangi mevsim olursa olsun yanına bir hırka almanda fayda bulunuyor.
6.2. Arsemia Antik Kenti’ni Ziyaret Et!
Kommagene Uygarlığı’nın başkenti olan Arsemia Antik Kenti, Nemrut yolu üzerinde bulunan bir ören yeri. Kâhta çayı kenarında konumlanan ve Kommagene Krallığı’nın yönetim merkezi ve yazlık başkenti olarak kullanılan bu antik kentte, yazlık sarayın kalıntıları ve heykeller bulunuyor.
6.3. Yerel Ürünleri Keşfet!
Mermer tozu ve alçı ile üretilen küçük Nemrut heykellerinden almadan Nemrut gezisi sona ermemeli değil mi? Ayrıca el yapımı gümüş kaplama tablolar da keşfetmeye değer. Üzüm pestilinin fındık ve fıstıkla sarılmasıyla hazırlanan muskaları denediğinde ise dönüşte bol bol almak istemen çok olası!
En sevdiklerinle birlikte macera dolu bir keşfe ne dersin? Cevabının güçlü bir “Evet.” olduğunu tahmin edebiliyoruz. Öyleyse Nemrut civarındaki otel seçeneklerini Odamax ile keşfederek seyahatini hemen şimdi planlamaya başlayabilirsin!