İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Müzik Festivali, 50. yaşını kutluyor! İKSV’nin ilk etkinliği olma özelliği taşıyan festival, farklı kültürlere ev sahipliği yapmış zengin tarihiyle müzikseverlere yine unutulmaz anlar yaşatacak. Bu yıl “İstanbul” temasıyla düzenlenecek İstanbul Müzik Festivali, 6-24 Haziran tarihleri arasında birbirinden özel müzisyenleri ağırlayacak.
Açılış Konseri: Tekfen Filarmoni Orkestrası & Kirill Gerstein
6 Haziran Pazartesi günü başlayacak olan festivalin açılış konseri, saat 20.00’da Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Ara verilmeden 90 dakika sürecek konserde, günümüzün önemli piyanistlerinden Kirill Gerstein’a, Tekfen Filarmoni Orkestrası ve orkestranın daimi şefi Aziz Shokhakimov eşlik edecek.
Konser programında, çağdaş Türk besteciliğinin en önemli değerlerinden Ferit Tüzün’ün “Nasreddin Hoca” adlı eseri ve Bernstein’ın “Batı Yakasının Hikâyesi’nden Senfonik Danslar” eseri de yer alıyor.
Konserden önce düzenlenecek plaket töreninde, 50. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü Özkan Manav’a takdim edilecek.
Festival Konserleri Uzun Bir Aradan Sonra Yeniden AKM’de
50. İstanbul Müzik Festivali, yaklaşık 20 gün boyunca önemli orkestra ve yıldız müzisyenleri ağırlayacak. İlk yıllardan itibaren birçok etkinliğe tanık olan Atatürk Kültür Merkezi, festivalin 50. yılında açılış törenine ve konserine ev sahipliği yapıyor. Festival kapsamında AKM’de toplam 8 konser olacak. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası & Gautier Capuçon etkinliği de bu konserler arasında yer alıyor. Orkestra şefi Cemi’i Can Deliorman’a, önemli viyolonselcilerden Gautier Capuçon eşlik edeceği bu çok özel konser, 12 Haziran Pazar günü saat 20.00’de gerçekleşecek.
Ayrıca, festivalin ilk haftasında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamındaki konserler de AKM ev sahipliğinde yapılacak.
Şehrin En Güzel Yerlerinde Eşsiz Bir Müzik Ziyafeti
50. yılını kutlayan İstanbul Müzik Festivali, şehrin çok özel mekanlarında gerçekleşecek. Beyoğlu’nda AKM ile birlikte Fransız Sarayı, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, ile Harbiye’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu ve Harbiye Saint Esprit Katedrali festival kapsamında birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak. Emirgan’da Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras; Kadıköy’de Süreyya Operası, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu, Bahariye Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi ve Moda Meryem Ana-Asompsiyon Kilisesi de festival için hazır.
İstanbul: Şehrin Müziği
Festivalin bu bölümünde kentin en etkileyici tarihi yerlerinden Yerebatan Sarnıcı’nda, Çağlar Fidan, Asineth Fotini Kokkala ve Nikos Papageorgiou’nun yer alacağı bir konser yapılacak. 16. ve 17. yüzyıl Osmanlı/Türk müziğinden seçkilerin sunulacağı konser, 10 Haziran Cuma 21.00’de gerçekleşecek. Üçlü isim tarafından İstanbul’a özel kurgulanan “İstanbul: Şehrin Müziği” isimli konserin repertuvarı, İstanbul’un Osmanlı dönemindeki gündelik hayatından ilham alınarak hazırlandı. Konserde, Osmanlı döneminde İstanbul’da doğmuş veya yaşamış, farklı kültürlere ve dinlere mensup bestecilerin eserleri, Yerebatan Sarnıcı’nın büyüleyici atmosferinde yankılanacak. Etkinlik, “İstanbul” temasıyla yapılacak festivalin bütünü için de oldukça anlamlı.
Müzik Rotası @ Kadıköy
Müzik Rotası, festivalin 50.yılında yönünü Kadıköy’e çeviriyor. Rengini çeşitlilikten alan, eski İstanbul’un en güzel yerlerinden Kadıköy, müzik tutkunu kaşiflerle yeniden keşfedilecek. 19 Haziran Pazar günü Yel değirmeni Sanat Merkezi’nden başlayan rotada, Kadıköy’ün büyüleyici yapılarının kapıları müzikseverlere açılacak. Profesyonel rehberler eşliğinde yürünecek rotanın durakları, semtin muhteşem tarihi yapılarından oluşuyor. Konser mekanlarına yalnızca yürüyerek ulaşım sağlanacağı için dinleyicilerin rahat ayakkabılar tercih etmesi öneriliyor. Çok özel dinletilerden oluşan Müzik Rotası, Moda Meryem Ana – Asompsiyon Kilisesi’ndeki Duo Aliada dinletisiyle sona erecek.
Musica Sequenza: Rameau à la Turque
Festivalin kapanış konseri olan Rameau à la Turque, Rönesans’tan günümüze kadar pek çok farklı eserden oluşan geniş bir repertuvara sahip. Önemli projelere imza atan fagot sanatçısı Burak Özdemir ve topluluğu Musica Sequenza, Fransız barok ve Osmanlı saray müziğinin diyaloğu niteliğindeki muhteşem eserini sunacak. Osmanlı modernleşme döneminin Fransız kültürüyle kurduğu bağı, 18. yüzyıl Avrupa resminde yer alan Doğu motiflerinden, İstanbul’un sokak adlarından, yer yer dönemin Paris modasından esinlenerek ilişkilendiriliyor. Burak Özdemir, projesinin “Doğu’ya özgü ney ve kanunun Batı barok çalgılarıyla birlikte yer alması” fikrinden doğduğunu belirtiyor.
İstanbul’un en güzel tarihi mekanlarından Tophane-i Amire’de gerçekleşecek bu etkileyici konserle festival programı son bulacak.
Her Yaştan Müziksever İçin En İyi Müzik
İstanbul Müzik Festivali, her yıl olduğu üzere, bu yıl da ücretsiz etkinlikleri müzikseverlerle buluşturuyor. Festival dahilinde şehrin iki yakasına da dağılan etkinliklerde, çocuklar ve gençler için ücretsiz konserlerin yanında atölyeler de yapılacak. Aile etkinlikleri kapsamında yapılacak “Müzikli Bir Hafta Sonu” serisi iki kısımda gerçekleşecek. Çocukları ve ailelerini klasik müzikle buluşturmak isteyen etkinliklerden bir diğeri Hafta Sonu Klasikleri. İki bölümde yapılacak etkinliğin mekanları Yıldız Parkı ve Fenerbahçe Parkı.
Sen de şehri saran melodilerin keyfini çıkarmak ve İstanbul’u doya doya keşfetmek istersen İstanbul otelleri seni bekliyor. Sultanahmet, Taksim, Harbiye, Tophane, Kadıköy ve şehrin birbirinden özel noktalarında tam sana göre oteller, Odamax avantajlarıyla seninle!