Portakal Çiçeği Festivali deyince burnuna direkt meyvenin kokusu geldi, değil mi? Daha önce keşfettin mi bilmiyoruz ama portakalın çiçeğinin kokusu da ayrı güzeldir! Cömert Adana topraklarında portakal ağaçlarının çiçeklendiği nisan ayında organize edilen Adana Portakal Çiçeği Festivali, seni bu hoş kokuyla tazelenmeye davet ediyor.
Sıcak havası ve dünyada taht kuran gastronomik zenginlikleriyle bilinen Adana, aslında portakal çiçekleriyle de meşhur. Nisan ayında havaların ne sıcak ne de soğuk olduğu bir dönemde düzenlenen Adana Portakal Çiçeği Festivali, ferah bir tatlı tadında misafirlerine “Merhaba!” diyor. Birbirinden renkli manzaralara şahit olacağın bu festivalde çok eğleneceksin. Şimdi gel, bu güzel etkinlikte seni nelerin beklediğine bakalım!
1. Adana Portakal Çiçeği Festivali Nedir?
Festival, portakal çiçeklerinin açtığı dönemde Adana’da gerçekleştirilen bir dizi eğlenceli etkinliği kapsıyor. Başta Adana ahalisinin katkılarıyla küçük boyutlarda düzenlenen festival, şimdilerde uluslararası boyut kazanan büyük bir etkinliğe dönüşmüş durumda. Neden portakal çiçeklerinin açtığı zaman diye soracak olursan, bunun yanıtını o mevsimde Adana’ya gittiğinde kendin bulman en iyisi!
2. Adana Portakal Çiçeği Festivali Nerede Yapılır?
Adana Portakal Çiçeği Festivali’nin yapıldığı sabit bir yer yok. Yani “Portakal Çiçeği Festivali nerede yapılıyor?” dersen sana “Her sokak başında!” diyebiliriz. Çünkü festival etkinlikleri kentin büyük parklarında, meydanlarında, sanat merkezlerinde, konser alanlarında gündüz ve geceler boyunca devam ediyor. Yine de bir yer belirtmemizi istiyorsan birkaç nokta söyleyebiliriz. Seyhan Nehri’nin kenarındaki parklar, İstasyon Meydanı, Atatürk Parkı ve çevresi festivalin en renkli geçtiği noktalar arasında.
3. Festival Hangi Amaçla Düzenlenir?
Aslına bakarsan Portakal Çiçeği Festivali’nin temel amacı Adana’nın güzelliklerini Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak. Çünkü festivalde bu muhteşem çiçekler kadar farklı güzellikler de bulunuyor. “Portakal Çiçeği Festivali’ni kim düzenliyor?” diye sorarsan festival fikrinin öncüsünün, Adanalı iş insanı Ali Haydar Bozkurt olduğunu söyleyelim. Tabii etkinlikte kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve özel teşebbüslerin de desteği var.
Medeniyetler beşiği olarak kabul edilen Adana’yı daha yakından keşfetmek istiyorsan sen de festival bahanesiyle kente gelebilirsin. Üstelik Adana’nın ulaşım yönünden de son derece gelişmiş bir kent olduğunu belirtelim. Yani şehre varman hiç zor olmayacak!
4. Festival İlk Ne Zaman Yapıldı?
12-14 Nisan 2013’te gerçekleşen ilk festival, büyük bir coşku ile karşılandı. O dönem hazırlanan korteje yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Yerli ve yabancı turistler tarafından da alkış toplayan festival daha sonra geleneksel hale getirilerek Adana’nın nisan takvimine yerleştirildi. Sen de ajandanın nisan ayı bölümünün bir kısmını mutlaka bu muhteşem organizasyona ayırmalısın!
“Tamam Adana’ya gidelim ama bu Portakal Çiçeği Festivali kaç gün sürecek?” dersen yanıtımızı hemen verelim. Bu etkinlik için üç ya da dört gününü ayırmalısın. Yeri gelmişken söyleyelim, Adana öyle birkaç gün gezerek bitirebileceğin bir yer değil. Özellikle kentin lezzetlerini tatmak istiyorsan tatilini biraz daha uzatmalısın!
5. Festival Nasıl Geçiyor?
Adana Portakal Çiçeği Festivali etkinlikleri çok büyük bir alana yayıldığından her birini tek tek saymak esasında pek mümkün değil. Şimdiden söyleyelim, festivalin hızına yetişmekte güçlük çekeceksin. Gündüzü ayrı, geceyi ayrı dolduracak pek çok organizasyon Adana’nın ruhunu derinden hissetmeni sağlayacak. Birbirinden farklı aktivitelere katılırken zamanın nasıl da su gibi aktığını anlamayacaksın bile!
5.1. Festival Programında Neler Var?
Adana Portakal Çiçeği Festivali programı son derece yoğun. Bu nedenle festival süresi boyunca düzenlenen aktiviteleri etkinlik takviminden takip etmelisin. Bu sayede ilgi alanlarına en çok hitap eden organizasyonları kaçırmamış olursun. Etkinlik bağlamında Adana Portakal Çiçeği Festivali ile ilgili bilgiler her yıl değişse de etkinlikleri belli başlı çerçevelerde gruplandırabilmek mümkün. Hadi gel festival aktivitelerine yakından bakalım:
Elbette bu tabloyu daha da çeşitlendirmek mümkün. Çünkü Adana Portakal Çiçeği Festivali’nin geçmişine bakıldığında motor sporlarından bisiklete, çocuk oyun kulüplerinden DJ performanslarına kadar pek çok alanda aktivite gerçekleştirildiği bilinenler arasında. Bu nedenle yanına rahat kıyafetler ve ayakkabılar almayı unutma!
6. Festival Zamanı Adana’da Neler Yapılabilir?
Adana’ya adım attığın andan itibaren muhteşem bir doğa ve sıcacık insanlar seni karşılayacak. Kentin gezilip görülecek yerleri de oldukça fazla. Derin bir tarihi dokuya sahip olan Adana’da Seyhan Nehri’nin muhteşem manzarasını görmeni özellikle öneririz. Ayrıca tarihi Taşköprü’yü mutlaka ziyaret etmelisin. Ek olarak Ulu Camii, Büyük Saat, Adana Sinema Müzesi ve Kazancılar Çarşısı’nı da Adana’da gezilecek yerleri sıralarken belirtmezsek olmaz.
Portakal Çiçeği Festivali hakkında artık yeterince bilgi sahibisin. Kentin bu muhteşem etkinliğine geç kalmak istemiyorsan Odamax ile Adana otellerinden birinde sen de hemen yerini ayırtabilirsin!