Başkentte bir geziye çıkmayı düşünüyorsan ya da Ankara’da olup şehrin farklı yerlerini keşfetmek istiyorsan, kendine güzel planlar yapabilirsin. Ankara’ya bir şekilde yolun düştüyse ilk olarak Anıtkabir’i ve çevresini mutlaka gezmiş olmalısın. Ancak bugün, Ankara denildiğinde akla ilk gelen yerler dışındaki farklı noktalara doğru yol alıyoruz. Başkentin popüler aktivitelerini hatırlarken, rotamızı çeşitlendirerek şehrin alıştığımız halinin biraz dışına çıkıyoruz.
Göl Gezintisi Yaparak Huzurlu Zaman Geçir
Ankara’ya denizi olmadığı için gelmeyenlere güzel bir öneri; göl gezisi. Başkente 20 km uzaklıktaki Eymir Gölü de bu göller arasında en popüler olanı. Hafta içi gidildiğinde burayı daha sakin bulman mümkün. Doğal güzelliklerle baş başa, huzurlu bir gün geçirebilirsin. Göl kenarında doğa yürüyüşü, bisiklet sürüşü ve atv turu gibi etkinlikler yapabilirsin. Dilersen, muhteşem göl manzarası eşliğinde sakince kitabını oku. Burası sonbahar mevsiminde de bambaşka bir güzelliğe bürünüyor. Dökülen yaprakların sonbahar renkleri eşliğinde göl kenarında yürümek hoş bir his bırakıyor.
Eymir Gölü’nün bulunduğu havzada yer alan Mogan Gölü ve çevresi de Ankara’daki sevilen kaçış yerlerinden. Gölbaşı ilçesinde bulunan göl, geniş bir alana yayılıyor. Göl kenarında uzanan ahşap yol, marina adası, spor ve binicilik merkezleri, koşu ve yürüyüş yolları gibi birçok aktiviteye imkân sağlıyor.
Festivalleri Kaçırma
Ankara, çeşitli sanat etkinlikleriyle de ülkenin kültürel gelişimini besleyen harika şehirlerden. Devlet tiyatrosunda sezon içerisinde gösterimde olan oyunların yanında; film, müzik, gastronomi gibi çeşitli festival etkinliklerine uluslararası düzeyde ev sahipliği yapıyor. Başkentte yılın her döneminde, farklı türde bir festival bulabilirsin. Sahne sanatları ve müzik festivalleri öne çıksa da yöresel tatların sunulduğu festivaller de Ankara’nın renklerinden. Özetle, burayı ziyaret ettiğin zaman bir festivale denk gelmen olası. Ankara’nın kültür-sanat hayatı her zaman capcanlı!
Antik Kentleri Gezerek Tarihte Bir Yolculuğa Çık
Tunç Çağı’na kadar uzanan geçmişi ile Ankara, farklı birçok medeniyete ve kültüre şahit olmuş. Ankara ve çevresinde antik kentlere de rastlamak mümkün. Augustus Tapınağı da bunlardan biri. Altındağ ilçesinde bulunan tapınak, ismini Roma İmparatoru Augustus’tan alıyor. MS 10. yüzyıldan kalma yapı, 1555 yılında bulunmuş. Korunmuş haliyle günümüze kadar gelmiş olan tapınak, Roma medeniyetinin Ankara ve çevresindeki etkilerinin gözlemlenebileceği bir yer.
Augustus’tan sonra 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceğin Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri de bölgenin tarihi önemi olan yerlerinden. Hamam, sağlık tanrısı Asklepion adına yapılmış. Höyük üzerinde bulunan hamam ve çevresinde yapılan kazılarda; Roma, Frig ve Bizans’tan kalıntıların yanında Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait buluntular da var. Hamamın bulunduğu sütunlu cadde üzerinde dükkân görünümlü yapılara da rastlanıyor.
Gordion Müzesi ve Ören Yeri ise Polatlı’nın Yassıhöyük köyünde yer alıyor. Eski Tunç Devri’nden kalan eserlerin sergilendiği müzede, Erken Frig Çağı’na ait el yapımı çanak-çömlek, demir aletler, tekstil örnekleri de bulunuyor. Sergi salonunda MÖ 6. MS 4 yüzyıllara ait olduğu bilinen Yunan seramiğinden yapılmış malzemeler, Roma ve Helenistik dönemden kalma eserler de sergileniyor.
Ankara’nın Termal Sularını Keşfet
Ankara, termal su kaynakları açısından da oldukça zengin. Her mevsim ziyarete açık çok sayıda kaplıcası var. Çeşitli hastalıklara iyi geldiği düşünülen, yaz kış gidebileceğin, yorgunluğunu atabileceğin, zindelik veren huzurlu bir dinlence. Kızılcahamam, Kapullu, Haymana, Ayaş, Beypazarı, Dutlu, Tahtalı Kaplıcaları gidebileceğin en iyi termal tesisler arasında.
Ankara’nın termal sularını keşfetmek için Kızılcahamam otelleri arasından sana en uygun yeri seçebilirsin!
Hamamönü Mahallesinin Şirin Sokaklarında Yürü
Şehrin en eski yerleşimlerinden olan Hamamönü, Altındağ ilçesinde bulunuyor ve 19.yüzyıla ait sivil mimarinin en güzel örneklerini ortaya koyuyor. Osmanlı’nın son dönemine şahitlik etmiş ev ve konaklarla süslü sokakları gezerken, bir anda o zamanlara gittiğini hissedebilirsin. Burada bulunan Tarihi Karacabey Hamamı’nı da gezi listene ekleyebilirsin.
Hamamönü sokaklarını gezdikten sonra buraya yaklaşık 2 km uzaklıkta bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne de mutlaka uğraman gerek. Paleolitik Çağ’dan itibaren, Anadolu’da hüküm sürmüş farklı medeniyetlere ait eserleri sergileyerek tarihe ışık tutuyor. Sade iç dizaynıyla kolay gezilebilen müzede sergilenen eserler, net biçimde görülüyor ve açıklayıcı künyelerle sunuluyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, çok yönlü bir gezi için aklında bulunmalı.
Açık Hava Sinemasına Git
Ankara’da güzel bir yaz akşamında yapabileceğin en iyi şeylerden biri açık hava sinemasına gitmek. Kentin farklı noktalarında bu etkinliğe katılmak mümkün. Çimlerin üzerinde kurulan alanlarda farklı türde filmlere ait gösterimler yapılıyor. Yaz mevsiminin hafif rüzgârlı, tatlı akşamlarında açık havada film izlemenin keyfi bir başka!
Rasathanede Gökyüzü Gözlemine Katıl
Farklı ve çok keyifli bir aktiviteye geldi sıra. Ankara Üniversitesi’ne bağlı Kreiken Rasathanesi’nde yılın farklı zamanlarında gökyüzü gözlem etkinliği yapılıyor. Kreiken Rasathanesi, ülkenin 4 üniversite rasathanesinden biri. Buradaki tüm etkinlikler, gökbilimciler ve üniversitenin Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü öğrencileri tarafından koordine ediliyor. Gökbilim çalışmalarına öncülük eden araştırmalara imza atan rasathane, toplumun Astronomi bilgisine katkı sunmayı amaçlayan nitelikli bir kurum. Gökyüzü gözlemi, Ankara gezin sırasında sana farklı katkıları olacak etkinliklerden biri.