Ankara’da yaşıyorsan ve yıllık iznini hemen tüketmek istemiyor ya da iş yoğunluğundan dolayı bu sıralar tatile gidemeyeceğini düşünüyorsan yanılıyorsun. Cuma akşamı, mesai çıkışı sevdiklerinle arabaya binip senin için hazırladığımız rotaları takip edebilir, bir depo yakıt kullanarak harika bir deneyim yaşayabilirsin. Başkent çevresi bu ihtiyacına karşılık vermek için bütün doğal ve tarihi güzellikleriyle seni bekliyor.
Hattuşaş
Çorum ilinin Sungurlu ilçesinde yer alan Hattuşaş, 1986’dan bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde. Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak hem yerli hem de yabancı turistlerin cazibe merkezi olan Hattuşaş, unutamayacağın bir gezi imkanı sunuyor.
Hattuşaş, aralarındaki yükselti farkından dolayı Yukarı Şehir ve Aşağı Şehir olmak üzere iki ana kısma ayrılıyor. Aşağı Şehrin Asur Ticaret Kolonileri zamanından kaldığı varsayılıyor. Yukarı şehrin ayrıcalıklı yönü ise daha çok kutsal alan ve tapınakların burada bulunması… Civarda en çok bilinen eser ise Yazılıkaya. Antik kente yaklaşık 2 kilometre mesafede olan Yazılıkaya, Açık Hava Tapınağı olarak biliniyor. Hattuşaş kapıları, gezi sırasında bütün görkemiyle karşına çıkacak ve yapıldığı dönem düşünüldüğünde sanatsal açıdan seni kendine hayran bırakacak.
Ankara ile Hattuşaş arası yaklaşık 195 kilometre, bu da 3 saatlik keyifli bir yolculuk demek.
Kapadokya
Birçok fotoğrafçının bakış açısıyla ezberlediğimiz, masaldaymış hissi uyandıran Kapadokya, Ankara çıkışlı seyahat planında seni fazlasıyla tatmin edecek. Jeolojik yapısıyla herkesi büyüleyen Kapadokya, çevresini saran üç büyük dağın 60 milyon yıl önce püskürttüğü lavlarının zaman içinde rüzgar ve yağmur aşındırmasıyla bugünkü halini almış. Ankara’dan yola çıkıp Kapadokya’ya ulaştıysan tarihte milyonlarca yıl geriye gitmiş gibi hissedeceksin. Bölgenin yerleşim planı da doğal oluşumuna uygun şekilde yapılmış. Kapadokya otellerinde konaklamak istersen hayli yaşlı taş duvarları izleyerek uyuyacaksın demektir.
Kapadokya’nın Ankara’ya uzaklığı yaklaşık 263 kilometre. Konaklamak veya yemek yiyip manzarayı seyretmek istersen Kapadokya otelleri seni bekliyor.
Amasra
Ankara’nın inişli çıkışlı sokakları, sonunda deniz varmış izlenimi uyandıran uzun caddeleri iç geçirmene sebep oluyor değil mi? Neyse ki hafta sonu planın için rotanı Karadeniz’e çevirebilirsin. Ankara’dan yaklaşık 311 kilometre mesafede, Bartın iline bağlı Amasra, plajları, koyları ve ormanlık alanları ile seni çağırıyor. Yazı ayrı kışı ayrı güzel Amasra’ya ilk yerleşimin MÖ 5000- MÖ 8500 yılları arasında yapıldığı varsayılıyor. Bu sebeple burada birçok mağara ve antik kalıntı görebilirsin. Amasra Plajı’nda Karadeniz’in serin sularına kendi bırakarak geçirdiğin vakitten artan zamanında Gürcüoluk Mağarası, Göldere Şelalesi, Ağlayan Ağaç ve Amasra Kalesi gibi birçok tarihi mekanı ve doğal alanları gezebilir geceyi Amasra otellerinde geçirebilirsin.
Bozcaarmut Göleti
Sevdiklerinle sakin, doğaya teslim bir tatil planın varsa Bozcaarmut Göleti de sana çok yakın. Kamp yapmak, imkan varsa karavanla yolculuk edip, konaklamak veya günübirlik gidip doğa yürüyüşü yapmak istersen burası tam bir lütuf. Yerleşim yerlerine yakınlığı, göl kenarında birçok çeşme bulunması sebebiyle eksiklerini rahatça giderip, rahat bir kamp tatili yapabilirsin. İzinli olta avcılığı yapıp, gün batımının göle yansımasını keyifle seyredebilirsin. Bilecik ilinde bulunan Bozcaarmut Göleti, Ankara’ya yaklaşık 315 kilometre mesafede.
Konya
Konya, Anadolu Selçukluları’na ve Karamanoğulları’na başkentlik yapmış, tarihiyle ve sanayisiyle ün salmış, Türkiye’deki yüzölçümü en büyük şehir. Arabayla bir depo yakıt tüketerek gidip, şehri rahatça gezebilirsin. 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük de burada bulunuyor. Roma, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı’nın egemenliğinde bulunmuş Konya’da müzeleri de ziyaret edebilirsin. Mevlana Müzesi, Konya Atatürk Evi Müzesi, Karatay Medresesi, Sırçalı Medrese, İnce Minare belli başlı müzeler. Dönüş yolunda, Konya, Aksaray, Ankara sınırlarının birleşim yerinde aracını park edip Tuz Gölü fotoğraflarını arşivine ekleyebilirsin. Yüz ölçümü bu kadar büyük bir şehri gezip, yorulduğunda birçok alternatif sunan Konya otellerinde konaklayabilirsin.
Safranbolu
Ankara’dan kuzeye çıktıkça Karabük iline bağlı Safranbolu ilçesine ulaşacaksın. Osmanlı mimarisini yansıtan Safranbolu Evleri ilk andan itibaren seni etkisi altına alacak. İlçede bulunan yaklaşık 2000 evin neredeyse yarısı tescillenip, yasal koruma altına alınmış. Turistik ziyaretlerin de odağında olan Safranbolu evleri, Dünya Miras Listesi’nde Türkiye’den yer alan 9 kültürel varlıktan biri ve tarihi açıdan büyük öneme sahip. Kent Tarihi Müzesi, 1976 yılına kadar Hükümet Konağı olarak kullanılmış, şimdiyse yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık. Ayrıca 17. yüzyıla dayandığı varsayılan İncekaya Su Kemeri, 60 metre yüksekten şehri seyir zevkine sunuyor. Görmek isteyeceğin bir başka tarihi yapı ise 200 yıllık geçmişi ile tarihi Rum Yazıköy Su Değirmeni. 2010 yılında restore edildikten sonra hala kullanılan değirmeni görmeden dönmek istemeyeceksin. Safranbolu’ya 228 kilometre yol kat ederek ulaşabilirsin. Tatilin keyfini sürdürmek istersen Safranbolu otelleri bütün doğallığıyla seni ağırlamaya hazır.