Akdeniz’in en güzel tatil yerlerinden olan Antalya, muhteşem doğası ve mavilikleriyle ülkenin en sevilen şehirlerinden. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, antik çağlara tanıklık eden zengin coğrafyasıyla kültür turizmi için de önemli bir nokta. Hem deniz tatili hem de tarihi bir gezi için Antalya’da görmen gereken çok yer var. Kent merkezinde öne çıkan gezi noktalarını bu yazımızda bulabilirsin.
Kaleiçi
Kaleiçi, şehir merkezinin ortasında, falez üzerinde kurulmuş şirin mi şirin bir mahalle. Kent merkezi olarak da geçen bölge, kara ve deniz surları ile çevrili. Antalya’nın sosyal hayatı için de önemli bir nokta. Orijinal dokusunu koruyan cumbalı evleri ve sokaklarıyla hem şehrin içinde hem de şehirden ayrı… Burada bulunan restoran, kafe, pansiyon, otel, antika eşya satan dükkânlar, Kaleiçi’ni turistik bir konuma getirse de kendine has yapısından hiçbir şey kaybetmiyor. Akşam saatlerinde çok canlı olan Kaleiçi, eğlenebileceğin birçok seçenek sunuyor.
Antalya merkezde Kaleiçi’ne bir şekilde yolun düşüyor; ancak akşam saatlerine yakın gelindiğinde sıcak etkisini kaybediyor ve gün batımı için harika bir manzara seni bekliyor. Burası, plajıyla ünlü değil ama Kaleiçi’nden denize girildiğini de hatırlatalım. Ayrıca, Antalya’nın simge yapılarından Yivli Minare Cami de burada bulunuyor.
Bu bölgedeki konaklama seçeneklerini değerlendirerek, Kaleiçi otellerinde doğa ve tarihle iç içe bir seyahat geçirebilirsin.
Antalya Arkeoloji Müzesi
Kaleiçi’ne çok yakın bir konumda bulunan Antalya Arkeoloji Müzesi, rotanı çeşitlendirmen için güzel bir seçenek. Kaleiçi’nin yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan müzeye yürüyerek yarım saatte gidiliyor. Konyaaltı’nda yer alan ve Türkiye’nin en büyük müzelerinden biri olan Antalya Arkeoloji Müzesi’nde; Pisidia, Pamfilya ve Likya dönemlerine ait 5 bine yakın eser görülebiliyor. Sergilenen eserler dışında 30 bine yakını da müzenin sorumluluğunda koruma altında tutuluyor. Eserler arasında; lahitler, seramik eserler, ikonalar, mermer portreler ve sikke bulunuyor. Zengin ve köklü tarihiyle Antalya bölgesinin tanık olduğu birçok döneme ışık tutan müze, Antalya şehir merkezinde kesinlikle görülmesi gereken bir nokta.
Konyaaltı Plajları
Antalya şehir merkezini gezerken Konyaaltı plajlarına mutlaka gitmek gerek. Konyaaltı plajı, Arkeoloji Müzesi’ne oldukça yakın. Müzeyi gezdikten sonra yürüyerek buraya gelme alternatifini değerlendirebilirsin. Yaklaşık 7 km uzunluğundaki sahil, Antalya Limanı’na kadar uzanıyor. Konyaaltı, eskiye göre daha az popüler olsa da şehir merkezinde denize girmek için tercih edilen en güzel yerlerden biri. Sahili genel itibariyle ince çakıllı taşlardan oluşuyor. Yer yer altın rengi kumları olan deniz, oldukça berrak ve mavi bayrak statüsünde. Konyaaltı plajlarında ücretli ve ücretsiz kısımlar bulunuyor. Sakin yerler de bulabileceğin uzun bir kıyısı var.
Düden Şelalesi
Düden Şelalesi, Antalya il merkezine 10 kilometre mesafede bulunuyor. Şehrin merkezindeki en ilgi çekici doğal güzelliklerden olan şelale, iki kola ayrılıyor ve Akdeniz’e ulaşıyor. Yukarı Düden kısmı, yeşillikler ortasında bir cennet. Serin sularıyla yaz aylarında sıcaktan bunalanların kaçış noktası. Etrafında yürüyüş ve piknik yapılabiliyor. Şelalenin içinde mağara da bulunuyor.
Aşağı düden kısmı ise Lara bölgesinde yer alıyor. Etrafını çevreleyen yapılarla çok farklı bir görüntüye sahip. Kent merkezinde bütün doğallığıyla ve serinliğiyle, falezlerden denize doğru çağlamaya devam ediyor. Antalya’da akla ilk gelen doğal güzelliklerden olan Düden Şelalesi, 40 metre yükseklikten döküldüğü için püskürmenin etkisiyle denizde sis bulutu meydana geliyor. Şelalenin yakınında bulunan Gençlik Parkı, en güzel izleme noktalarından biri. Kaleiçi’nden tekne turuna çıkarsan, Düden’i çok daha güzel bir şekilde izleyebilirsin.
Perge Antik Kenti
Şehir merkezinin yaklaşık 17 kilometre doğusunda bulunan Perge Antik Kenti, geniş bir ova üzerinde kurulmuş. Kentin, MÖ 4000-3000 yıllarından itibaren yerleşim yeri olarak kullanılmaya başladığı yönünde bulgular var. Girişte anıtsal yapı niteliği taşıyan Helenistik Kapı, tüm ihtişamıyla konuklarını karşılıyor. Sütunlu Cadde’nin olduğu kısımda caddeyi ikiye ayıran bir su kanalı var. Kalıntılar arasındaki Yunan-Roma tipi amfitiyatro ise en iyi korunmuş yapılardan biri. Mimarisi ve mermer heykeltıraşlığı ile ünlü antik kente ait kalıntılar, Antalya Arkeoloji Müzesi’nde, Perge Tiyatrosu Salonu’nda sergileniyor. Antalya’nın kültürel zenginlikleri arasında çok önemli bir nokta olan Perge Antik Kenti’ni kesinlikle gezmen gerek.
Şehrin bir diğer önemli şelalesi Kurşunlu, antik kente 8 kilometre mesafede bulunuyor. Perge’yi gezdikten sonra bu muazzam yeri de mutlaka görmelisin.