Ayak bastığın için sana sertifika verecekleri bir yer var desek, tepkin ne olurdu? Yok yok, aklına hemen öyle gitmek için büyük cesaret isteyen bir yer gelmesin! Sadece Asya’nın batı sınırından bahsediyoruz. Hadi gel, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Babakale Köyü’ne doğru bir keşif yolculuğuna çıkalım!
Babakale, Asya kıtasının en sonu, yani batı kısmındaki bitiş noktası. Böylesine karakteristik ve kendine özgü özelliği bulunan bir lokasyonun bu derece ilgi çekmesi tabii ki de sürpriz olmuyor. Dünyada sadece iki tane sertifika alınabilen nokta varken, bunlardan birinin ülkemizde olması gurur verici! Sen de Babakale Kalesi’ne gidip yalnızca sembolik bir ücret ödeyerek, Asya’nın en batısına ayak basma sertifikasının sahibi olabilirsin! Peki, Babakale hakkında bilinmesi gerekenler sadece bu kadar mı dersin? Elbette değil. Hazırsan, Babakale gezi rehberimiz başlıyor!
1. Babakale Nerede?
Bir bucak düşün ki Ege Denizi ve Marmara Denizi’ni aynı anda kapsayan bir konumda yer alsın. Üstelik Assos-Behramkale ile arasında da yalnızca 30 kilometrelik bir mesafe bulunsun. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Babakale Köyü, tarihi ve kendine has plajıyla alışılmış turistik yerlerin ötesinde bir bölge. Hal böyle olunca, tatil anlamında oldukça hoş bir deneyim vadeden Babakale’de pek çok yazlık evin bulunduğunu tahmin etmek de zor olmuyor.
Hamaxitos Antik Kent kalıntılarının bulunduğu doğal bir liman olan bu köyde henüz kazı çalışmaları yapılmasa da, tarihi kalesinden ötürü her yıl farklı zaman dilimlerinde pek çok ziyaretçi buraya geliyor.
2. Babakale’ye Nasıl Gidilir?
Babakale’ye doğrudan giden bir ana vasıta olmadığını baştan belirtelim. Bu nedenle otobüs kullanacak olan seyahatseverlerin önce Çanakkale Ezine’ye bilet alıp, o noktaya vardıktan sonra otogarda bulunan servisler yardımıyla Babakale’ye ulaşması gerekiyor. Kendi aracını kullanmayı tercih edenlerin ise Ezine’ye vardıktan sonra Gürpınar güzergahını takip etmeleri öneriliyor. Bu sayede hem Assos hem de Babakale lokasyonlarına vakit kaybı yaşamadan doğru sıralamayla varmak mümkün oluyor. Assos’a vardıktan sonra Babakale Köyü’ne erişmek, araçla ortalama yarım saat sürüyor.
3. Babakale’ye Ne Zaman Gidilir?
Babakale’ye gitmek adına en doğru zamanlar için yaz aylarını ve ara mevsimleri işaret etmek hiç de yanıltıcı olmaz! Yapmak istediğin aktiviteler ve kendi kişisel zevklerine göre gideceğin tarihi gönlünce belirleyebilirsin. Ancak bu lokasyonun sadece Asya’nın en batısında değil, aynı zamanda ülkemizin kuzeybatı yönünde olduğunu da unutmaman gerekiyor. Bu nedenle eğer bölgeye deniz tatili için gideceksen, suların burada temmuz ortası gibi ancak tam anlamıyla ısındığını bilmelisin.
4. Babakale’de Ne Yapılır?
Babakale’de yüzülür, güneşlenilir, gezilir, hayat bulunur! Eşsiz denilebilecek bir kum örtüsüyle kaplı Babakale Plajı, “sıfır mil” adıyla tanımlanan bir kuma sahip. Sıfır mil adı verilen kum tipi, kumsal kumunun içeriğinde hiçbir şekilde toprak bulunmadığını vurgularken, yine bundan kaynaklı olarak deniz içerisinde yosun, deniz kestanesi gibi canlıların barınmadığı bir ekosistem sunuyor. Bambaşka bir deniz keyfi sunan Babakale plaj kumunun, tene sürüldüğünde vücuda kaplıcaların sağladığı etkinin bir benzerini yaptığı da söyleniyor.
Denize girmenin yanı sıra antik kent yapılarıyla Babakale, tarihe ışık tutarken herkesin ufkunu açıyor. Osmanlı döneminden kalan pek çok yapı da gezilmeye uygun olarak köy sınırları içerisinde yer alıyor. Babakale Camii ve Babakale Feneri ise bölgenin en önde gelen turistik cazibe noktalarından. Son olarak şunu da ekleyelim: Babakale kamp yerleri konusunda da oldukça popüler! Dilersen Babakale’de geçen zamanlarını, sevdiklerinle nezih ve huzurlu bir kamp ortamıyla taçlandırabilirsin.
5. Babakale’de Ne Yenir?
Babakale deyince, pek çok Ege sahil köyü gibi akla ilk olarak deniz mahsulleri geliyor. Özellikle Babakale’de günbatımı atmosferinin tadı, deniz manzaralı restoranlarda bir başka güzel oluyor. Sahil şeridinde yer alan balık restoranlarında Ege Bölgesi’nin birbirinden nefis deniz mahsullerinin tadına bakarken huzur deposu manzaranın keyfine doyasıya varabilir ve yerel halkın ev sahipliği yaptığı çay bahçelerinde şöyle güzel bir demli çay içebilirsin.
6. Babakale’de Nerede Kalınır?
Babakale henüz kalacak yer ve konaklama anlamında çok gelişmiş şartlar sunmuyor. Bu nedenle ulaşım açısından en yakın konumda bulunan Assos otelleri Babakale’de tatil için son derece ideal birer seçenek olarak görülüyor. Tatilin boyunca Assos’ta kalıp, Babakale’ye günübirlik olarak toplam 1 saatte gidip gelebilirsin.
Babakale seyahatin için en ideal otel seçimleri Odamax ile bir tık uzağında!