Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk kez düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali, aynı temadaki Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile eş zamanlı olarak sanatseverlerle buluşuyor. İstanbul’da başlayan ve ülkenin zenginliklerini en özgün haliyle yansıtan festival; Ankara’nın kültürel mirasını anlatmak, kültür-sanat hayatını canlı tutmak ve bunu küresel çapta tanıtmak için hayata geçirildi. Konser, söyleşi, dinleti, çocuk tiyatroları, atölye, sergi gibi birçok etkinlik festival boyunca büyük bir heyecanla konuklarını ağırlıyor. Dopdolu bir takvimle ve tüm coşkusuyla devam eden Başkent Kültür Yolu Festivali, farklı bir sosyal deneyim için Ankaralıları ve orada olmak isteyen herkesi unutulmaz bir eğlenceye davet ediyor!
Festival Rotası
Başkent Kültür Yolu Festivali’nin 4,7 km’lik rotası, başkent kültürünü ve tarihini en güzel şekilde lanse eden mekânlardan oluşuyor. Festivalin ruhunu yaşatan bu çok özel yerler arasında Ankara Kalesi, Hamamönü, Hacı Bayram-ı Veli Camii, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ve özel müzeler, Roma Hamamı, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Augustus Tapınağı bulunuyor.
Aynı zamanda, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Yeni Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Eski Tarihi CSO gibi kuruluşlara ait binalar ve Cer Modern’i içine alan CSO Ada da festivalde kullanılacak yerlerden. Rotanın sonunda ise Ankara Resim ve Heykel Müzesi ile Etnografya Müzesi yer alıyor.
Başkentin tarihi ve kültürel değerlerinin uluslararası boyutta tanıtılması hedeflenerek hayata geçen Başkent Kültür Yolu Festivali için seçilen bu mekanlar; 5 bin 971 sanatçı, 179 akademisyen ve tarihçinin katılımıyla 560 etkinliğe ev sahipliği yaparak ziyaretçilerine unutulmaz bir festival yaşatıyor.
Her Kulağa Hitap Eden Rengarenk Sesler
Festival bünyesinde farklı türde birçok konser ve sahne performansı var. Her dinleyicinin keyif alacağı türden konserler, festival boyunca konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Konserler için ayrılmış farklı mekânlar arasında ise CSO Ada Ankara Ana Salon dikkat çekiyor. Üzüm bağı şeklinde tasarlanmış ve 360 derece izleme olanağı sunan salonda birbirinden güzel dinletiler gerçekleşecek.
Dünyanın en iyi vokallerinden İspanyol şarkıcı Buika, yenilikçi müziğiyle Afrika’nın güçlü sesi Salif Keita, dünyaca ünlü Boşnak sanatçı Dino Merlin, sahne performansları ve enerjisiyle adından sıkça söz ettiren keman dehası Ara Malikian, CSO Ada Ankara Ana Salon’da müzikseverlerle bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Cem’i Can Deliorman yönetiminde dünyaca ünlü keman sanatçılarından Grammy ödüllü Maksim Vengerov’a eşlik edecek. Beethoven’ın keman, çello ve piyano için yazmış olduğu üçlü konçertosu, alışılmışın dışında bir yapıyla dinleyiciye sunulacak. Konserin ikinci bölümünde ise müzik tarihinin mihenk taşlarından Antonín Dvořák’ın “Yeni Dünyadan” başlıklı 9. senfonisi bulunuyor.
“Italy Meets Turkey In Jazz” konser projesinde dünya çapında tanınmış Türk ve İtalyan müzisyenler bir araya geliyor. Türkiye’nin en önemli caz piyanistlerinden Kerem Görsev ve ekibi, İtalya’nın önde gelen caz sanatçıları ile aynı sahneyi paylaşarak farklı kimlik ve kültürlerin birlikteliğinden doğan çeşitliliği müzik aracılığıyla sunuyor. Kerem Görsev Trio ve İtalyan caz panoramasının en iyi isimlerinin vereceği konserde; orijinal caz parçaları, uluslararası caz standartları ve İtalyan cazından en güzel örnekler dinleyiciyle buluşacak.
Azerbaycan milli marşının yazarı Ahmet Cavad’ın 130. doğum gününe özel düzenlenen “Türksoy İnciler Dök, Gel Yoluna” konseri, Azeri şef Mustafa Mehmandarov yönetimindeki CSO ve Elnara Kerimova önderliğindeki TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, solistler eşliğinde kardeş ülke dostluğunu notalara döküyor.
CSO Ada Ankara, 8 Haziran’da oldukça özel bir klasik müzik konserine ev sahipliği yapacak. Resital ve opera kayıtlarıyla dinleyicilerin gönlünü kazanmış soprano Anna Prohaska, opera repertuarı şefi Giovanni Antonini yönetiminde köklü topluluklardan Deutsches Symphonie-Orchester Berlin ile Mozart, Beethoven ve Haydn’ın bestelerini, büyülü bir atmosferde dinleyiciye sunacak.
Başkentin en önemli arkeolojik değerlerinden Roma Hamamı’nda konser verecek olan Trio Patara grubu ise flüt, arp ve soprano seslerine uygun, dünya klasikleri seçkisinden eserlerle seyirci karşısında olacak. Uluslararası müzik arenasında kazandığı başarılarla adını duyuran flüt sanatçısı Şefika Kutluer, geniş seçkisiyle müzikseverlerle buluşacak isimler arasında.
Çocuklar için hazırlanan en güzel etkinliklerden olan Lalala Çocuk Konseri’ne ise Ezo Sunal önderlik ediyor. 2-8 yaş grubu çocukların oyunlara ve şarkılara eşlik ederek hem eğlenecekleri hem aktif katılabilecekleri etkinlik, interaktif bir festival deneyimi sunuyor.
Ayrıca, Türkiye’nin önde gelen yıldız müzisyenleri ve vokalleri de sevilen şarkılarıyla festival dahilindeki konserlerde dinleyicilere eğlenceli anlar yaşatıyor.
Sahne Sanatları
Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen Aida, Kuğu Gölü, Midasın Kulakları, Romeo ve Juliet gösterileri Büyük Tiyatro’da izleyici ile buluşacak. 20 yıldır kapalı gişe oynanan ve bale ile klasik Türk müziğini buluşturan “Harem” adlı eser de Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin sahnesiyle festival programında yer alıyor. Festival çerçevesinde; tiyatro, bale, opera, çocuk tiyatroları gibi birçok etkinlik türü sahnede olacak. Gösterimlerin detayları için festivalin web sayfasındaki takvimi incelemeyi unutma!
Steve McCurry: Photographer
Ankaralı sanatseverlerle yeniden bir araya gelecek olan ödüllü fotoğrafçı Steve McCurry’nin sergisi, Cer Modern’de olacak. Sanatçının 30 yıllık çalışmalarından oluşan “Photographer” adlı sergide 47 harika fotoğraf karesi sergileniyor. “Afghan Girl” adını verdiği kareyle tanınan, dünyanın en önemli belgesel fotoğrafçılarından olan McCurry’nin sergisi, 14 Ağustos’a kadar devam edecek.
Sanatseverlerle buluşacak pek çok sergi; Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Sümerbank gibi mekânlarda sergilenecek.
Ankara otelleri arasından seçimini yap, 16 gün sürecek muhteşem etkinlikleri kaçırma. Başkent Kültür Yolu’nda sen de yerini al!