Belgrad neden her yıl ve her sezon Türkiye’den yoğun ziyaretçi çekiyor, bir fikrin var mı? İşte sana hemen bugün Belgrad uçak bileti veya tren bileti baktıracak o rehber karşında. Şimdi şöyle güzelce arkana yaslan, Belgrad gezi notlarımız senin için geliyor!
Belgrad; hakkında bir bilgin yoksa sana önce Belgrad’ın tarihinden bahsedelim. Belgrad, Türk ve Osmanlı kültüründen hala izler taşıyan bir şehir. Çünkü 1521 yılından 1717 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış. Hatta Belgrad, 100 bini aşkın nüfusuyla o dönemlerin en büyük ikinci Osmanlı şehriymiş. Bu nedenle Belgrad’a gittiğinde bir kültür şoku yaşamayacağını söyleyebiliriz.
Osmanlı tarihindeki öneminden önce, “Belgrad nerede?” ya da “Belgrad nerenin başkenti?” gibi daha temel soruların varsa, o zaman biraz da coğrafya diyelim… Belgrad Sırbistan’ın başkenti ve Kuzeydoğu Avrupa’nın Atina ve İstanbul’dan sonraki en büyük üçüncü şehri. Bu güzel kentte geçireceğin süre içerisinde dolu dolu bir Belgrad turu yapabilmek için ihtiyacın olacak diğer ipuçlarını bu sayfanın devamında bulabilirsin!
1. Belgrad’da Gezilecek Yerleri Keşfet
Turist olarak bir yurt dışı şehrine gideceğin zaman ilk olarak gezilecek yerler listesine baktığını biliyoruz. Çok fazla zaman kaybetmeden hemen gezmeye başla diye aşağıda sana Belgrad’ın en meşhur turistik mekanlarını bir bir sıraladık.
- Kalemegdan
- Nikola Tesla Müzesi
- Sırbistan Ulusal Müzesi
- Skadarlija Caddesi
- Aziz Sava Katedrali
- Zepter Müzesi
- Hyde Park
- St. Mark’s Kilisesi
2. Şehrin Ruhuna Ayak Uydur
Bir şehre ayak uydurmak istiyorsan o şehrin insanları gibi yaşaman ideal yollardan biri! Ama Belgrad’da genel olarak adaptasyon problemi yaşayacağını düşünmüyoruz. Niye dersen, şehre ayak bastığında sosyal yaşamın ve insanların Türkiye’den neredeyse farksız olduğunu kendin de görebilirsin. Bir Avrupa kenti olan Belgrad, rengarenk ve bir dolu eğlence alternatifi olan bir şehir. Saat kaç olursa olsun çık, gez, keşfet… Kentin her saati ayrı güzel. Hele de gün doğumu ve gün batımı saatleri…
Belgrad, tarihi ve kültürüyle insanı hemen sarıp sarmalıyor. Nasıl başarmasın ki, şehir yüzyıllar boyu Roma ve Osmanlı imparatorluklarına, ayrıca Kelt ve Vinca kültürlerine ev sahipliği yapmış. Bu nedenle Belgrad’da yapılacaklar listesinin en üst sıralarında, genelde bu medeniyetlere ait tarihi yapıların keşfedilmesi yer alıyor.
Belgrad’a gitmek için çoğu insanın kararını ciddi derecede etkileyecek olan “Belgrad vize istiyor mu?” sorusunu da cevaplayalım: Hayır Belgrad, vize istemiyor! Yani sadece pasaportunla Belgrad’ın nimetlerinden faydalanman mümkün.
3. Skadarlija Caddesi’ni Arşınla
Belgrad’da insanların çok rağbet ettiği kafelere veya restoranlara giderek şehrin insanlarını daha yakından tanıyabilirsin. Bunun için sana verebileceğimiz birkaç tavsiye var. Özellikle şehirde biraz daha bohem rüzgarların estiği Skadarlija Caddesi, sosyal hayata karışmak konusunda sana çok yardımcı olacak.
Özellikle son dönemde biraz daha turist çekmeye başlasa da otantik kafeleri, yerel restoranları ve sanat galerileriyle Skadarlija, Belgrad deneyimini unutulmaz kılan yerlerden. İstersen Belgrad’ın meşhur gece hayatı mekanlarıyla deneyimine biraz hareket de katabilirsin. Ancak tüm bu etkinlikleri yapabilmen için önce paranı Belgrad’ın para birimine, yani sırp dinarına çevirmeyi unutma!
4. Belgrad’a Gitmişken Meşhur Lezzetleri Tatmadan Dönme
Bir şehri tanımanın en iyi yollarından biri bizce o şehre özgü yemekleri tatmak. Açıkçası Belgradd bu konuda damak tadını zorlayan ve sana başka dünyaların kapılarını aralayan lezzetlerden ziyade, minik dokunuşlarla benzerlerinden ayrılan daha alışık olduğun lezzetler sunuyor. Hazırsan en çok öne çıkanlarla başlayalım.
4.1. Cevapcici (Cevapi)
Değişik bölgelerde ya da mekanlarda ćevapi veya ćevapčići isimleriyle adlandırılan bu yemeği, içeriğinde biraz değişiklik olsa da aslında Türkiye’deki İnegöl köftesinin gelişmiş bir versiyonu olarak düşünebilirsin. Standart köftelere şekil olarak benzeyen ama daha büyük ebatlara sahip olan bu köfteyi Belgrad’a gitmişken mutlaka denemelisin!
4.2. Pljeskavica
Pljeskavica, oldukça büyük boyutlarda bir hamburger köftesinin ızgarada pişirilmiş hali olarak tanımlanabilir. Sırp tarzı bir fast food ürünü olan Pljeskavica, şehrin her köşesinde ucuz ve lezzetli bir seçenek olarak karşına çıkacak.
4.3. Urnebes
Peynir ve biber kızartmasını daha önce hiç bir arada denemiş miydin? Cevabın hayırsa, işte bu lezzet sana oldukça farklı ve bir o kadar da güzel gelecek. Belgrad salatası adıyla da bilinen bu lezzet, humus benzeri görünümüyle bize kalırsa salatadan çok bir meze olarak addedilebilir. Yalnız fazla kaçırmamaya dikkat! Epey acı olduğu için sonrasında gezi keyfine gölge düşürebilir.
5. Bütçe Planını İyi Yap
Her ne kadar internette yapacağın “Belgrad vizesiz mi?” gibi araştırmalarının sonuçları seni mutlu etse de Belgrad öyle “Hadi!” deyip plansız programsız gidebileceğin bir şehir değil. Belgrad’da vize sorunuyla uğraşmasan da Belgrad’a gitmeden önce karar vermen gereken şeyler var. Öncelikle uçakla şehre Belgradd havalimanından giriş yapmak için Belgrad uçak biletlerine bakabilirsin ya da doğayla iç içe, geze geze bir seyahat yapmak için İstanbul-Belgrad tren seferlerini araştırabilirsin.
Belgrad otelleri arasından sana en uygun seçenekleri araştırabilir ve istediğin yere erkenden rezervasyon yaptırabilirsin. Her şeyinle bu seyahate hazırsan yola koyul ve Belgrad’ın keyfini çıkar!