Hayalin ister tek başına hayata keyifli bir mola vermek, istersen de en sevdiğinle birlikte manzaranın tadını çıkarmak olsun… Türkiye’deki teleferik hatları içerisinden sana harika önerilerimiz var! Yerden yükselmeye hazırsan, teleferik manzaraları ile bu nostaljik ve büyülü rotaları birlikte keşfedelim!
Teleferik dendiğinde senin aklına ilk ne geliyor? Karlarla kaplı bir kış manzarası mı, yoksa büyük bir şehrin gittikçe küçülen görüntüsü mü? İster nostaljik olarak yaklaş istersen de ulaşım aracı olarak kullan, hiç önemli değil. Sonuçta teleferikte geçen zamanın kendine has bir cazibesi olduğunda hemfikiriz, değil mi? Ne mutlu ki Türkiye’deki teleferik manzaraları yüksekleri sevenlere sayı açısından oldukça zengin bir seçki sunuyor.
Bu sayfada Türkiye’deki teleferikleri ve nefes kesen manzaralarını sen yerinden kalkmadan ayaklarının altına seriyor olacağız. Senin tek yapman gereken, seçimini yapıp hemen yola koyulmak!
- Uludağ, Bursa
Yeşil Bursa olarak anılmaya değer görülen Bursa, doğanın cömert davrandığı ve aynı zamanda tarihi zenginlikleriyle tanınan bir kültür hazinesi. Bu şehrin en önemli değerlerinden biri de hiç şüphesiz Uludağ! Türkiye’nin en uzun teleferiği, bu değeri ulaşılabilir kılması yönüyle Bursa için ayrı bir anlam taşıyor diyerek yanılmış olmayız. Teleferiğin toplamda dört istasyonu bulunuyor. Şehir merkezine en yakın olan Teferrüç durağından dijital bilet satın alınarak yolculuk yapılabiliyor.
Türkiye’nin en uzun teleferik hattı olan Uludağ’da ayrıca online bilet olanağı da bulunuyor. Özellikle kış aylarında yoğunluk olması nedeniyle online bileti tercih etmeni tavsiye ediyoruz. Teleferikle Sarıalan istasyonuna ve ardından da oteller bölgesi duraklarına kadar yaklaşık yarım saatte ulaşım sağlanabiliyor. Kayak yapmak istersen oteller bölgesine gitmen gerekiyor. Ancak biraz manzara ve temiz hava yeterli diyorsan yolculuğunu Sarıalan’da tamamlayabilirsin.
2. Tahtalı Dağı, Antalya
Her köşesinde ayrı bir hazine saklı olan Antalya’nın Kemer ilçesindeki Tahtalı Dağı’na keyifli bir yolculuğa hazır mısın? Yolculuk 726 metre yükseklikte konumlanan alt istasyondan 2 bin 365 metre yükseklikte bulunan zirve istasyonuna kadar yaklaşık 10 dakika sürüyor. Türkiye’nin en yüksek teleferiği olan bu teleferiğin kabin kapasitesi yaklaşık olarak 80 kişi ve özellikle turizm sezonunda yoğun şekilde rağbet görüyor.
Türkiye’de hem denizi hem de doğayı doyasıya seyredeceğin en yüksek teleferik yolculuğunun sonunda, seni Akdeniz’in muhteşem panoramik manzarası bekliyor. Likya Yolu’nun batı ayağının bulunduğu Tahtalı Dağı’nda ayrıca pek çok tarihi kalıntı yer alıyor. Seyir terasında bir huzur molası verebileceğin gibi özel trekking alanlarında zaman geçirme ve tarihin izlerini keşfetme olanağın da bulunuyor.
3. Pierre Loti Tepesi, İstanbul
Bazı mekanların kendine has, tarif edilmesi zor bir romantikliği var. Pierre Loti Tepesi de işte bu büyülü romantizmin yoğun şekilde hissedildiği mekanlar arasında. Haliç’i tüm görkemiyle seyredeceğin bu keyifli rotaya ulaşmak da tıpkı manzaranın kendisi kadar keyifli!
Her güzelin bir kusuru vardır diyenler doğru söylüyor olsa gerek, çünkü Pierre Loti günün hemen hemen her saati bir hayli kalabalık oluyor. Bu keyifli manzaranın tadını sakin bir zamanda çıkarmak için hafta içi günlerinde sabah 11.00 öncesi şansını deneyebilirsin. Eyüp ve Pierre Loti arasında iki durak arası çalışan teleferiğin toplam yolculuk süresi üç dakika civarında. Neyse ki bazı güzellikler zamanla sınırlandırılamayacak kadar özel!
4. Balçova, İzmir
İzmir Balçova’da yer alan teleferik, ormanın içinde konumlanması sayesinde eşsiz manzaralar sunuyor. Teleferiğin temelde bu keyifli manzara için geliştirildiğini söyleyebiliriz. Balçova’dan başlayan ve zirveye kadar iki durak arasında çalışan teleferik, pazartesi günleri haricinde haftanın altı günü hizmet veriyor.
Teleferik istasyonundan bir İzmirim Kart satın alabileceğin gibi online bilet alternatifin de bulunuyor. Seyahat süresi 2 dakika 42 saniye olan bu yolculuk, seni farklı seyir teraslarının olduğu zirveye ulaştıracak. Zirvede İzmir Körfezi’ni baştan uca izleyebileceğin bir seyir terasının yanı sıra baraj gölü manzaralı başka bir seyir terası daha yer alıyor. Manzara teraslarının ikisinde de ayrı güzelliklerle mest olacağına inanarak, ikisini de denemeni öneriyoruz.
5. Palandöken, Erzurum
Kış turizminin vazgeçilmezleri arasında bulunan Palandöken, Türkiye’de teleferik manzarasıyla ünlü rotalar arasında da yer alıyor. Palandöken’in zirvesine ulaşmak için kullanılan teleferiğin yaz aylarında bile yoğun ziyaretçi çektiği biliniyor. Kapalı ve açık kabinli seçenekleri bulunan teleferik yolculuğu yaklaşık olarak 10 dakika sürüyor.
Teleferik kullanımı için tek gidiş-dönüş veya gün içinde sınırsız kullanım hakkı sağlayan farklı alternatifler bulunuyor. Palandöken’de beş adet telesiyej bulunuyor, bu sayede yoğunluk ne kadar fazla olursa olsun bekleme süresi azalıyor. Kulağa sence de çok çekici gelmiyor mu?
Türkiye’de teleferik olan iller listemizden keşfetmek istediğin rotayı hemen seçerek bu eşsiz manzaraları bir an önce seyretmeye ne dersin? Konaklama için en konforlu şehir otellerini keşfederek Odamax ile seyahatini planlamaya başlayabilirsin.