Bu yıl Antalya tatiline heyecan katmaya, adrenalin dolu bir nehir yolculuğu geçirmeye ne dersin? Rafting, sana eğlencenin ve adrenalinin doruk noktasına eriştiği bir yolculuk vaat ediyor. Akdeniz Bölgesi, zengin coğrafi çeşitliliği sayesinde; kano, rafting, nehir kayağı gibi su sporları için oldukça elverişli. Özellikle Antalya bu sporları amatör ya da profesyonel olarak yapabileceğin pek çok seçeneğe sahip. Sen de Antalya’da her anı dopdolu bir tatil geçirmek istersen, seyahatine renk katmak için rafting deneyimi yaşayabilirsin.
Rafting Nedir?
Rafting, raft adı verilen botlarla (sallarla), debisi yüksek nehirlerde yapılan bir nehir sporudur. Rafting 4-6 kişilik takımlar halinde yapılıyor. Bu takımların tek bir vücut gibi hareket ederek nehirdeki engelleri geçmesi gerek. Dilersen arkadaşlarınla birlikte harika bir takım olabilir ve maceraya başlayabilirsin. Nehirlerin akış hızı ya da engellerin durumu parkurların zorluğunu belirliyor. İlk kez rafting yapıyorsan öncesinde eğitmeninden detaylı bir brief almayı, kendi seviyene uygun parkur seçmeyi ve etkinlik başlamadan güvenlik ekipmanlarını edinmeyi unutma!
Antalya’da Rafting
Türkiye’nin dört bir yanında, farklı zorluk düzeylerinde rafting yapmaya uygun birçok nehir bulunuyor. Bu nehirler engellerine ve debilerine göre farklı zorluk derecelerine sahip. Türkiye’de rafting için en çok tercih edilen nehirlerin başında gelen Köprüçay, Antalya’da ekstrem spor severlerin uğrak noktalarından biri.
Antalya hem amatör hem de profesyonel olarak raftingle uğraşanlar için oldukça elverişli bir yer. Çeşitli zorluk seviyelerine göre parkurların bulunduğu Antalya’da birden fazla parkurda rafting deneyimi yaşayabilirsin. Köprüçay, Köprülü Kanyon, Manavgat Nehri ve Alara Çayı Antalya’da en çok tercih edilen rafting parkurları. Antalya otelleri için rezervasyon yaparak, bu şehirde azgın dalgalarda doğa sporlarının heyecanını doyasıya yaşayabilirsin.
Köprüçay ve Rafting Parkuru
Toros Dağları’ndan doğan Köprüçay, doğa harikası kanyonlardan geçerek Akdeniz’e dökülüyor. Köprüçay’ın batısında tarihi Selge Antik Kenti diğer adıyla Zerk Şehri; nehir kenarındaki kaleler, su kemerleri, Roma devrine ait köprüler ve tarihi yollarıyla Köprülü Kanyona daha da değer katar. Köprülü Kanyon Milli Parkı, Köprüçay’ın bir kısmı ile tarihi Selge kentini kapsar. Bu bölge yaban hayatı bakımından oldukça önemlidir. Çeşitli kuş türlerinin yanı sıra alageyik, yaban domuzu, yaban keçisi, ayı, kurt, tilki ve tavşan buradaki ormanlarda yaşıyor.
Köprüçay Rafting Parkurunun başlangıcı Oluk Köprü’nün yaklaşık 100 metre alt tarafında, suyun durgun olduğu alandan başlıyor. Zorluk derecesi 2-3 olan parkurda sık sık görülen çağlayanlar deneyimin adrenalin seviyesini ve eğlencesini arttırıyor. Yaklaşık olarak 10 kilometre süren parkurun bitişi amatör ve profesyoneller için farklı noktalarda. Amatörlerin Beton Köprü’den önce bitirmesi gerekiyor. Profesyonel sporcular Beton Köprü’den sonraki ilk kanyona girebiliyor ancak ikinci kanyonda akarsu bazı kısımlarda kayaların altında kaybolup, ileride yeniden çıktığı için tavsiye edilmiyor.
Köprülü Kanyon ve Rafting Parkuru
Antalya’nın Manavgat ilçesi içerisinde yer alan Köprülü Kanyon’dan dünyaca ünlü rafting nehri Köprüçay akar. Doğa ve rafting tutkunlarının uğrak yeri olan Köprülü Kanyon, milli parkı ile birlikte adeta yeryüzünde cennetten bir parça gibi. Köprülü Kanyon rafting parkuru 1-2 zorluk seviyesinde 14 kilometrelik bir rotaya sahip. Tarihi Roma Köprüsü’nün hemen yanından başlayan parkur, Beşkonak’ı geçtikten iki kilometre sonra bitiyor. Sakin ve eğlenceli bir rota isteyenler için doğal güzellikleriyle Köprülü Kanyon raftingden fazlasını vaat ediyor. Antalya’dan Manavgat’a giderek hem Köprülü Kanyon’a hem de Köprüçay Rafting Parkuruna rahatlıkla ulaşabilirsin.
Manavgat Nehri ve Rafting Parkuru
Batı Toroslardan doğan Manavgat Nehri 90 kilometre uzunluğundadır. Manavgat Nehri’nin suyu bahar aylarında geçtiği kanyonlardan gelen yer altı sularıyla beslenerek oldukça berrak ve hızlı akar. Nehrin hızı Oymapınar Barajı sayesinde azalır. Manavgat Nehri rafting parkurunda başlangıç yeri için önemli olan suyun debisidir. Zorluk derecesi amatörler için yüksek olan Manavgat Nehri parkurunda rafting yapmak için yanına profesyonel rafting sporcusu ve yöreden bir kılavuz edinmeyi unutma. Suyun debisinin uygun olduğu aylarda İbradı civarındaki Şahap Köprüsü yakınlarından rafting parkuruna başlıyor. Parkur boyunca Şahap Köprüsü ve Sevinç Köyü arasında 19 kilometrelik rotayı takip edebilirsin. Güzergah boyunca iki tarafı dik ve zorlu üç kanyonlar var. 3-4-5 zorluk derecesinde çağlayanlar hatta şelalelerin olduğu parkurda güvenliği almak için çağlayan uğultusu duyulduğunda kıyıya gelerek gerekli kontrolleri yapmayı unutma.
Manavgat Nehri’ne ulaşmak için Konya-Akseki yolunu kullanarak önce İbradi’ye sonrada Şahap Köprüsü’ne varman gerekiyor. Manavgat Nehri’nde raftinge başlamak için en uygun lokasyon burası.