İç Anadolu Bölgesi’nin daima genç kalan şehri Eskişehir, Avrupai havasıyla ülkenin en farklı yerlerinden biri. Gece gündüz fark etmeden capcanlı, dinamik bir atmosfer yaşıyor. Haritadan bakıldığında küçük bir şehir gibi görünse de tarih, sanat, kültür, eğlence, mutluluk dolu bu şehrin sokaklarında gezerken zamanın nasıl geçtiğini de pek anlamıyorsun.
Kısa bir Eskişehir turunda ne yapmalı, nereye gitmeli? Vaktini en iyi şekilde değerlendirmen için 7 öneri.
Porsuk Çayı’nı Gondol ile Gez
Eskişehir’de akla ilk gelen şey, elbette şehrin ortasından akan Porsuk Çayı. Sakarya Nehri’nin bir kolu olan Porsuk, kente çok farklı bir hava katıyor. Her daim temiz ve bakımlı. Çevresini süsleyen ağaçlarla beraber, Adalar Bölgesi’ni her zaman canlı tutuyor. Porsuk Çayı boyunca yürüyüş yapabileceğin gibi, güzel havalarda bot ve gondol turlarıyla da gezebilirsin. Çayın temiz suları üzerinde çevredeki güzellikleri izlemek oldukça keyifli. Sonbahar mevsiminde gelirsen sepya renklerinde bir başka güzel.
Bisiklet Kirala
Bisiklet dostu şehirlerden olan Eskişehir, bu özelliğiyle kenti pedallayarak gezme olanağı veriyor. Belediye tarafından sağlanan akıllı bisiklet sistemiyle, belirlenen istasyonlardan bisiklet alınabilir. Kentin farklı noktalarında bisiklet kiralayabileceğin yerler de var. Şehrin düz yapısının yanında, kısa mesafelerle gezebileceğin yerler çoğunlukta. Bisiklet dernekleri ve gruplarının düzenledikleri turları da değerlendirerek burada yeni insanlar tanıyabilirsin.
Odunpazarı Modern Müze’yi Gez
OMM, uzun adıyla Odunpazarı Modern Müze 2019 yılında açıldı. Eskişehir’in en yeni yüzlerinden olan müze, Türkiye’den ve dünyadan çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği bir alan. Tarihi Odunpazarı evlerinin arasında bulunan müze binası, çevresindeki diğer müzelerle birlikte kısa sürede çok sevilen bir nokta haline geldi. Kültür ve sanatın halkla daha kolay buluşması ve bu değerlerin toplumun gelişimine katkıda bulunması gibi anlamlı bir misyon taşıyor.
Komşu şehirlerden gelen misafirlerin hafta sonu etkinliklerine eklediği modern müzenin yakınında yer alan Eskişehir otelleri de var. Bir otel seçip rezervasyonunu kolayca tamamlayabilirsin.
Sazova Park’ını Turla
Eskişehir’in tanıtımında sıkça karşımıza çıkan Masal Şatosu, kentin sembol yapılarından biri. Özellikle çocukların ilgisini çeken parkta, her yaştan insan oldukça eğlenceli zaman geçiriyor. Eskişehir Bilim Parkı içerisinde bulunan şatonun kuleleri, ülkenin en meşhur 8 kulesinin temsillerinden oluşuyor. Park daha çok Masal Şatosu’yla birlikte anılsa da içinde yok yok. Yapay gölet ve içerisinde bulunan Korsan Gemisi, su altı dünyası ve Sabancı Uzay Evi de mutlaka görmen gerekenler arasında.
Odunpazarı Sokaklarını Keşfet
Odunpazarı Kentsel Sit Alanı, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Kentin ilk yerleşim yerini oluşturan Odunpazarı semtinde, Osmanlı Dönemi’nden kalma evler bulunuyor. Osmanlı örneklerini koruyarak aslına uygun restore edilen rengârenk evler, küçük bir tepe ve eğimli yollar üzerinde çok güzel bir görüntü oluşturuyor. Kentin en çok turist çeken noktalarından olan Odunpazarı; dar sokakları, kıvrımlı yolları, ahşap detaylı, bitişik yapıdaki cumbalı evleri ile geleneksel Anadolu mimarisinin en güzel örneklerini yansıtıyor. Yeni nesil Odunpazarı evlerinin çevresinde farklı birçok müze ziyaret edilebilir. Eskişehir Lületaşı Müzesi de bunlardan biri. Eskişehir’in simgelerinden olan meşhur lületaşının en güzel örnekleri, Kurşunlu Külliyesi içindeki Lületaşı Müzesi’nde görülebilir.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı 200 heykelden oluşan Balmumu Heykeller Müzesi, Eskişehir Havacılık Müzesi, Devrim Arabası’nın bulunduğu Tülomsaş Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi de Eskişehir’de görmen gereken özel yerler.
Tüplü Dalış Yap
Hayır, yanlış okumadın. Eskişehir’in Çifteler ilçesinde, Sakarya Nehri’nin çıkış noktasında tüplü dalış yapabilirsin. Turkuaz rengi suyunda, muazzam bir su altı çeşitliliği var. 5 farklı kaynağın bulunduğu bölgede, mavinin en güzel tonları Başkurt kaynağında. Doğal havuz bölümünde, canlı çeşitliliği biraz daha fazla. Su altı yaşamı yakından gözlemleyebileceğin dalış deneyimi, su altı fotoğrafçılığına ilgi duyanlar için de çok güzel kareler veriyor. Tüplü dalış, Eskişehir’de yaşayabileceğin en farklı deneyimlerden biri olacak!
Şehre Özgü Lezzetleri Tat
Eskişehir mutfağı ile ünlü bir şehir olmayabilir ama bu kente has, farklı tatlar da yok değil. “Eskişehir’de ne yenir?” sorusuna ilk cevap tabii ki çibörek. Kırım Tatarlarının bölgeye kazandırdığı en güzel lezzetlerden. Kıyma ve incecik doğranmış soğanla hazırlanan iç, hamura konuluyor ve pişme aşamasında yağa atılıyor. Yağ çekmeyen hamuru sayesinde çıtır çıtır bir lezzet ortaya çıkıyor. Yanına en iyi giden şey, buz gibi bir ayran.
Balaban Kebabı da bir diğer enfes lezzet. Kare şeklinde kesilen ve kemik suyuna bandırılan pideler tabağa yerleştirilerek üzerine özel sos, yoğurt ve son olarak tereyağı ilave ediliyor. Izgara köftelerini de üzerine ekleyince servise hazır hale geliyor.
Eskişehir’in öne çıkan diğer tatları; kuzu sorpa, kıygaşa, göbete, yufkalı büryan. Şehirden ayrılırken buranın meşhur met helvasından almayı da unutma.