Gaziantep, eşsiz mutfağı, benzersiz tarihi ve turistik noktaları ile seyahat edilecek yerler listesinde hep üst sıralarda. Gaziantep’te ailece keyifli bir tatil yaptıktan sonra eve dönerken anılarını hep taze tutacak pek çok eşya ya da kokusuyla Gaziantep’i yeniden evine dolduracak lezzetleri çantana atabilirsin. Taş konaklardan lüks konforlu tesislere uzanan Gaziantep otellerinde konaklarken şehri bir de alışveriş için keşfetmeye ne dersin?
Bakırcılar Çarşısı
Gaziantep’in otantik havasını yaşatan Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep’teki en özel tarihi mekanlardan biri. İnşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 19. yüzyıla yakın bir tarihte yapıldığı düşünülüyor. Çarşı oldukça otantik bir havaya sahip ve adını içinde yer alan bakırcılardan alıyor. Günümüzde hala el işi bakır zanaatının devam ettiği nadir yerlerden biri olan Bakırcılar Çarşısı özellikle evinde otantik ve yöresel eşya sevenlerin memnun edecek pek çok nadide parçayı da içinde bulunduruyor. Cezveden çaydanlığa, tavadan güğüme pek çok el işi bakırı dövülürken atölyelerde izleyebilirsin. El işlemeli tepsi ve kapları, enfes çaylar demleyebileceğin bakır çaydanlıkları, bol köpüklü kahveler için bakır cezveleri çarşıdan alabilirsin.
Baharatçılar ve Yemeniciler Çarşısı
Zahterden pul bibere, Antep fıstığından menengiç kahvesine aradığın pek çok şeyi bulabileceğin Baharatçılar ve Yemeniciler Çarşısı, Gaziantep’te giyim ve yeme kültürünün kesişim noktası. Yemeni, Antep’te üretilen el işi geleneksel bir ayakkabı türü. En güzel çeşit yemeni çeşitlerini bulabileceğin çarşıdan kurutulmuş sebze de alabilirsin. Çarşı oldukça merkezi, Bakırcılar Çarşısı’nın yakınında.
Almacı Pazarı
Gaziantep’in Mısır Çarşısı diyebileceğimiz Almacı Pazarı, el yapımı salçalar, Antep’e özgü yöresel lezzetler ve kokusuyla mest eden baharat çeşitleriyle seni karşılıyor. Rengarenk kuru patlıcanları, biberleri ise hem yerel halk hem de turistle oldukça beğeniyor. Baklava ya da Antep fıstığı yerine farklı bir hediye seçeneği olarak kurutulmuş yerel sebzeleri tercih edebilirsin.
Zincirli Bedesten
Zincirli Bedesten Türkiye’nin en eski ve gösterişli bedestenlerinden biri. Halk arasında “Kara Basamak Bedesteni” olarak bilinen bedesten 1700’lü yıllarda Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış. 300 yıllık tarihi olan Zincirli Bedesten’de baharattan tatlıya bakır işlerinden sedef işlemeli dekoratif eşyalara pek çok hediyelik bulabilirsin.
Çarşıdan, Pazardan Ne Almalı?
Kutnu Kumaşı: Oldukça şık ve renkli bir kumaş türü olan kutnu, ipek ve pamuktan oluşuyor. Osmanlı döneminde padişahların kaftanlarında kullanılan bu kumaştan bugün terlik, perde, çanta, kıyafet, peçete ya da yatak örtüsü gibi pek çok şey yapılıyor. 16. yüzyıldan günümüze kadar gelen kutnu kumaş dokumacılığı bugün sadece Gaziantep’te yapılıyor. Dünya çapında modacılar tarafından da bilinen kutnu kumaşı Gaziantep’te turistlerin ilgisini çekiyor.
Yemeni (Pabuç): Yöresel el yapımı ayakkabılar bölgede yemeni olarak adlandırılıyor. Gaziantep adeta unutulmaya yüz tutmuş zanaatların cenneti gibi. Deriden yapılan, geleneksel köşker denilen pabuçları olan yemenileri ve yemenicilik işi de bu zanaatlardan biri. Uzun uğraşlar ve el emeği gerektiren yemeni, manda, sığır, oğlak, keçi ve koyun olmak üzere beş farklı hayvan türünün derisinden yapılıyor. Tüm süreci el emeği gerektiren yemeni, Gaziantep’ten alınabilecek en güzel hatıralardan.
Bakır İşleme: Yaklaşık 500 yıldır süren bakır işlemeciliği Gaziantep’in en önemli el işi ürünlerinden. Bakır cezve, tava, kahve takımı ya da küçük bir bakır sürahi eve dönerken mutlaka çantanda olması gerekenlerden. En güzel örneklerini Bakırcılar Çarşısı’nda bulabileceğin bakır işleri ile istersen kendine kullanışlı otantik bir ev kurabilirsin.
Sedef Kakma: Neredeyse bakır işleme kadar meşhur olan bir diğer el işçiliği ise sedef kakma. Sedef, midye istiridye gibi deniz canlılarının kabuğunda bulunan pırıltılı bir maddeden elde ediliyor. Sedefkârlar tarafından ahşabın oyularak ve sedeflerin tek tek takılmasıyla yapılan eşyalar oldukça nadir. Özel bir el işçiliği gerektiren ahşap üzerine sedef işlemesinden tavla, baston, satranç takımı, ayna, tepsi ya da özel kutular bulabilirsin.
Baklava ve Antep Fıstığı: Antep denilince akıllara gelen lezzetlerden baklava ve Antep fıstığını eve götürmeyi unutma. Almacı Pazarı’ndan hem baklavayı hem de fıstığı yerel üreticilerden alabilirsin. Bizden duymuş olma ama bazı üreticiler telefonla ya da online sipariş alıyor.
Menengiç Kahvesi: Tatlının yanına yöresel bir kahve içmek istersen menengiç kahvesi damağını şenlendirmeye hazır. Almacı Pazarı ya Baharatçılar Çarşısı’ndan menengiç kahvesi alabilirsin.
Kurutulmuş Biber ve Patlıcan: Dolma sevenlerin yüreğini hoplatan lezzet kuru biber dolması ve patlıcan dolmasının lezzetini katlayacak yöresel kurutmalıklardan hem hediye edebilirsin hem de ailece güzel bir ziyafet çekebilirsin. Almacı Pazarı ve Baharatçılar Çarşısı’nda kurutulmuş sebzelere ek zahter ve pul biberin iyisi satın alabilirsin.
Mutfağı, kültürü, tarihi, doğası gezmekle bitmeyecek Gaziantep eve dönüş yolunda aldıklarınla Gaziantep gezinin izlerini evine taşıyacak.