Tırmanış yalnızca bir spor değil, aynı zamanda büyük bir meydan okuma! Hedefine doğru adım adım ilerleyeceğin bu zorlu macera için zihnini hazırladıysan, şimdi rotanı belirleme zamanı!
Bir hedefe ulaşmak ne kadar zorsa, sonunda yaşayacağın başarı hissi de bir o kadar büyük oluyor. Ekstrem sporlara gönül verenler de tam olarak bu nedenle bu adrenalinden vazgeçemiyor. Tırmanış rotalarını araştırmaya başladığına göre bu keyifli hissi sen de denedin veya bir an önce denemek istiyorsun diye düşünüyoruz. Ve işte, Türkiye kaya tırmanış rotaları rehberi ile karşındayız. Şimdi kahveni yapıp arkana yaslan ve ayaklarını güzelce uzat, senin için en güvenli ve heyecanlı rotaları önden keşfe çıkıyoruz!
Kaçkarlar, Rize
Türkiye tırmanış rotaları önerilerimize Kaçkarlar ile başlamamızın özel bir nedeni var. Şüphesiz her zirveye yaklaşıldığında bambaşka bir tatmin duygusu yaşanıyor ve birbirinden güzel manzaralar yakalanıyor. Ancak söz konusu Rize olduğunda yeşilin her tonunu sunan zengin bitki örtüsü, dereleri ve masmavi gölleri ile bu bölge, tırmanış boyunca bambaşka güzellikler sunuyor. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çeken Kaçkarlarda genellikle grup halinde tırmanış* yapılıyor.
3 bin 480 metrelik Altıparmak ve 3 bin 932 metrelik Kavran, bölgenin en yüksek noktaları ve her ikisi de buzul tırmanışına elverişli bir yapı sunuyor. Ancak buzul dememiz sakın aklını karıştırmasın, kış aylarında Kaçkarlara tırmanmak zaten mümkün değil. Ayrıca dağın belirli bir noktasına ulaşıldığında kayalık arazi başlıyor. Bu noktadan sonrasını bastonsuz yürümek mümkün değil. Bu nedenle bölgenin zorlu yapısına uygun ekipmanları tercih etmen çok ama çok önemli.
Kaynaklar, İzmir
“Ekstrem sporlara yeni başladım, zorlu rotalar bana göre değil.” diyorsan, Kaynaklar tam sana göre olabilir! Nedenini soracak olursan İzmir’in Buca ilçesinde bulunan Kaynaklar’da 200’ü aşkın tırmanış noktası bulunuyor. Kaya tırmanışı yapılan yerler arasında ileri seviye zor seçenekler yer aldığı gibi yeni başlayanlar için uygun nitelikte pek çok seçenek de bulunuyor.
Kaynaklar Köyü içerisinden ulaşabileceğin bu rotalar 2000 yılından bu yana kullanılıyor. Su kaynaklarının ve görkemli bitki örtüsünün eşliğinde yapacağın tırmanışların sonunda ise seni güzel bir Ege manzarası bekliyor. Türkiye’nin en çok tırmanış* rotası olan yeri diyebileceğimiz Kaynaklar’da, her yıl bahar aylarında düzenlenen tırmanış* şenliği de oldukça keyifli geçiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Dağcılık Kulübü tarafından düzenlenen şenliğe imkanın olursa katılmanı tavsiye ediyoruz. Şenlik, genellikle her yıl nisan ayında düzenleniyor.
Geyikbayırı, Antalya
Türkiye’nin en iyi tırmanış* yeri olarak tanımlanan Geyikbayırı yalnızca ülkemizde değil, dünya genelinde bir üne sahip. 50’den fazla tırmanış noktası olan Geyikbayırı Türkiye’nin en büyük tırmanış bahçesi olarak biliniyor. Bölge, dünya genelinde kış aylarında üçüncü, yaz aylarında ise 10’uncu en iyi tırmanış rotası olarak kabul ediliyor. Antalya sıcağı malum, sonuç olarak yaz aylarında sıralamada geride kalmamız şaşırtıcı sayılmaz, değil mi?
“Her şey güzel, peki ya zorluk durumu nedir?” dediğini duyar gibiyiz. Geyikbayırı’nda her türlü derecede zorluk ve eğime sahip olan 50 civarında farklı rota bulunuyor. Bu arada bölgenin geleneksel tırmanış, yani takozla tırmanmak için uygun olmadığını bilmende fayda var. Tırmanış* yapılacak yerler ve kayaların çatlak yapısı, maceraya daha teçhizatlı bir şekilde başlamayı gerektiriyor.
Ballıkayalar, Kocaeli
Türkiye’de dağ tırmanışı yapılan yerler dendiğinde mutlaka bahsedilmesi gereken bir diğer rota da Ballıkayalar! Ballıkayalar, 1970’lerde ülkemizde ilk tırmanışların yapıldığı yer olma özelliğini taşıyor. Ayrıca tırmanış sporuyla ilgilenenler ilk tırmanışınlarını genellikle bu bölgede gerçekleştiriyor.
Günümüzde bölgedeki üniversitelerin dağcılık kulüpleri ve arama kurtarma tatbikatları için oldukça sık tercih ediliyor. Bölgede farklı zorluk derecesi ve eğimlere sahip 100’ü aşkın tırmanış rotası bulunuyor. Ayrıca bölgenin kireçtaşı kayaları da tırmanış konusunda avantaj sağlıyor. Burası, dört ay tırmanış yapılmasına uygun yapısı sayesinde oldukça sık tercih ediliyor.
Karakaya, Eskişehir
Türkiye’nin tırmanış rotaları önerilerimizin son maddesine geldik. Karakaya, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunuyor. Geleneksel tırmanış için uygun bir yapı sunan Karakaya’da rotaların uzunluğu genellikle 10-25 metre arasında seyrediyor. Ayrıca bölgede her yıl Anadolu Üniversitesi Dağcılık Kulübü tarafından bir tırmanış şenliği düzenleniyor. Eğlenceli etkinliklerin yanı sıra aynı ilgi alanına sahip pek çok farklı sporcunun katılımı sosyalleşme noktasında da katkı sağlıyor.
Bol çatlaklı bir yapı sunan Karakaya, 10 metreden 30 metreye kadar ulaşan kaya bloklarıyla boltlu spor tırmanış için uygun bir yapı sunuyor. “Ben yerden o kadar uzaklaşmaya henüz hazır değilim.” diyorsan senin için iyi bir haberimiz var! Karakaya’da bouldering (küçük kaya tırmanışı) yapılmasına olanak sağlayan onlarca kaya bloğu da bulunuyor. Anlayacağın Karakaya, amatör ve profesyonel tırmanış sporcularının tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor.
Hadi, seçimini yap ve harekete geç! Ünlü tırmanış rotalarının yakınlarında keyifle konaklayacağın nitelikte otelleri Odamax güvencesiyle keşfederek konforunu garanti altına almayı unutma!