Mitolojik hikayelere meraklı mısın? Peki ya o hikayelerde geçen yerlere? “Evet!” dediğini duyar gibiyiz. Hele ki hikayede geçen yer, dünyadan bağımsız ve yavaşlamış hissedeceğin bir adaysa… İşte o yerlerden biri de Gökçeada! Homeros’un İlyada’sında bile geçen bu şirin mi şirin adayı keşfetmek için sabırsızlandığını biliyoruz. O zaman ne duruyoruz, Gökçeada turumuz başlasın!
Hayatının bir noktasında mutlaka herkesten ve her şeyden uzaklaşıp, sakin bir köyde kafa dinlemek istediğin oluyor; değil mi? Neyse ki Gökçeada yanı başımızda! Nasıl bir yer diye soranlara şöyle tarif edebiliriz: Gökçeada, başını alıp gidebileceğin ve gerçekten de iç sesini duyabileceğin kadar sessiz ve sakin bir yer. Öyle ki sessizliği sadece dalgaların sesi bozuyor. Oradayken gerçek anlamda “dünyadan uzak” hissedeceksin. Sence de artık Gökçeada’yı daha yakından keşfetmenin zamanı gelmedi mi?
1. Gökçeada Nerededir?
Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Gökçeada, adeta “Marmara’ya hoş geldiniz.” tabelası konumunda. Elbette ki konumu itibarıyla “Gökçeada nereye bağlı?” diye merak etmiş olabilirsin. Hemen söyleyelim: Çanakkale’nin ilçeleri arasında yer alıyor.
2. Gökçeada’ya Nasıl Gidilir?
Denizle çevrili olduğundan Gökçeada’ya sadece Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki Kabatepe Limanı’ndan kalkan arabalı feribotlarla ulaşılıyor. Bu nedenle özellikle dönüşte Gökçeada feribot saatlerini kaçırmamalısın. Ayrıca son Gökçeada feribot seferine kalmamanı da öneriyoruz. Çünkü son vapur fazlasıyla kalabalık oluyor, bizden söylemesi. Eğer kendi aracınla İstanbul’dan gelmeyi düşünüyorsan TEM otoyolu üzerinden önce Kabatepe’ye ulaşmalısın. Bu yol takribi 3,5 saat sürüyor. “Peki ya Gökçeada-İstanbul arası kaç saat?” diye soracak olursan, yaklaşık 4,5-5 saat olduğunu söyleyebiliriz.
3. Gökçeada’nın Neleri Meşhurdur?
Sakin bir ada olmasının yanı sıra öne çıkan başka özellikleri de mevcut. Açıkçası hangi birini saysak bilemedik ama bizi en çok etkileyenleri senin için sıraladık. Hadi gel, hemen bakalım!
3.1. Gökçeada Koyları
Plajları uzun kumsallarıyla meşhur. Ama Gökçeada’da denize girilecek yerler plajlarla sınırlı değil! Dört tarafı denizlerle çevrili bu kara parçasının keşfetmeni bekleyen birçok saklı koyu var. Biz en çok Kuzulimanı Plajı’nı sevdik. Geniş kumsalı, kokteyl barı ve sakin deniziyle Kuzulimanı Plajı’na seneye bir daha gidecek gibiyiz!
3.2. Yerel Restoranlar
Yemek olmadan Gökçeada tatili olmaz! Özellikle Zeytinköy’de bir kahvaltıdan sonra cicirya, kılıç rosto, sakızlı muhallebi ve dibek kahvesini tatmanı öneriyoruz. Ardından Meydani Pastanesi’nde bir efibadem yemeden günü kapatmak olmaz!
3.3. Denize Sıfır Gökçeada Otelleri
Gökçeada otelleri, tıpkı adanın kendisi gibi unutulmaz deneyimler sunuyor. Gökçeada’nın köylerinde ve merkezinde konforla kalabileceğin otel ve pansiyon seçenekleri mevcut. Dilersen bolca yüzeceğin bir tatil için denize sıfır butik oteller arasından seçim yapabilirsin.
4. Gökçeada’da Gezilecek Yerler
Geldik Gökçeada’da gezilecek yerlere! Hemen her zeytin ağacının arkasından denizi görebildiğin bu eşsiz ada, manzara konusundaki cömertliğini gezilecek yerler konusunda da gösteriyor. Bunu örneklerimizle daha iyi anlayacaksın!
4.1. Gökçeada Rum Köyleri
Yeri gelmişken söyleyelim: Rum adası, eski adı da İmroz. Gökçeada’da hava durumunun elverişli olduğu bir günde Tepeköy, Dereköy, Kale Köyü, Eski Bademli ve Zeytinliköy gibi Rum köylerini ziyaret etmeni öneriyoruz. Özellikle Tepeköy ve Kale Köyü’nde eski yaşantılara dair tarihi ev ve yapılar seni mest edecek. Tepeköy’deki 625 yıllık çınarın altında piknik yapabilir ve Zeytinliköy’de geleneksel Rum tatlılarını tadabilirsin.
4.2. Su Altı Milli Parkı
Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahip olan Su Altı Milli Parkı’nda dalış yapmayı mutlaka denemelisin! Bu sayede kalıntıları keşfedebilir ve Gökçeada’nın bir de su altındaki güzellikleriyle büyülenebilirsin. Gökçeada’ya gidip dalış yapmadan dönmek olmaz!
4.3. Kent Müzesi
Gezilecek yerlerden biri de Kent Müzesi. Gökçeada’nın tarihi ve kültürel mirasına burada en yakından tanıklık edebilirsin. Merkezde yer alan bu müzeyi gezdikten sonra bahçesinde oturup damla sakızlı kahve içmeyi unutma olur mu?
4.3. Tuz Gölü
Tuz Gölü deyince insanın aklı hemen İç Anadolu’ya kayıyor ama Gökçeada’da da Aydıncık ve Kefaloz plajlarının hemen arasında bir Tuz Gölü bulunuyor. Bunu sen de bilmiyordun değil mi? Özellikle sonbahar aylarında flamingoların ziyaret ettiği göl, mutlaka görmen gereken yerler arasında ilk sıralarda!
5. Gökçeada’da Ne Yapılır?
Gökçeada, her mevsimi ayrı güzel olan yerlerden… Haliyle bu adada tüm mevsimlerde yapılacak farklı aktiviteler var! Neler mi? Gel bakalım:
5.1. Gökçeada’da Doğa İçinde Tatil
Sakinliği ve o huzur dolu atmosferiyle ön plana çıkıyor. Gitmişken bu atmosferi derinlemesine deneyimleyebilmek için Gökçeada bungalov evler ve glamping oteller ideal seçenekler sunuyor. Bungalovlarda veya glamping otellerde, o dillere destan Gökçeada kamping deneyimini daha konforlu bir şekilde yaşayabilirsin.
5.2. Motosiklet Festivali
Motosiklet tutkunuysan her yıl 24-27 Ağustos tarihleri arasında Gökçeada’da düzenlenen Uluslararası Gökçeada Motofest’i kaçırmamalısın. Yani motorları maviliklere sürmek istersen Gökçeada bunun için çok iyi bir tercih!
5.3. Rüzgar ve Uçurtma Sörfü
Macera dolu sporlara ilgin varsa Aydıncık Plajı’ndaki surf okuluna giderek işinde iyi hocalar eşliğinde sörf türlerini deneyebilirsin.
Gökçeada’da kalınacak yer problem değil! Çünkü gönlünce tatil yapabileceğin birçok Gökçeada oteli var! Otel fiyatlarını karşılaştırmak içinse Odamax her zaman yanında. Hadi, Odamax ile sana en uygun otelleri bul ve huzurlu bir tatilin tadını çıkar!