Günlük rutininden tamamen kopmak ve farklı bir deneyim yaşamak arzusu dört bir yanını sardıysa, “İşte bu!” dedirtecek bir gezi rehberiyle karşındayız. Doğanın cömertliği ve komşuluğun misafirperverliğine tanık olmaya hazırsan, Thassos Adası notlarımızla keşfini bekleyen güzelliklere bir bakış atabilirsin!
Gezginler, gezgin olmayı hayal edenler ya da rutin hayatın yoğun temposunda gezgin ruhunu yeterince besleme imkanı bulamayanlar, bu çağrımız herkese: Thassos Adası konumu, sakinliği ve keşfe değer güzellikleriyle her zevke özel birçok deneyim vadediyor. Üstelik bu şirin Yunan adası, farklı ama bir o kadar tanıdık kültürüyle de dikkat çekiyor. Öyleyse en baştan dediğimiz gibi… Hadi atla, Thassos Adası turuna çıkıyoruz!
1. Thassos Adası’nda Gezilecek Yerleri Keşfet
- Thassos Akropolü
- Başmelek Mikail Manastırı
- Thassos Antik Tiyatrosu
- Thassos Arkeoloji Müzesi
- Thassos Agora (Antik Pazar Alanı)
- Doğal Giola Havuzu
Thassos Adası turuna çıkmak, tıpkı sonsuz zenginlikte seçenek sunan bir açık büfede seçim yapmaya benziyor. Ege’nin kuzeyinde yer alan adanın Limenas, Limenaria ve Potos olmak üzere üç farklı merkezi bulunuyor. Yemyeşil bitki örtüsüyle “Zümrüt Ada” olarak anılan Thassos Adası; başka bir evrene geçiş yapmış gibi hissettiren köyleri, ünlü plajları, antik kalıntıları, özel lezzetleri ve aktivite olanaklarıyla gezgin ruhları harekete geçiriyor.
Oraya kadar gitmişken her şeyin tadını doyasıya çıkarman için Thassos gezi rehberimizi incelikle planladık. Tarihi kalıntılar ve mutlaka görmen müzelerle adanın simgesi haline gelen noktaları yukarıda tek tek sıraladık. Plajları, otantik Yunan köylerini ve deneyim odaklı gezi olanaklarını da ayrıca ele aldık. Okumaya devam…
2. Thassos Adası’nın Altın Renkli Plajlarının Tadını Çıkar
Denizin tadını çıkarmak, kum ve çakıl plajlar arasında gezinmek ve sakin plajlarda miskinlik yapmak istiyorsan, Thassos Adası tam senlik. Mis kokulu çam ağaçlarıyla çevrili olan ve incecik altın kumlarıyla nam salan Paradise Plajı’nı mutlaka ziyaret etmelisin. Çakıl taşları ve huzurlu atmosferiyle öne çıkan Marble Plajı da kesinlikle görülmeye değer. Platanes Plajı’nda ise heybetli dağlara yansıyan gün batımını izleyerek deniz keyfi yapabilirsin.
3. Thassos Adası’nın Geleneksel Köylerinde Tarihe Dokun
Thassos Adası’nda hayal gücüne renk katacak onlarca el değmemiş güzellikte köy var. Bunlar arasında en çok sevileni ise Potos isimli rengarenk sahil köyü. Potos renkli çiçekleri, genç nüfusu ve yerel lezzetleriyle oldukça meşhur. Taş kaldırımlı sokakları ve ahşap verandalı evleriyle akıllara kazınan dağ köyü Panagia’nın manzaraları da görülmeye değer.
Panagia’nın içerisinden geçen kanal sayesinde fondan hiç eksilmeyen sakin su sesi hala aklımızda. Son olarak kendine has mutfağı ve antik taş köprüsüyle ünlenen Theologos Köyü’ne de bir şans vermelisin.
4. Thassos Adası’nın Cazip Aktivite Olanaklarını Es Geçme
Thassos Adası yeni deneyimler kazanmak isteyen ya da ekstrem sporlardan vazgeçmek istemeyen gezginler için de uygun bir alternatif. Bölgede yer alan pek çok plajda su sporları tesisleri bulunuyor. Ayrıca şnorkelle dalma, kano ve tekne kiralama olanakları da sunuluyor. Thassos Adası’nı gezmek için motosiklet kiralamak da oldukça yaygın.
Dingin bir deneyim arayan yorgun tatilci, seni de unutmadık… Thassos Adası’nda zeytin ağaçları, çamlar, kestaneler ve kır çiçekleriyle kaplı birçok yürüyüş rotası yer alıyor. Trekking tutkunları genellikle Ipsarion Dağı’nın bin 294 metrelik zirvesine ulaşan rotayı tercih ediyor. Gittiğinde ruhunu dinlendirmek için bu rotaya sen de bir şans verebilirsin.
5. Rehberlerimizden: Kısa Kısa Thassos Adası Gezi Notları
“Thassos Adası’nda neler yapılır?” sorusuna yönelik tüm detayları aktardık. Bununla da yetinmeyerek gezi rotanı daha pratik hale getirecek kısa bilgileri de sayfanın devamında sıraladık. “Hadi atla, Thassos adası turuna çıkıyoruz!” çağrımıza hala kayıtsız kalanlar için sayfanın devamında fazlasıyla ikna edici detaylar mevcut:
5.1. Thassos Adası’na Nasıl Gidilir?
Thassos Adası’nda iki farklı liman yer alıyor. Adaya genellikle feribotlar yardımıyla ulaşım sağlanıyor. Bununla birlikte Thassos Adası’na arabayla nasıl gidilir sorusu da gezginlerin en sık merak ettiği konular arasında.
Evet, doğru duydun İpsala sınır kapısından geçip Yunanistan’a arabanla giriş yaparak Thassos’a kara yoluyla da ulaşman mümkün. Türkiye’ye yakın olan feribot limanına ulaşmak için Dedeağaç, Gümülcine ve İskeçe’den geçip Keremetli’ye ulaşım sağlanıyor. Fakat adaya giriş yapabilmek için Schengen vizesi alman gerekiyor.
5.2. Thassos Adası’na Hangi Mevsimde Gidilmeli?
Thassos Adası sıcaklık konusunda diğer Yunan adalarına kıyasla daha avantajlı bir seçenek. Temmuz ve ağustos aylarında en sıcak zamanlarını yaşayan adanın sıcaklık seviyesi 35 derece civarında seyrediyor. Zümrüt Ada, dört bir yanını saran çiçeklerle bahar aylarında da ayrı deneyimler vadediyor.
5.3. Thassos Adası’nda Nerede Ne Yenir?
Balık, balık ve daha çok balık! Birbirinden lezzetli deniz ürünlerine uygun fiyatlarla ulaşmak için sahil şeridinde sıralanan aile işletmelerini ziyaret edebilirsin. Taramasalata adını verdikleri balık yumurtası salatası belki de bir daha tadamayacağın kadar farklı bir lezzet. Bölgenin meşhur balı ve zeytinyağı da akılda kalacak cinsten.
5.4. Thassos Adası’nda Nerede Kalınır?
Thassos otelleri her bütçe ve zevke uygun seçeneklerle çeşitleniyor. Merkez bölgelerden otantik köylere kadar adanın hemen her köşesinde farklı konaklama alternatifleri bulunuyor. Yani Thassos Adası’nda sen nerede istersen orada kalabilir, muhteşem tatil atmosferinin tadını çıkarabilirsin.
Thassos’un palmiyelerle kaplı yamaçları, sahile kadar uzanan heybetli çam ağaçları ve yeşil yansımalarla parlayan denizi seni bekliyor. Sen de bu kavuşma için bir o kadar sabırsız hissediyorsan, tatil planlarına başla!