Söz konusu Safranbolu olunca, ilçenin kendine has tarihi ev mimarisi akıllarda canlanan ilk imge oluyor. Oysa Safranbolu’da daha ne cevherler saklı! Bu sene rotanı Karadeniz’e çevireceksen Safranbolu gezi programını da planına eklemeyi unutma! Türkiye’de ölmeden önce yapılması gerekenler listenden bir madde daha silmeye hazırsan, başlayalım!
Biraz klişe bir giriş olacak ama… Safranbolu’nun her bir sokağı tarih kokuyor. Osmanlı dönemindeki varlıklı tüccarların evleri, özenle restore edildikten sonra butik otel ve restoran olarak hizmet vermeye başlamış. Bölgede Osmanlı zamanlarından kalma kemerler, hamamlar ve konaklar da bulunuyor. Üstelik tarihi dokusu bozulmamış pek çok kasaba ve köy de mevcut. Hadi bakalım, Safranbolu gezi planını şekillendirecek önerilerimize geçelim!
1. Safranbolu Evlerini Mutlaka Gör!
Safranbolu gezi rehberimizi elbette, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki kültür değeriyle başlatalım dedik. Her sokağıyla büyüleyen Safranbolu Eski Çarşı’da kendini bir masal kahramanı gibi hissedebilirsin. Fakat taş sokaklar yürüyüş için zor olabiliyor. Bu nedenle rahat ve kaymayan bir ayakkabı giymeni tavsiye ediyoruz. Ayrıca buraya kadar gelmişken Safranbolu lokumunun tadına bakmadan dönmezsin değil mi?
2. Bulak Mencilis Mağarası’nı Ziyaret Et!
Bulak Mencilis Mağarası, Türkiye’nin en uzun beşinci mağarası olarak kabul ediliyor. Safranbolu’nun içme suyu da bu mağaradan geliyor. Mağaraya dik merdivenlerden çıkıldığı için rahat bir ayakkabı tercih etmekte fayda var. Dikitleri, sarkıtları, yer altı nehri ve ışıklandırmasıyla büyüleyici bir atmosfer sunan mağaranın merdiven korkulukları çok alçak olduğu için dikkatli olmak gerekiyor.
3. Tabakhane Müzesi’ne Git!
Entelektüel bir seyahat hayal ediyorsan, Safranbolu gezi planına Tabakhane Müzesi’ni de eklemen gerek. Bölgedeki 200’e yakın tabakhaneden bugüne ulaşmayı başaran ve 800 yıllık bir geçmişi bulunan Tabakhane Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek gezi tabakhanesi olma özelliğini taşıyor. Donanımlı bir rehberle gezmen gereken bu müze, Safranbolu seyahatinin en değerli anılarına ev sahipliği yapacak!
4. Safranbolu Saat Kulesini Es Geçme!
Safranbolu gezi güzergahına saat kulesini de ekleyebilirsin. Şehrin yüksek bir noktasında bulunan saat kulesi, ziyaretçilerine göz alıcı bir manzara sunuyor. Anadolu’nun ilk saat kulesi olan bu tarihi yapı, 1797 yılında inşa edilmiş. Aynı zamanda burada diğer şehirlerin ikonik saat kulelerine ait maketleri de görebilirsin. Yani buraya gelerek adeta bir açık hava müzesi gezmiş olacaksın. Dolayısıyla bu noktayı Safranbolu’da gezilecek yerler sıralamasında ilk beşe yerleştirmeni öneriyoruz.
5. Tokatlı Kanyonu ve Kristal Teras’ın Keyfini Sür!
Safranbolu için günübirlik gezi planlıyorsan yaklaşık yarım saat içinde gezebileceğin Tokatlı Kanyonu’na bir şans verebilirsin. Buraya şahsi aracınla gidersen ilk olarak ücretli otoparkla karşılaşacaksın. Fakat biraz daha ilerlersen aracını ücretsiz otoparka bırakabilirsin. Kanyonun içindeki tesiste yemek yiyebilir ve salıncakların keyfini çıkarabilirsin.
Yükseklik korkun yoksa merdivenleri tırmanmanı ve Kristal Teras’a çıkmanı öneririz. Ayaklarının altında camdan bir zemin varken hem adrenalin duygusunu doruklarda yaşayabilir hem de o eşsiz manzarayı kendi gözlerinle görebilirsin. Yalnızca kanyon manzarası bile, Kristal Teras’ı ziyaret etmen için yeterli. Velhasılıkelam, Safranbolu’nun güzellikleri saymakla bitmiyor. En iyisi sen, Safranbolu otelleri için araştırma yapmaya şimdiden başla!
6. Kaymakamlar Müze Evi ile Tarihte Yolculuğa Çık!
Osmanlı döneminde halkın içindeki zengin insanların nasıl bir hayat sürdüğünü merak ediyor musun? Senin de aklın zaman zaman böyle detaylara takılıyorsa Safranbolu gezi notlarına Kaymakamlar Müze Evi’ni eklemelisin. Yaklaşık 100 yıl önce yaşayan yüksek gelirli ailelerin günlük yaşamlarını gözler önüne seren bu müzenin 10 odası bulunuyor. Üstelik buradan aldığın biletle Kent Tarihi Müzesi’ni de ziyaret edebilirsin.
7. Safranbolu Çikolata Müzesi’nin Tadını Çıkar!
Safranbolu gezi turunu lezzetli bir mekanla sonlandırmaya ne dersin? O zaman son istikamet: Safranbolu Çikolata Müzesi! 20 TL giriş ücreti bulunan müzede bitter ve sütlü çikolata seçeneklerinden biri ücretsiz olarak alınabiliyor. Üstelik burada Safranbolu’daki gezi yerlerinin çikolatadan heykellerini de görebilirsin. Fakat müzenin içi biraz serin, ne de olsa çikolataların erimemesi gerekiyor. Müzeyi ziyaret edeceğin gün yanına ince bir hırka almanı tavsiye ediyoruz.
8. Safran Üretim Çiftliği’ni Gör!
Safranbolu’nun en değerli bitkilerinden biri olan safranı tarlasında görmek istersen, Safran Üretim Çiftliği’ni de gezi güzergahına dahil edebilirsin. Bu çiftlikte safranlı çayın tadına bakabilir, safranlı kolonya ya da safranlı lokum satın alabilirsin. Çiftlik çalışanlarının aktardığı değerli bilgiler eşliğinde tarladan kendin safran toplayabilir, yan yana açan yüzlerce çiçeğin eşsiz görüntüsünü seyre dalabilirsin.
Safranbolu gezilmesi gereken tarihi ve doğal güzellikleriyle günlerce konaklamaya uygun bir yer. Hadi, sen de Safranbolu gezi haritanı hazırla, Odamax ile kalacağın oteli bul ve yola koyul! Bir sonraki gezi rehberinde görüşmek üzere…