O, İstanbul’un biriciği, göz bebeği! Şehrin siluetine değer katan ve İstanbul’un dokusunu zenginleştiren Galata Kulesi, kadim tarihi, dillere destan hikayesi ve ihtişamlı görünümüyle görülmeye ve tanınmaya değer yapılardan biri! Peki, sen Galata’yı ne kadar tanıyorsun?
İstanbul’dayken her yolculuğunda gözlerin illa ki Galata Kulesi’ni arıyorsa yalnız değilsin. Ya da Galata Kulesi’ni sırf ilk kez yakından görmek için kilometrelerce yol katetmeye hazır da olabilirsin. Öyleyse bu tarihi yapıyı daha yakından tanımaya fazlasıyla isteklisin demektir.Galata Kulesi’nin tarihinden çevresinde neler yapabileceğine kadar pek çok detayı bu yazıda senin için bir araya getirdik! “Ben zaten Galata Kulesi’ni çok iyi biliyorum.” diyenlerdensen, yazımızı yine de sonuna kadar okumanı tavsiye ederiz. Hadi o zaman, başlayalım!
1. Galata Kulesi Nerede?
Genelden başlayacak olursak Galata Kulesi, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda ve Beyoğlu ilçesinde yer alıyor. Beyoğlu’nun merkez noktasında yer alan Galata Kulesi, adını bulunduğu semt Galata’dan alıyor. İstanbul’un pek çok yerinden görülebilen ve görür görmez “İşte İstanbul’dayım!” hissi yaşatan bu tarihi kulenin, Beyoğlu’na hızlıca gitme istediği uyandırdığa da bir gerçek!
2. Galata Kulesi’ne Nasıl Gidilir?
İstanbul’un caddeleri ve sokakları Galata’ya gitmek için sana pek çok seçenek sunuyor. Ancak belki de en kestirme yollardan biri Karaköy’e ulaşmak olabilir. Eğer “Anadolu Yakası’ndan Galata Kulesi’ne nasıl gidilir?” diye düşünüyorsan, Kadıköy-Karaköy vapuruna binebilir ve Galata ziyaretin öncesinde deniz havası almanın tadını çıkarabilirsin.
Avrupa Yakası’ndan ise Kabataş-Bağcılar tramvayını kullanarak Karaköy durağına gitmen mümkün. Ulaşımını metroyla sağlamak istiyorsan da Yenikapı-Hacıosman Metrosu ile Şişhane’de inerek kolayca Galata’ya gidebilirsin. Kısacası, sen yeter ki Galata Kulesi’ni yakından görmek iste, her yol ona çıkar!
3. Galata Kulesi Ne Zaman Yapılmıştır?
Kulu milattan sonra (MS) 507 – 508 yılında inşa edilmiş. Fakat kule dönemin şartlarından dolayı tahribe uğrayınca, hatta neredeyse tamamen yıkılınca, 1348 yılında Cenevizliler tarafından yeniden yapılarak Galata surlarının bir parçası haline getirilmiş. Geçmişten günümüze çeşitli sebeplerle tekrar tekrar restore edilen Galata Kulesi, son onarımını 2020 yılında geçirdikten sonra müze olarak ziyaretçilere açıldı.
4. Galata Kulesi Kim Tarafından İnşa Edilmiştir?
Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Justinianus tarafından inşa edilmiş. Osmanlı hakimiyetinde ise 1500’lü yıllarda yaşanan depremden zarar gören kule, Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmış.
5. Galata Kulesi Nasıl Bir Hikayeye Sahiptir?
Bilenler bilir, Galata Kulesi’nin hikayesi oldukça farklı ve romantik. Öyle ki sen de hikayeyi öğrendiğinde etkilenmeden edemeyeceksin! Efsaneye göre Kız Kulesi ile Galata Kulesi birbirine aşık oluyor. Ancak aralarında sevgililerin kavuşmasına engel olan İstanbul Boğazı bulunuyor. Galata ve Kız Kulesi yıllar boyunca birbirine hasret kalıyor, ta kii Hezarfen Ahmed Çelebi’nin Galata’dan İstanbul Boğazı’na uçma deneyimine kadar…
Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçma hayalini gerçekleştireceği sırada Galata Kulesi Hezarfen’in kulağına Kız Kulesi’ne olan aşkını fısıldıyor ve yazdığı mektupları Kız Kulesi’ne vermesini istiyor. Dillere destan uçuşunu yapan Çelebi, mektupları Kız Kulesi’ne ulaştırıyor. Bu sayede Kız Kulesi aşkının karşılıklı olduğunu anlıyor ve bugüne kadar iki aşığın birbirine hissettiği sevgi, günümüze kadar en güzel haliyle varlığını koruyor.
6. Galata Kulesi’nin Özellikleri Nelerdir?
- Galata Kulesi’nin boyu tam olarak 69,90 metre. Statik hesaplamalara göre kulenin ağırlığı ise 10 bin ton.
- Galata Kulesi yüksek giriş katından sonra toplamda dokuz katlı bir yapı.
- Külah çatısının altında seyirlik terasa sahip olan Galata Kulesi’nin İstanbul Boğazı’na ve Haliç’e manzarası bulunuyor.
- Galata Kulesi’nin içinde asansör de mevcut. Yukarı çıkmak için asansörü kullanmak mümkün. Ancak son iki katta yine merdiven kullanmak gerekiyor.
7. Galata Kulesi’ne Giriş Ücreti Ne Kadar?
Galata Kulesi’nin giriş ücreti 2023 itibarıyla 350 TL. Ancak kule Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olduğu için Müzekart kullanmak da mümkün. Eğer yapıyı yakından keşfetmek istersen Galata Kulesi’nin açılış saati 08.30, kapanış saati ise 23.00.
8. Galata Kulesi ve Çevresinde Ne Yapılır?
Kulede daha önce bir restoran ve eğlence merkezi olduğunu duymuş olabilirsin, ancak bu iki mekanın da kapatıldığını üzülerek söylemek isteriz. Şimdilerde Galata Kulesi’nin içi sergi salonlarından oluşuyor. Sanatseverler için benzersiz bir ortama sahip olan kule, bulunduğu konum bakımından da ziyaretçilerine pek çok seçenek sunuyor.
Galata Kulesi’nin çevresindeki kafelerde kuleye karşı kahve keyfi yapabilir, hemen yakınlarda bulunan tarihi kiliseleri ziyaret edebilir ya da Galata Kulesi’nin balkonundan eşsiz manzarayı izledikten sonra yürüyerek Taksim’e inebilirsin. Yapıdan uzaklaşmadan önce hemen karşısındaki sokakta kuleyle fotoğraf çekilmeyi de unutma!
Galata Kulesi’ni keşfetmeye gittiğinde birkaç gününü İstanbul’da geçirmeden dönmezsin herhalde, değil mi? İstanbul tatilin için sana en uygun Galata otelleri arasından seçim yaparak rezervasyonunu hemen şimdi oluşturabilirsin!