Doğal güzellikleri ve uçsuz bucaksız yaylalarıyla Karadeniz, tatilinde farklılık arayan çoğu kişinin rotasını çevirdiği yer. Yeşilin en güzel tonlarını görebileceğin muhteşem bir coğrafya… Yaz sezonunda serinlik arayanlar ve kalabalıktan kaçanlar, huzuru ile sessizliği Karadeniz’in cömert tabiatında buluyor. Şehirden kaçış rotalarının en güzel durakları olan yaylalar, farklı bir tatil deneyimi arayışında çok güzel seçenekler sunuyor.
Arsiyan Yaylası, Artvin
Artvin’in sakin şehri Şavşat ilçesinde bulunan Arsiyan Yaylası, Gürcistan sınırında yer alıyor. Yaylanın rakımı, 2600-3500 arasında değişiyor. Yayla, bu bölgedeki bol oksijenli, en sakin köşelerden biri. Arsiyan Yaylası Göller Bölgesi olarak da bilinen yerde, büyüklü küçüklü 7 göl var. Bunlardan en dikkat çekeni Yüzen Adalar. Toprak ve bitki kümelerinden meydana gelen doğal oluşumlar, gölün tabanına bağlı değil. Bu nedenle göl üzerinde hareket ediyor ve tepelerin arasında kalan bu bölümde ortaya çok güzel bir görüntü çıkıyor. Arsiyan Yaylası’nda farklı olarak, kömür madeni ve tuz kayaları da bulunuyor.
Ayder Yaylası, Rize
Rize Çamlıhemşin’e bağlı Ayder Yaylası, Kaçkar Dağları’nın eteklerinde 1350 metre rakımda kurulu enfes bir yer. Kayın ve ladinlerle bezeli yayla, 1300’lü yıllarda Hala Vadisi sakinleri tarafından dinlenme amaçlı kurulmuş. Bugün, Rize’nin en popüler turizm noktalarından biri. Bu nedenle kolay ulaşım imkanlarına sahip. Kaçkar Dağları’na tırmanışın kuzey bölümündeki başlangıç yeri olan yaylanın zengin bir bitki ve hayvan çeşitliliği var. Tertemiz yayla havasında huzurlu doğa yürüyüşleri de yapabilirsin. Gelin Tülü ve Gürgendibi şelalelerine oldukça yakın bir yerde. Metrelerce yüksekten akan şelalelerin serinliğine doğru yürümek en dinlendirici aktivitelerden. Şifalı sularıyla da ünlü Ayder, kaplıca turizmi için de önemli bir nokta.
Yayla ev konsepti, bungalov, pansiyon ve otel gibi konseptlerdeki Ayder Yaylası otellerini değerlendirerek bu havanın tadını daha fazla çıkarmalısın.
Aynı zamanda, Ayder Yaylası’nın meşhur kestane balını yerinde tatmalı ve dönerken mutlaka almalısın.
Sis Dağı Yaylası, Trabzon
Giresun-Trabzon sınırında bulunan yayla, büyüleyici bir manzaraya sahip. 2182 metre yükseklikte Ali Meydan Dağı üzerinde çok geniş bir alanda kurulmuş. Aladağlar’ın en yüksek tepesinde bulunan yayla bölgesi, genel olarak sisli ve buradaki manzarayı izlerken bulutların üzerinde hissedebilirsin. Bölgede geleneksel hale gelen Sis Dağı Şenlikleri temmuz ayında, çevre oba ve köylerden gelen kişilerle birlikte yapılıyor. Temmuz ayına kadar erimeyen kar, yılın yaz aylarına farklı bir güzellik katarken güzel bir serinlik veriyor. Günübirlik ziyaretlerle de gezilebilen yaylada, konaklama seçenekleri de bulunuyor.
Pokut Yaylası, Rize
Fırtına ve Hala derelerinden meydana gelen vadiler arasında kalan yayla, Çamlıhemşin ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 2032 metrede orman üst sınırında kalan bölge, eşsiz doğasıyla huzurlu birkaç gün geçirmek için ideal. Yemyeşil dağların ve çam ormanlarının arasında, kendine has görüntüsünü koruyan yayla evleri, harika manzaralara sahip. Pokut Yaylası, yer ve göğün birleştiği, adeta masalsı bir köşe. Buraya 1,5 km mesafede bulunan Sal Yaylası’na orman yolunu kullanarak yarım saatlik bir yürüyüşle gidebilirsin. Uzun doğa yürüyüşlerini sevenler için 15 km’yi yaklaşık 4 saatte kat edecekleri Hazindak Yaylası da öneriliyor. Pokut Yaylası, en güzel zamanlarını mayıs-ekim ayları arasında yaşıyor.
Karester Yaylası, Trabzon
Garester Yaylası olarak da ismi geçen yer, Çaykara ilçesine 30 km uzaklıkta. Yayla, 2600 metre rakıma sahip ve yüksek kısımlarında nefis bir seyir zevki sunuyor. Zirveye yaklaştıkça giderek küçülen Uzungöl Yaylası, kuşbakışı izleyebileceğin haliyle buradan bambaşka görünüyor. Burası da her mevsimi farklı yaşayan muazzam yerlerden. İlkbaharda eriyen karların yerini yavaş yavaş yeşilliklere ve taze açan çiçeklere bırakması, yaz aylarında sis kaplı dağların serinliği ve sonbaharla birlikte açan vargit çiçeklerinin apayrı güzelliği…
Yayla yaşamını merak ediyorsan, en doğal ortamıyla Karester Yaylası’nı kesinlikle görmelisin. Burası daha çok hayvancılık amacıyla kullanılıyor. Bölge halkı, burayı ziyaret eden turistlere taze taze sağdıkları sütlerden ikram ederek misafirperverliğini gösteriyor.
Anzer Yaylası, Rize
Anzer Yaylası, İkizdere ilçesine 35 km uzaklıkta bulunuyor. İki bölümden oluşan yaylanın Aşağı Anzer bölümü Çiçekliköy; Yukarı Anzer bölümü ise Ballıköy olarak geçiyor. Dünya çapında ünlü Anzer balını duymayan yoktur. Buradaki çiçek çeşitliliğinin en güzel meyvesi de bu enfes bal. Yayla, endemik türde çok sayıda çiçeğe ev sahipliği yapıyor. Buradaki bin bir çiçekten damıtılarak elde edilen bal, bölge için çok önemli bir değer. Anzer Yaylası’nda, ağustos ayında Anzer Bal ve Turizm Festivali de düzenleniyor.
2 bin metre yüksekliğe ulaşan ormanları ve yer yer 3 bin metrelere kadar çıkan zirve noktalarıyla yayla bölgesinde trekking, zirve tırmanışı ve yamaç paraşütü gibi aktiviteler de yapılabiliyor.