Emin ol, Kıbrıs ’a yalnızca adım atmak dahi tatilini unutulmaz kılmaya yetecek. Fakat buna ek olarak tatil keyfini ikiye katlayacak önerilerimizi de es geçmemeni öneririz!
Kıbrıs adasının üçte birini kaplayan Türkiye Cumhuriyeti kesiminde üç gün geçirerek adanın birçok yerini keşfedebilirsin. Ancak Kıbrıs’ın sahili ve denizi çok daha uzun süreli bir ziyareti hak ediyor. Kıbrıs’ı yaz sezonu dışında ziyaret edeceksen her açıdan rahat edebileceğin birçok konaklama seçeneği bulabilirsin. Fakat yaz sezonunda gitmeyi planlıyorsan bizden hatırlatması, erkenden rezervasyon yaptırmayı ihmal etme! Hazırsan, tatil keyfini doruk noktasına çıkaracak Kuzey Kıbrıs gezi rehberimize geçelim!
1. İlk Durağımız Lefkoşa!
Daha önce iki ülkeye birden başkentlik yapan tek bir şehir ziyaret ettin mi? Lefkoşa hem Kuzey Kıbrıs’a hem de Güney Kıbrıs’a başkentlik yapmasıyla Kıbrıs’ta gezilecek yerler listesinin başında geliyor. Yıllar önce Birleşmiş Milletler toplantısında yeşil bir kalemle ortadan bir çizgi çekilerek ikiye ayrılan Lefkoşa’da, adını bu kalemden alan yeşil bir hat bulunuyor. Tarihe tanıklık etmek istersen tarafsız bölge olarak adlandırılan yeşil hat boyunca yürüyebilirsin!
2. Olmazsa Olmaz: Bedesten ve Selimiye Camii Ziyareti!
Bir zamanlar Aziz Nikolas Kilisesi olarak bilinen Bedesten, Osmanlı döneminde pazar yeri olarak kullanılıyordu. Günümüzde kültür merkezine dönüşen bu yapı, klasik Osmanlı çarşılarından biçimsel olarak ayrılıyor. Bizans ve gotik mimari izlerini taşıyan bu tarihi yapı, unutulmaz fotoğraflar çekmek için birebir! Bedesten haftanın her günü 08.00-22.00 saatleri arasında açık ve içindeki sergiler dönem dönem değişiyor.
Gotik mimariyle inşa edilen bir cami deyince insan bir şaşırıyor doğrusu! Bedesten’in hemen yanında yükselen Selimiye Camii’ni ziyaret etmelisin. Yıllar önce Ayasofya Katedrali olarak kullanılan yapı, Osmanlı döneminde camiye dönüştürülmüş. Kentin ana camisi olan Selimiye Camii, Kıbrıs’taki en büyük ve en eski cami olma özelliği taşıyor. Restorasyon çalışmaları devam ettiği için camiye girmek 2023 yılı içerisinde mümkün değil fakat atmosferini hissetmek için dahi ziyaret etmeye değer!
3. Büyük Han’da Ufak Bir Mola Ver!
Lefkoşa gezisi sırasında hem dinleneyim hem de göz alıcı bir mekanın tadını çıkarayım diyorsan rotanı Büyük Han’a çevirmeni öneririz. Burada soluklanıp taze sıkılmış meyve sularının tadını çıkarmamak olmaz! Ayrıca iskemlene kurulup Kıbrıs gezi programının kalanını da rahat rahat gözden geçirebilirsin. Büyük Han’dan ayrılmadan önce el yapımı hediyelik eşyalara da mutlaka göz atmalısın. Ne de olsa tatil dönüşü alınan hediyelik eşyalara herkes bayılır!
4. Lefkoşa’nın Ünlü Müzelerine Uğra!
Şimdi sıra, Kıbrıs gezi yazılarının olmazsa olmazlarından Büyük Hamam ve Etnografya Müzesi’nde! Ziyaret edince gezgin yazarlara sen de hak vereceksin! Büyük Hamam kullanıcılara kapatıldığı için bu gezimizde es geçiyoruz. Fakat Kıbrıs’taki son 150 seneyi konu alan Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsin. Müzenin pazartesi günleri kapalı olduğunu belirtelim. Hafta sonu da dahil olmak üzere 09.00 – 16.30 saatleri arasında açık olan müzeye 0-6 yaş arası ziyaretçiler ücretsiz olarak girebiliyor.
Kıbrıs gezi turu yaparken Barbarlık Müzesi’ne de gidebilirsin. Barbarlık Müzesi kış aylarında 08.00 – 15.00, yaz aylarında ise 08.00 13:00 saatleri arasında ziyarete açık.
5. Rotayı Girne’ye Çevir!
Lefkoşa’yı incelediğimize göre, artık Kıbrıs Girne gezi haritamızı açmanın vakti geldi! 12. yüzyıl Roma döneminde inşa edilen Bellapais Manastırı, Girne’nin hemen her yerinden görülebiliyor. Ancak manastır şehir merkezinde değil, Girne Dağları’nın eteklerinde yer alıyor. Bu manastırı gezdikten sonra karşısındaki kafelerde tarihi bir manzara eşliğinde çayını yudumlayabilirsin.
Kıbrıs’ta gezilecek yerler listesinin değişmeyen önerilerinden olan Girne, tarihi dokusu ve sıcakkanlı insanları ile vakit geçirmeye doyamayacağın bir liman kenti. Üstelik Girne otelleri arasında da zevkine göre onlarca seçenek var. Ana cadde boyunca sıralanan kafelerde, dükkanlarda, restoranlarda ve eğlence mekanlarında keyifli saatler geçirebilirsin. Sahilde yürüyüş yapabilir ve tabii ki Girne Kalesi’ne çıkabilirsin. Haftanın her günü açık olan kale, kış aylarında 08.00 – 15.00, yaz aylarında ise 08.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor.
6. Son Durak: Gazimağusa!
Kıbrıs’ta liman kenti çok! Bunlardan biri olan Gazimağusa”nın her bir noktası tarihi yapılarla çevrili. Kentte haftanın her günü açık olan Salamis Antik Kenti, Asurlulardan günümüze 2 bin yıllık bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs gezi haritasının Mağusa’daki bir diğer önemli noktası ise Othello Kalesi.
Orta Çağ’ın son dönemlerinde Fransız asıllı bir hanedan olan Lüzinyanlar tarafından inşa edilen Othello Kalesi’nde, kapı girişindeki aslan figürünün en dikkat çekici unsurlar arasında olduğunu söyleyebiliriz. Othello Kalesi Venedikliler tarafından fethedildikten sonra eklenen aslan figürü, Venedik’in koruyucu azizi olan St. Mark’ı temsilen orada bulunuyor. Aslanın karadaki ön pençeleri hanedanın karadaki gücünü, denizdeki arka pençeleri ise denizdeki gücünü sembolize ediyor. Ne kadar anlamlı ve maneviyat dolu! Sence de öyle değil mi?
Kıbrıs gezi notlarını aldıysan sıra konaklayacağın oteli seçmekte. Odamax ile unutulmaz Kıbrıs tatiline konforlu bir konaklama deneyimi ekleyebilirsin. Kıbrıs gezi planında önerdiğimiz mekanlara yer vermeyi unutma, iyi tatiller!