Güneydoğu Anadolu’nun zenginliklerini tüm yönleriyle görebileceğin harika bir yer Gaziantep. Farklı medeniyetlerin etkisinde kalmış, bu değerleri koruyabilmiş ve günümüze kadar getirip bizleri kendine hayran bırakan bir coğrafya. Dünyanın en eski kentlerinden olan Gaziantep’te adeta yok yok. Tarih, kültürel miras, doğal güzellikler ve gurme lezzetler…
Konu Antep olunca, yemek konusunda buraya sığmayacak kadar çok çeşit var. 300’e yakın yemek türü, tatlılar ve kebaplarla beraber 500’e yaklaşıyor. Bu güzel şehrin tarih kokan sokaklarında gezerken sık sık mola vermene sebep olacak, enfes tatlardan oluşan mini bir gurme rehberi hazırladık.
Beyran
Başlangıç menüsünün öne çıkan lezzeti elbette beyran. Gaziantepliler arasında beyran kebabı olarak da adı geçiyor; ancak kesinlikle çorba değil! Bu konudaki hassasiyeti dile getirmeden geçmeyelim. Beyran, bu şehre konuk olan birçok kişinin vazgeçilmezi ve ilk tadımları arasında. Bakır kâselerle sunulan yemek, gerçek lezzetinin yakalanması için kuzu gerdanından yapılıyor. Yaklaşık 14 saat haşlanan kuzu eti, haşlanmış pirinç ilavesinden sonra iç yağı, sarımsak ve pul biberle süsleniyor ve sulu yemek kıvamına getiriliyor. Tüplü ocak üzerinde harlı ateşte kaynatılarak servise hazır hale geliyor.
Antep’te sabahın ilk ışıklarıyla açılan birçok mekân var. Beyran lezzetini tadabileceğin yerler de bunlar arasında mevcut. Antep’te kahvaltıda beyran yemeyi tercih edenler de var. Eski dönemler için öğlene kadar tüketildiği ve öğleden sonra bulunmadığı söyleniyor. Şehri ziyaret edenler arasında kahvaltı saatlerinde deneyenler de var ama bu kültüre alışkın olmayanlar, gün içerisinde ana öğün zamanında bu doyurucu ve enfes lezzetin tadına mutlaka bakmalı. Eğer tura iki kişi beraber çıkıldıysa, bazı yerlerde tek porsiyon ve iki servis rica edilmeli. Diğer türlü her lezzeti tatmaya yer kalmıyor.
Katmer
Birçok çeşidi bulunan katmer, Antep mutfağının bize en güzel hediyelerinden biri. 1 gün boyunca dinlendirilen hamurun özelliği, arkasını görebileceğin kadar incecik olması. İçine, Gaziantep’in yumuşacık sahan kaymağı ekleniyor. Şeker ilavesinden sonra Antep fıstığı toz halinde dökülüyor. Hamuru katlandıktan sonra 8 dakikalık bir pişirme süresinin ardından, bu nefis tat tüm güzelliğiyle önünde. Çıtır çıtır katmer, sütle birlikte servis ediliyor. Bölgenin kahvaltı kültüründe de olan katmerin sunumu göz doldururken, lezzetine bir türlü doyum olmuyor.
Baklava
Antep baklavası, geleneksel Türk mutfağının muazzam tatlarından. Türk lezzetlerinin farklı coğrafyalardaki en güzel temsillerinden olan baklava, Gaziantep’e özgü bir kültür diyebiliriz. Nesilden nesle aktarılan bu asırlık lezzet, elbette Antep’te yenilecek listesinin başında geliyor. Çok ince olan hamurunun katmanları arasına, kaymak ve Antep fıstığı koyularak fırına verilen baklavanın üzerine, çok kararında bir şerbet dökülüyor. İnce hamurların çıtır çıtır sesi ve aralardaki bol fıstık tadı, baklavanın buraya ait orijinal bir tat olduğunu kendine has şekliyle anlatıyor. Baklava almadan buradan dönmek mümkün değil; ancak burada yemenin tadı başka.
Küşleme
Antep mutfağının en özel lezzetlerinden biri de küşleme. Kuzunun sırt kısmında çok az bulunan etten alınıyor. Sinirsiz olduğu için çok yumuşak ve hemen ağızda dağılan bir tat. Küşleme, sade veya baharatlı olarak iki türlü servis ediliyor. Önden gelen sumaklı salata, bu harika lezzete seni hazırlıyor adeta. Küşleme etinin terbiye ve pişirme süreçleri kalitesine etki eden ve bu mutfağın farkını ortaya koyan yönlerinden.
Alinazik Kebabı
Gaziantep’in coğrafi işaretli lezzetlerinden olan alinazik kebabı, patlıcan ve et ile yapılan bir ana yemek. Közlenmiş patlıcan, sıcaklığı geçmeden üzerine yoğurt, sarımsak ve tuz ilave edilip baharatla zenginleştirilerek püre haline getiriliyor. Kuşbaşı ya da kıyma, yağda kavrularak ardından daha önce hazırlanan pürenin üzerine ekleniyor. Son olarak tereyağının dökülürken çıkan o sıcak sesini duyduğun an servise hazır demektir. Alinazik kebabı, yağsız tüketilmesi önerilmeyen bir yemek. Biz de buna katılıyoruz. Tercihine göre, biberli yağ önerisini de değerlendirebileceğini de not olarak ekleyelim.
Yuvalama
Gaziantep’in yöresel lezzetleri arasında en doyurucu tatlarından biri de yuvalama. Dolu dolu bir içeriği var. Unla yoğurulmuş pirinç, yumuşak yapısıyla ağızda dağılan kuşbaşı et, nohut gibi besinler süzme yoğurt ve tereyağlı nane ile terbiye ediliyor. Beyrana gösterilen hassasiyet yuvalama için de geçerli. Çorba dememek gerek. Yuvalamanın üzerine, tereyağı ve zeytinyağı karışımında kavrulan nane sosu eklenmeden yenmesi düşünülemez. Sosu, bu zengin lezzetin en güzel tamamlayıcısı. Şimdiden afiyet olsun!
Simit Kebabı
Simit kebabı, ince bulgur ve kıymadan yapılan, Antep’in özel tatlarından. Adını simit denilen ince bulgurdan alıyor. Şişte yapılan bir kebap türü ve genellikle kızarmış lavaş ile servis ediliyor. Simit kebabının adını farklı yerlerde de duymuş olabilirsin; ancak tatmak için kesinlikle olması gereken yerdesin. Antep dışında bu kadar lezzetlisini bulmak pek mümkün değil. Bazı yerlerde üstüne fıstık serpilerek servis edilmesi tadına tat katıyor.
Lezzetin en önemli adreslerinden Gaziantep’in tatlarını keşfetmek bir güne sığmaz. Gurme turunun ardından tarihi ve kültürel bir gezi planı kendiliğinden gelişiyor. Gaziantep otelleri arasında sana en uygun yeri bularak rezervasyonunu hızlıca tamamlayabilirsin.
Gaziantep’in Meşhur Yemeklerini Tatmak İçin Öne Çıkan Mekanlar
- Metanet Beyran
- Kebapçı Halil Usta
- Tahmis Kahvesi
- Elmacıpazarı’nda Alışveriş Önerisi: Efendioğlu
- İmam Çağdaş
- Aşina Antep Sofrası
- Koçak Baklava
- Katmerci Zekeriya Usta
- Orkide Pastanesi