Sınırları aşmak ve yepyeni ülkeler keşfetmek senin de rüyalarını süslüyorsa pasaport başvurusu yapma vaktin çoktan gelmiş demektir! Hangi pasaporta ne zaman ve nasıl başvuru yapman gerektiğini bilmiyorsan endişelenme! Pasaport hakkında bilmen gereken tüm detayları senin için derledik!
Yurt dışına çıkabilmek için elzem belgeler arasında yer alan pasaporta dair aklında pek çok soru işareti olabilir. Pasaport kaç günde çıkar veya pasaport yenileme ücreti nedir gibi aklına takılan tüm detayları bu yazımızda senin için ele alıyor, bir bir açıklıyoruz. Sen yeter ki gezmek iste, gerisini Odamax’a bırak!
1. Pasaport Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde dört farklı pasaport çeşidi bulunuyor. Yani seyahat rotanı çizerken hangi pasaporta başvuracağını bilmen gerekiyor. Standart pasaport prosedürünü yerine getiren her yurttaş umuma mahsus pasaporta sahip olabiliyor. Ancak bazı özel kriterlerin karşılanmasını gerektiren pasaport türleri de mevcut. Hadi, bir göz atalım!
1.1. Bordo Pasaport Nedir? Kimlere Verilir?
Bordo pasaport bir umuma mahsus pasaport çeşidi. 38 sayfadan oluşan bordo pasaport T.C. İçişleri Bakanlığınca ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen valiliklerce verilebiliyor. Bunun yanı sıra yurt dışındaki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarından da bordo pasaport alınabiliyor. Bordo pasaport, gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde teslim eden her yaştan Türk vatandaşına veriliyor.
1.2. Yeşil Pasaport Nedir? Kimlere Verilir?
Yeşil pasaport bir hususi damgalı pasaport türü. 30 sayfadan oluşan yeşil pasaport birinci, ikinci ve üçüncü derece devlet memurlarına, belediye başkanlarına ve diplomatik pasaport gerektiren vazifelerde çalışan kişilere veriliyor. Ayrıca yeşil pasaportu hak eden kişilerin eşleri ve çocukları da bu haktan yararlanabiliyor.
1.3. Gri Pasaport Nedir? Kimlere Verilir?
Gri pasaport 30 sayfadan oluşan bir hizmet damgalı pasaport çeşidi. Yeşil pasaport alması mümkün olmayan ancak hükümet veya belediyeler tarafından resmi vazife için yurt dışına gönderilen kişiler gri pasaport kullanabiliyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin üye olduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlar, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilen kişiler de gri pasaporta hak kazanabiliyor.
1.4. Siyah Pasaport Nedir? Kimlere Verilir?
Siyah pasaport 28 sayfadan oluşan bir diplomatik pasaport. Diplomatik pasaportlar, Pasaport Kanunu’nun 13’üncü maddesine göre, bir seyahate mahsus olmak üzere veya daimi görevler için kullanılabiliyor. Diplomatik pasaport TBMM üyelerine, bakanlara, yargıtay, danıştay, cumhuriyet başsavcısı, orgeneral, oramiral, eski cumhurbaşkanları, eski başbakanlar, bakanlık müsteşarları, valiler, büyükşehir belediye başkanları, büyükelçiler vb. devlet görevlilerine veriliyor.
2. Pasaport Nereden Alınır?
İlk kez yurt dışına çıkıyorsan “Pasaport nasıl alınır?” sorusu aklında dönüp duruyor olabilir. Aslında pasaport almak oldukça kolay. Öncelikle T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden randevu alman gerekiyor. Randevu alma işlemini tamamladıktan sonra pasaport için gerekli belgelerle nüfus müdürlüğüne giderek işlemlerini tamamlayabilirsin.
3. Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport başvuru işlemlerini dakikalar içinde halletmen mümkün. T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesine girerek randevu türünü seçmen yeterli. Ardından ekrandaki yönlendirmelerle bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurup randevu yerini ve saatini onaylaman gerekiyor. Halihazırda pasaportun varsa pasaport yenileme ve pasaport süresi uzatma işlemleri için de aynı sayfa üzerinden randevu alabilirsin.
4. Pasaport Ücretleri 2023’te Ne Kadar Oldu?
4.1. 2023’te Bordo Pasaport Ücreti Ne Kadar?
Bordo pasaport fiyatları 6 aydan 10 yıla kadar farklı tutarlarda ücretlendiriliyor. Bu umumi pasaport harçları 689,70 TL’den başlıyor, 3 bin 295 TL’ye kadar yükseliyor. Bu fiyatlara bir de 501 TL’lik pasaport defter bedeli ekleniyor. 25 yaşını doldurmamış olan öğrenciler ise yalnızca defter bedeli ödeyerek pasaport alabiliyor. Bununla birlikte 0-18 yaş aralığındaki çocuklara yalnızca 5 yıllık süreyle bordo pasaport veriliyor.
4.2. 2023’te Yeşil Pasaport Ücreti Ne Kadar?
Harç ve defter bedeli bilgilerinin ardından “Yeşil pasaport harcı ne kadar?” diye merak ediyor olabilirsin. Ancak yeşil pasaportlarda harç ücreti bulunmuyor. Sadece 501 TL pasaport defter bedeli ödemesi yaparak yeşil pasaport alınabiliyor. 25 yaşına kadar çalışmayan ve evlenmeyen çocuklar da ebeveynlerinin yeşil pasaport hakkından yararlanabiliyor.
4.3. 2023’te Gri Pasaport Ücreti Ne Kadar?
Gri pasaport da tıpkı yeşil pasaport gibi harç bedelinden muaf tutuluyor. Gri pasaport için 501 TL defter bedeli ödeniyor.
4.4. 2023’te Siyah Pasaport Ücreti Ne Kadar?
Diplomatik pasaport olarak bilinen siyah pasaportun da harç ödemesi bulunmuyor.
5. Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Halihazırda pasaportun varsa pasaport sorgulama işlemleriyle geçerlilik süresini kontrol edebilirsin. Her pasaport türü için farklı evraklar talep ediliyor. Gel, tek tek inceleyelim!
5.1. Bordo Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
- Harç ve cüzdan bedeli makbuzu
- İki adet biyometrik fotoğraf
- Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)
- Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi
- Varsa eski pasaport
Öğrenci pasaportu için başvurulacak ise öğrenim görülen kurumlardan getirilen ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş öğrenci belgeleri talep ediliyor.
5.1. Yeşil Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Yurt dışı seyahatlerinde pek çok avantaj sunan yeşil pasaport nasıl alınır? Yeşil pasaport şartları için temin etmen gereken belgeler şu şekilde:
- Nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
- İki adet biyometrik fotoğraf
- Varsa öğrenci belgesi
- Daha önce alınmış, iptal işlemi uygulanmamış geçerli/geçersiz pasaportlar
- Değerli kâğıt bedeli ödendi dekontu veya makbuzu
- Ergin olmayanlar çocuklar için veli, vasi, kayyum kararı ve muvafakat belgesi
- Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak engelli ergin çocuklar için “Sağlık Kurulu Raporu”
5.1. Gri Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Gri pasaport, mensubu bulunulan makamca yetkili amir tarafından tasdiklenerek veriliyor.
- Nüfus cüzdanı aslı
- İki adet biyometrik fotoğraf
- 5682 sayılı Pasaport Kanununun 17/C maddesi gereğince, reşit olmayanlar ve mahcurların (kısıtlı) kanuni temsilcilerinden istenen muvafakatname (noterden tasdikli olabileceği gibi pasaport vermeye yetkili makamlar tarafından da düzenlenmektedir)
5.1. Siyah Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan kimlik belgesi
- Diplomatik e-pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair dekont
- İki adet biyometrik fotoğraf
6. Pasaport Kaç Günde Çıkar?
Pasaportlar, basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine bir gün içinde, diğer il merkezlerine üç gün içinde, ilçe merkezlerine ise en geç dört iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim ediliyor.
Pasaport takip işlemlerini tamamladıktan sonra yurt dışı seyahatlerini Odamax ile konforlu bir deneyime dönüştürebilirsin. Hadi, otel bakmaya hemen başla!