Hayatta sahip olduklarımızla mutlu olmamızı öğütleyen ölümsüz düşünür Diyojen’in Sinop’ta doğduğunu biliyor muydun? Peki, TÜİK verilerine göre Sinop’un Türkiye’nin en mutlu illerinden biri olduğunu? Mutlu insanların şehri Sinop hakkında bilgiler tabii ki bu kadarla sınırlı değil. Şehir hakkında aradığın pek çok önemli detayı bulabileceğin Sinop gezi rehberimiz başlıyor!
Sinop, doğal sahili ile Karadeniz’in dikkat çeken illerinden biri. Özellikle Hamsilos Koyu’na gittiğin zaman Sinop’un neden bu kadar öne çıktığını yerinde anlayacaksın. Maviyle yeşilin eşsiz uyumunu tek perspektife sığdıran Hamsilos Koyu ve Tabiat Parkı, bizce Sinop’ta gezilecek yerlerin ilk sıralarında yer alıyor. Şehrin diğer güzellikleri de elbette yabana atılır cinsten değil. Daha ne duruyoruz, hadi yola çıkalım!
1. Sinop Hangi Bölgede?
Sinop, Türkiye’nin en kuzey ucunda, yani Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Orta Karadeniz sınırları içerisinde yer alan Sinop ilinin sınır komşuları arasında batıda Kastamonu, güneyde Çorum ve güneydoğuda Samsun illeri bulunuyor. Karadeniz’in tek doğal limanına sahip olan Sinop’un fiziki haritasına baktığımız zaman ise şehrin aşağıdaki dokuz ilçeden oluştuğunu görüyoruz:
- Merkez
- Boyabat
- Ayancık
- Gerze
- Türkeli
- Durağan
- Dikmen
- Erfelek
- Saraydüzü
2. Sinop’a Nasıl Gidilir?
Sinop’a ulaşım oldukça kolay. Nitekim Sinop Havalimanı 1993 yılından beri, yani 20 yılı aşkın süredir aktif olarak kullanılıyor. Öte yandan Sinop’a ulaşmak için kara yolunu da gönül rahatlığıyla kullanabilirsin. Şu an aklından geçebilecek “İstanbul-Sinop kaç kilometre?” ya da “Ankara-Sinop kaç kilometre?” minvalindeki soruları da cevaplamış olalım: Sinop-İstanbul arası 681 kilometre, Sinop-Ankara arası ise 421 kilometre.
3. Sinop’un Öne Çıkan Güzellikleri Nelerdir?
Sinop, sunduğu doğal güzelliklerle insanı mest edecek şehirlerden biri. Şehir, adeta bir istiridye gibi, incisinin güzelliğini uzaktan fark edemeyebilirsiniz. Hadi öyleyse, şimdi biraz daha yakından bakma vakti!
3.1. Sinop Şelaleleri
Sinop deyince genelde akla ilk olarak şelale gelmiyor, farkındayız. Ama bundan sonra senin aklına gelsin diye Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ni sana tanıtmak bizim için bir sorumluluk. İki ormanın birleştiği bir vadinin içerisinde 28 şelaleden oluşan Erfelek Tatlıca Şelaleri, Sinop’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında!
3.2. Sinop Plajları
Sinop’ta yaz başkadır! Karadeniz’in serin sularına açılan plajların etrafına konumlanan Sinop tatil yerleri, senin ve sevdiklerin için ideal tatil deneyimleri sunuyor. İstersen Sinop’taki bungalov evlerde, tatil köylerinin içindeki tatil evlerinde ya da otellerde konaklayabilirsin. Üstelik farklı lokasyon seçenekleriyle Sinop otelleri, ulaşım açısından da oldukça kolay alternatifler sunuyor.
3.3. Buzluk Yaylası
Ülkemizin tabiat parkı olarak tescillenen bir bölgesi olan Buzluk Yaylası, içerisinde barındırdığı tahmini 500 yaşındaki gürgen ağacı ve Buzluk Mağarası’yla Sinop’ta görmen gereken yerler listesinde.
4. Sinop’ta Ne Yenir?
Ülkemizin her köşesinde özel bir tat bulabilirsin. Sinop da özel tatlar keşfedebileceğin ve keşfettiğine hiç pişman olmayacağın illerden biri. Bu nedenle Sinop yemeklerine özel bir zaman ayırmanı şiddetle tavsiye ediyoruz.
4.1. Sinop Mantısı
Sinop kalesine çıkıp “Sinop’un neyi meşhur?” diye bağırsan soruna “Mantısı!” diye cevap verecek illaki biri çıkar. Hamurun kesim şekli ve iç harca katılan yeşilliklerle kendini benzerlerinden sıyıran Sinop mantısı hem yoğurtlu hem de cevizli olarak servis ediliyor.
4.2. Nokul
Sinop mutfağına girdiğinde ilk önce hamur işleriyle karşılaşmaya hazır ol. Çünkü şehrin ileri gelen lezzetlerinden olan nokul da prensipte bir börek, yani hamur işi. Tercihe göre kıymalı, fındıklı, tahinli, üzümlü ya da ıspanaklı gibi çeşitleri olan nokulun en çok üzümlüsünün tercih edildiğini de söylemeden geçmeyelim.
4.3. Mısır Çorbası
Sinop’ta mısırın binbir halinden biri de mısır çorbası. Sen de “Çorbasız asla!” diyenlerdensen barbunya, mısır ve kuzu eti ile yapılan bu çorbayı çok beğeneceksin.
5. Sinop’ta Nereye Gidilir?
Sinop’un doğal güzelliklerini keşfettikten ve enfes Sinop lezzetleriyle karnını doyurduktan sonra, sıra geldi Sinop’un gezilecek yerlerine! Uğramadan dönmek yazık olur.
5.1. Sinop Kalesi
Sinop şehir merkezinde sahil kenarında bulunan Sinop Kalesi, yüksek surları ve deniz manzarasıyla konuklarına enfes bir manzara sunuyor. Oraya kadar gitmişken kaledeki kafede dinlenip bir şeyler içme fırsatını da kaçırma.
5.2. Tarihi Sinop Cezaevi
Tarihi Sinop Cezaevi ya da günümüzde bir müzeye dönüştürüldüğü için Sinop Cezaevi Müzesi, şehrin mutlaka gezmen gereken lokasyonlarından biri. Sabahattin Ali’nin “Aldırma gönül” şiiri ile özdeşleşmiş olan bu müze-cezaevi, tarihe tanıklık etmek için eşsiz bir yer.
5.3. İnceburun Feneri
Ülkemizin en kuzey noktasında yer alan İnceburun Deniz Feneri, yarattığı gerilim filmi atmosferiyle seni büyüsü altına alacak. Şehir merkezinden 20 kilometre uzakta yer alan İnceburun Deniz Feneri’ne ulaşım oldukça kolay.
5.4. İnaltı Mağarası
Sinop’un Ayancık ilçesine 35 kilometre uzaklıkta yer alan bu doğal oluşum, büyüklüğü ile seni etkisine alacak. Toplamda 700 metre uzunluğunda olan mağaranın son 400 metresi için çamurlu bir yol takip edilmeli. Önlemini şimdiden almanda fayda var.
Sinop’ta kalınacak yerler konusunda hiç endişe etmene gerek yok! Odamax, Sinop tatilin için sana en uygun otel seçeneklerini bir arada sunuyor. Sana da sadece kolayca rezervasyon yaptırıp seyahatinin tadını çıkarmak kalıyor.