Bu sayfada olduğuna göre, anlaşılan o ki tarihe pek bir meraklısın. Peki ya henüz herkesçe keşfedilmemiş ve gizli saklı kalmış tarihi mekanların kaçından haberdarsın? Hem yeni yerler keşfetmek hem de Türkiye’deki tarihi mekanlarına yönelik bilgini test etmek istiyorsan, seni yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz!
Geçmişe açılan kapılar, tarihin izlerini ve kadim zamanların sırlarını gözler önüne seriyor. Tarih boyunca gizli kalmış pek çok mekan günümüze kadar gün yüzüne çıkmış olsa da bazı tarihi mekanlar, bu alandaki uzmanlar dışında hala pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Eğer tarihi ve turistik mekanlar gezmek senin de ilgi alanına giriyorsa bu yazımız tam sana göre! Birazdan Türkiye’nin çok bilinmeyen tarihi yerlerine adeta bir spot ışığı tutacak ve onları yakından tanıman için sana bazı önemli ayrıntılar sunacağız. Hadi o zaman, ülkemizin dört bir yanındaki çok bilinmeyen tarihi yapıları birlikte keşfe çıkalım!
1. Adana’nın Göz Bebeği: Bebekli Kilise, Seyhan/Adana
Daha önce Adana’nın tarihi noktalarını ziyaret etmiş ve bölgede yüzyıllar önce inşa edilen tarihi yapılarla ilgili pek çok bilgi edinmiş olabilirsin. Peki, Seyhan’da bulunan Bebekli Kilise’yi duymuş muydun?
1880 yılında Aziz Paul adına yaptırılmış tarihi bir eser olan ve Aziz Pavlus Kilisesi ismiyle bilinen bu yapının, Bebekli Kilise olarak anılmasının nedeni epey ilginç. Çatısındaki 2,5 metrelik Meryem Ana heykelinin bebek figürüne benzetilmesinden dolayı Bebekli Kilise ismini alan bu tarihi yapı, ülkemizin tarihi ve turistik yerleri arasında ayrı bir değer taşıyor. Adana’yı ziyaret etmek için kebap dışında farklı bir seçenek sunan Bebekli Kilise’yi muhakkak yakından görmelisin!
2. Efsanevi Bir Kaplıca: Kral Kızı Hamamı, Sarıkaya/Yozgat
Türkiye’nin bilinmeyen tarihi yerlerinden biri olan Kral Kızı Hamamı, heybetli görünüşü ve Roma mimarisine ait kalıntılarıyla görenleri kendisine hayran bırakıyor. Termal kaplıca özelliğine sahip olan ve büyük bir havuzla çerçevelenen Kral Kızı Hamamı, mimarisinin yanı sıra efsanesiyle de dikkat çekmeyi başarıyor.
O dönemde yaşayan Roma Kralı, amansız bir hastalığa yakalanan ve yürüyemeyen kızını Sarıkaya’da bulunan termal su kaynağına gönderiyor. Kralın kızı bir süre sonra termal su sayesinde iyileşmeye ve yürümeye başlıyor. Kral ise termal suyun çıktığı o bölgeye mermerden havuz yaptırıyor ve etrafını kesme taşlarla kaplatıyor. O zamandan beri Kral Kızı Hamamı olarak anılan bu kaplıca, bugün ziyaretçilerini tarihi bir yapı olarak ağırlıyor.
3. İzmir’in Baş Tacı: Kadifekale, Konak/İzmir
Antik Smyrna’nın savunma merkezi olan Kadifekale, günümüzde antik kentlerle çevrili İzmir’in önemli tarihi noktalarından biri. Şehrin silüetini oluşturan tarihi yapıların başında gelen Kadifekale’yi hala gezmediysen, daha ne duruyorsun? Bu heybetli yapının tarih kokan havasını mutlaka içine çekmelisin!
Türkiye’deki tarihi ve turistik yerlerin pek çoğuna kucak açan İzmir’in Konak ilçesinde, Kadifekale’yi ziyaret ettikten sonra yapılacak daha pek çok şey var. İzmir’in civardaki tarihi yerlerini de gezmek istersen yine Konak’ta bulunan Kızlarağası Hanı’nda güzel bir Türk kahvesi içebilirsin. Ayrıca İzmir Tarihi Asansör’e giderek şehrin benzersiz manzarasını kuş bakışı olarak da izleyebilirsin!
4. Akdeniz’de Saklanmış Antik Kent: Olba Antik Kenti, Silifke/Mersin
Mersin’e daha önce yolun düştü mü bilmiyoruz ama bir gün Akdeniz’in bu güzide şehrine gitmek istersen, gezeceğin onlarca yer arasına Olba Antik Kenti’ni de eklemeyi unutma. Döneminde hem ticaret merkezi hem de tapınak olarak kullanılan Olba Antik Kenti, uzunca bir süre tiyatro oyunlarına da ev sahipliği yapmış.
Olba Antik Kenti’ni gezerken geçmişten pek çok kalıntıyı görebilir, zihninde dönemin tiyatro oyunlarını canlandırabilir ve bu tarihi atmosferde geçmişe doğru küçük bir yolculuk yapabilirsin! Olba Antik Kenti’nden sonra Silifke’de bulunan Helenistik ve İmbriogion anıt mezarlarını da ziyaret edebilirsin. Türkiye’de az bilinen tarihi yerler, gördüğün üzere birbirine bağlı olarak yeni yeni cevherler ortaya çıkarıyor. Günün sonunda Silifke’nin meşhur lezzetlerinden Silifke yoğurdunu ve Mersin tantunisini de yemeden dönmezsin diye umuyoruz!
5. Orta Çağ Mimarisinin Yansıması: Vazelon Manastırı, Maçka/Trabzon
Türkiye’de gezilecek tarihi yerler arasında adını henüz çok duyurmamış olan Vazelon Manastırı, ülkemizdeki onlarca tarihi Yunan yapısından biri. Kendine özgü mimarisi ve büyüleyici görüntüsüyle Vazelon Manastırı’nın gizli kalmış, hatta kaderine terk edilmiş bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki devasa ağaçlarla çevrili olan bu manastır, iç tarafında büyüyen ağaçlardan dolayı biraz tüyler ürpertici görünebiliyor. Filmlere sahne olacak bu tarihi yapı bizce hemen yola koyulup görülmeyi fazlasıyla hak ediyor!
Ülkemizin gizli kalmış tarihi mekanları için rotanı hazırlarken konaklama işini de hemen aradan çıkarmak istersen, Odamax elinin altında! Seçtiğin lokasyondaki yüzlerce oteli Odamax ile kolayca görüntüleyebilir, bütçene ve zevklerine en uygun otele anında rezervasyon yaptırabilirsin!