Trabzon, binlerce yıllık tarihi ve kendine hayran bırakan doğası ile Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri. Yayla turizmi ile önemli bir yere sahip olan kent, merkezi bölgelerde de keşfedilmesi gereken birçok güzellik barındırıyor. Manastır, müze, cami gibi tarihi yapılarıyla Trabzon, kültür turizmi için de çok önemli bir nokta.
Sümela Manastırı
Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde bulunan Sümela Manastırı, sert ve dik yapıdaki kayalıklar üzerinde konumlanmış büyüleyici bir güzellik. Meryem Ana adıyla da bilinen manastır, denizden 1300 metre, vadiden 300 metre yüksekte bulunuyor. Karadağ’ın eteklerinde, sürreal görünümüyle oldukça etkileyici. Karşısına yemyeşil ormanları alan, göz kamaştırıcı bir manzaraya sahip. MS 4. yüzyılda kurulmuş olan manastır, farklı dönemlerde değişiklikler yaşamış, yenilenmiş ve eklemeler yapılmış. Bugünkü görünümün inşası ise 1204 yılına uzanıyor. Sümela Manastırı’nın başlıca bölümleri; ana kaya kilisesi, birkaç şapel, misafirhane, öğrenci odaları, kütüphane, mutfak ve kutsal ayazmadan oluşuyor. Sümela, manastırların mağara, su kenarı ve ormanlık bölgelerde kurulma geleneğinin en güzel örneklerinden.
Uzungöl
Trabzon’un en turistik yerlerinden olan Uzungöl, Çaykara’ya 19 km uzaklıkta bulunuyor. İlk yerleşimin 1586 yılında Rumlar tarafından yapıldığı bölgede, 1650’den sonra kalıcı ilk yerleşim başlamış. Yağmur ormanlarının birleştiği yerde bulunan Uzungöl, bol yağış ve kısmi ılıman iklimi sayesinde yılın büyük bir bölümünde yeşil kalıyor. 60’ın üzerinde endemik bitki türünün yanı sıra, 250 adet kuş türünün de yaşam alanı olan bölge, Doğal Sit Alanı statüsüne sahip.
Uzungöl manzarasının keyfini çıkarmak için bölgeyi tepeden gören mekânlarda, güzel bir kuymaklı kahvaltı yapmalısın. Manzarayı izlemek için seyir terası seçeneği de var. Çevrede yapacağın doğa ile baş başa yürüyüşlerle göletleri gezebilirsin. Aynı zamanda, bölgede bulunan Dursun Ali Müzesi’ni gezerek, Uzungöl’ün tarihi hakkında detaylı bilgi edinilebilir.
Altındere Vadisi Milli Parkı
Sümela Manastırı ile birlikte Altındere Vadisi’ni de içine alan bölge milli park statüsünde. Yüzölçümünün büyük bölümü ormanlık ve orman içi açıklık alandan meydana geliyor. Bir kısmı da yerel halk tarafından mera olarak kullanılıyor. Park, bitki ve hayvan çeşitliliği yönünden de zengin. 135 bitki, 184 kuş, 9 amfibi ve 10 balık türü yaşıyor. Doğa yürüyüşü için 65 kilometre uzunluğundaki orman yolu oldukça huzurlu. Muhteşem doğası ve temiz havasıyla tazelenebileceğin bir yer. Çam ormanlarının içindeki dere, akarsu ve şelaleler de yürüyüş yoluna renk katan güzellikler arasında.
Milli Park’ta kamp, sportif balıkçılık, trekking, doğa araştırmaları gibi aktiviteler de yapılabilir.
Şahinkaya
Türkiye’nin en iyi tırmanış noktalarından olan Şahinkaya, Çaykara ilçesinde yer alıyor. Koyu renk ladin ormanlarının çevrelediği bu doğal oluşum, uzaktan ilk bakıldığında bir kaleye benziyor. Tırmanış tutkunlarının en sevdiği noktalardan olan Şahinkaya’da aktivite seçeneği bununla sınırlı değil. Harika manzaralar eşliğinde doğa yürüyüşleri, kamp, trekking, foto safari gibi farklı seçenekleri de mutlaka denemelisin.
Hamsiköy
Maçka’da Zigana Dağları eteklerinde kurulan Hamsiköy, 1300 metre rakıma sahip. Burayı ilginç kılan özellik, sütlacıyla meşhur olması. İsminde geçen hamsiden dolayı bu yönü ilgi çekiyor. Hamsiköy, Çıralı, Dikkaya, Ciharlı ve Güzelyayla köylerinden oluşan ‘Hamseköy’ bölgesi, birbirinden şirin yerler ve her biri çok temiz, bol oksijenli. Yeşilin farklı tonları arasındaki sevimli evler, harika orman manzarasını görüyor. Hamsiköy’ün meşhur sütlacını tatmaya gelenler, buranın trekking ve dağ bisikletine de çok uygun olduğunu aklında bulundurabilir.
Atatürk Köşkü
1890 yılında yazlık bir ev olarak yapılan köşk, Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin izlerini taşıyan bir yapı. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934-1937 yılları arasında Trabzon ziyaretlerinde konaklaması için tahsis edilmiş. Burası, Atatürk’ün vasiyetini yazdığı yer olarak biliniyor. 1943’te müze haline getirilen köşkte 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıldan kalma eşyalar, mobilyalar porselenler ve halılar bulunuyor. Atatürk’e ait tablolar da burada sergileniyor. Yemyeşil bir çam korusunun içinde yer alan köşkün bahçesinde güzel bir yürüyüş yapılabilir.
Trabzon Kalesi
Trabzon’un merkezinde gezilmesi gereken noktalar arasında önemli bir yere sahip olan Trabzon Kalesi, Zağnos ve Tabakhane Vadisi arasında yüksek bir kaya üzerinde bulunuyor. Kalenin bugünkü en eski surları MÖ 4.yüzyıl Roma Dönemi’nden kalma. Yukarı Hisar, Aşağı Hisar, Orta Hisar ve İç Kale bölümlerinden oluşan yapı, alıştığımız kale yapıları formundan farklı olarak trapez şeklinde. Şehrin, adını bu şekillerden aldığı söyleniyor.
Kale çevresinde ve şehrin merkezinde gezebileceğin farklı tarihi yerler de var. Ortahisar Fatih Camii, Trabzon Tarih Müzesi, Trabzon Şehir Müzesi, Ayasofya Müzesi bunlardan birkaçı…
Trabzon otelleri için rezervasyon yaptırabilir, gezmek istediğin yerlere daha fazla zaman ayırabilirsin.