“Doğayı seyretmek bana yetmez, ben doğayla bütünleşip keşfetmeliyim.” diyorsan doğru yerdesin! Trekking, doğayı yalnızca seyretmek değil; hissetmek isteyenler için harika bir fırsat. Bu heyecanlı keşif için hazırsan, şimdi senin için en doğru trekking rotası nı bulma zamanı!
Türkiye’nin en i̇yi trekking rotası hakkında araştırmalara başladığına göre doğa yürüyüşlerinin büyüsüne çoktan kapılmışsın demektir. Haksız da sayılmazsın, doğanın büyülü sesine bir kez kulak verince ondan vazgeçmek mümkün değil. Doğayı hissetmenin en keyifli yollarından biri olan trekking turunu planlamak için kolları sıvadıysan, birlikte bu macera dolu yolculuk için ideal rotaları incelemeye başlayalım!
Likya Yolu / Antalya
Listemize Türkiye trekking rotaları içinde olduğu kadar dünya çapında da büyük bir üne sahip olan Likya Yolu ile başlıyoruz. Muğla’dan başlayarak Antalya’ya kadar uzanan Likya yürüyüş rotası Fethiye, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Kalkan, Kaş, Kekova, Olimpos ve daha pek çok ünlü noktadan geçiyor. Ancak en baştan uyarmamızda fayda var, yolun tamamı ancak 21 gün civarında bir sürede tamamlanabiliyor. Doğa yürüyüşü sevenler rotaya farklı noktalardan başlayarak daha kısa parkurları tamamlama yolunu da tercih edebiliyor.
Türkiye’nin en uzun trekking rotaları arasında yer alan bu parkurun ayrıcalıklı yanı nedir diye sorarsan, ilk sıraya manzarayı ekleyebiliriz. Yürüyüşün boyunca eşsiz güzellikte manzaralara şahit olabilirsin. Ayrıca gezginlerin uğrak noktaları arasında yer alan bu rotada patikalarda her 50, toprak yollarda ise her 200 metrede bir işaretlenen kırmızı-beyaz çizgiler kaybolma riskini de azaltıyor. Trekking rotalarının genelinde olduğu gibi parkurun bazı noktalarında tırmanman veya dik yokuşlardan inmen gerekebilir. Bu nedenle yanına fazla eşya almaman ve uygun özellikte ayakkabılar seçmen gerekiyor.
Efes – Mimas Yolu / İzmir
İzmir’in en güzel noktalarından geçeceğin ve tarihin izlerini takip edeceğin bir diğer rota önerisine var mısın? 709 kilometre uzunluğundaki Efes – Mimas Yolu tüm parkurlarda ayrı bir macera vadediyor! İzmir, Selçuk’ta başlayan ve 49 parkurdan oluşan yol üzerinde yürüyüş, bisiklet, zeytin, bağ rotları ile mavi rota gibi farklı bölümler bulunuyor. Her rota Ege’nin farklı bir güzelliği ile buluşmanı sağlıyor.
İyonya’nın ünlü antik kentlerinden Efes, Menderes, Sığacık, Urla, Çeşme ve Foça’yı görebilmek için uzun yürüyüş yolunu, yani mavi rotayı tercih etmelisin. Mevsim etkilerini göz önüne alarak bu rotayı ilkbahar veya sonbahar ayları için planlaman daha iyi olabilir.
Ihlara Vadisi / Aksaray
“Trekking Türkiye’de nerede yapılır?” sorusunun en keyifli yanıtlarından biriyle daha karşındayız: Ihlara Vadisi! Bu doğa harikası yer, Nevşehir’e 80 kilometre ve Niğde’ye 60 kilometre mesafede bulunuyor. Kapadokya seyahatine çıkanların balon ile seyrederek manzarasının keyfini çıkarabileceği bu kanyon, Türkiye’de trekking rotaları içinde de önemli bir yer tutuyor. 18 kilometrelik parkuru boyunca tabiat tutkunlarına her an doğanın yeni bir mucizesini keşfetme şansı sunuyor.
Ihlara Vadisi boyunca kayalara oyularak oluşturulan sayısız yaşam alanı, farklı medeniyetlere ait tapınaklar ve mezarlar da görülebiliyor. Türkiye’de trekking yapılan yerler genellikle bulunduğu bölgeden daha farklı ve kendine has bir iklime sahip oluyor. Bu bölgede de aynı nedenlerden dolayı yaz aylarında dahi aniden yağmur yağma riski mevcut. Yürüyüş için uygun özellikte ayakkabılar seçmenin beraberinde, yanına yağmurluk almanda da fayda var.
Polonezköy Tabiat Parkı / İstanbul
İstanbul’a yakın trekking alanları içinde en sevilen parkurla tanışmaya hazır mısın? Küçük bir hafta sonu kaçamağı için ideal bir rota arayışındaysan Polonezköy Tabiat Parkı Yürüyüş Parkuru tam sana göre! Toprak zeminli parkurun bir adet giriş, bir adet de çıkış noktası bulunuyor. Parkura araçların bırakıldığı alandan girildiğinde gidiş dönüş toplamda 5 kilometre sürüyor.
Dört mevsim için uygun bir yapı sunan ana parkuru tamamlamak ortalama iki saati buluyor. Gidiş yolunda hafif aşağıya doğru eğimli olan ana parkurun dört bir yanını saran sık ağaçlar, şehirden tamamen soyutlandığını hissettirme noktasında çok başarılı. Ayrıca parkurun ana girişinden biraz uzaklaşınca sol tarafta ormana doğru kıvrılan bir yol ayrılıyor. Bu nokta sessiz orman yürüyüşü bölgesi olarak adlandırılıyor. Doğayı daha yakından hissetmek istersen burada biraz zaman geçirmeni tavsiye ederiz!
Hitit Yolu / Çorum
Sıra, Türkiye’de trekking yapılacak rotalar listemizin son önerisine geldi. Bu yazıyı, başladığımız gibi yine antik uygarlıkların izini taşıyan özel bir parkurla sonlandırmak istiyoruz. Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva üçgeninde tarihi bölge olarak işaretlenen Hitit Yolu’nda, 236 kilometre boyunca toplam 17 yürüyüş parkuru bulunuyor.
Ülkemizde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren yerlerden biri olan Hattuşaş Antik Kenti de Hitit yürüyüş rotasında görebileceğin önemli noktalar arasında. Türkiye’deki trekking rotaları arasında oldukça popüler olan Hitit yolunda yer alan parkurlardan en ünlüsü, 32 kilometre uzunluğundaki Alacahöyük – Boğazkale parkuru. 23 kilometre uzunluğundaki Yazılıkaya – Boğazkale Göleti – Hattuşa parkuru da yoğun rağbet görüyor. Senin hangisini seçeceğini çok merak ediyoruz doğrusu!
Rotalar belirlendiğine göre, şimdi dinlenme adımını planlayabiliriz. Doğa yürüyüşünden sonra konforlu bir konaklamadan daha önemli ne olabilir ki? Öyleyse hadi, tam sana göre konforlu konaklama seçeneklerini Odamax ayrıcalıklarıyla hemen keşfet!