Türkiye’ deki milli parklar sizi bekliyor… Dört mevsimin yaşandığı Türkiye, kıtalar arasındaki konumu ve zengin coğrafyası ile birçok doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. 7 bölgenin tümünde, neredeyse her şehirde görmen gereken, koruma altına alınmış milli parklar mevcut. Günübirlik seyahatlerine ya da daha uzun süreli tatil planlarına dahil etmek isteyeceğin milli parklar yaz ve kış turizmi seçenekleriyle senin için her dönem alternatifler sunuyor.
MARMARA BÖLGESİ
Uludağ Milli Parkı: Bursa il sınırları içinde yer alan parka, 1961 yılında milli park unvanı verildi. Uludağ, bölgenin en yüksek dağı olması sebebiyle vadiden yukarılara çıktıkça bitki örtüsü ve canlı türlerinin çeşitlendiğini görmek senin için ilginç bir deneyim olacak. Kış sporu denince akla ilk gelen yer olan Uludağ, yaz aylarında da kampçılık ve trekking için uygun coğrafyaya sahip. Uludağ, Bursa merkeze yaklaşık 40 kilometrelik bir mesafede, ayrıca konaklama için Uludağ otellerini tercih edebilirsin.
Kazdağı Milli Parkı: Ege ve Marmara bölgesi arasında sınırı oluşturan Kazdağı, 1994 yılında milli park ilan edildi. Kaz Dağları’nın en önemli merkezi, dünyanın ikinci en temiz oksijen oranına sahip, Balıkesir ilçesi Altınoluk, deniz ve dağ ikliminin iç içe geçtiği şirin bir tatil fırsatı sunar. Altınoluk otellerinde konaklayabilir veya belirlenen kamp bölgelerinde tatilin keyfini çıkarabilirsin.
Kuş Cenneti Milli Parkı: Manyas, Gönen, Bandırma arasında yer alan, Balıkesir iline bağlı milli park, dünyanın hayran olduğu özel bir bölge. Manyas Kuş Cenneti, birçok yerleşik kuş türünün yanı sıra, göç yolu üzerinde bulunması sebebiyle çeşitli kuş türlerinin de kuluçka yeridir. Bandırma merkezden sadece 18 kilometre mesafe olan park, Marmara’dan Ege’ye seyahatinde uğramak isteyeceğin milli parklardan biri.
Troya Tarihi Milli Parkı: Çanakkale ili, Ezine ilçe sınırları içinde yer alan bölge, meşhur Truva Savaşı’nın yapıldığı yer olarak biliniyor. Troya, 1. Derece Arkeolojik SİT alanı ilan edildi, ayrıca 1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklendi. Troya, Çanakkale merkeze yaklaşık 17 kilometre mesafede bulunuyor.
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı: Yağışın yüksek olduğu mevsimlerde bitki örtüsü ve ağaçlık alanın sular altında kalmasıyla oluşan orman türü olan Longoz’un en bilinen örneği Kırklareli’nde bulunan İğneada Longozu… İstanbul’a yaklaşık 235 kilometre mesafede olan İğneada, fotoğrafçılık, kampçılık ve kuş gözlemciliği için elverişli bir seçenek sunuyor.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Nemrut Dağı Milli Parkı: Adıyaman, Kahta ilçesinde Kommagene Krallığı’nın antik kentinin de bulunduğu alana 1987 yılında milli park statüsü verildi. Şehir merkezine yakın olması sebebiyle kolaylıkla ulaşabilir, anıtları ve dev Nemrut heykellerini görebilirsin.
Tek Tek Dağları Milli Parkı: Birçok farklı bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan bölge, 2007 yılında milli park ilan edildi. 3-4. yüzyıllara ait kalıntıların bulunduğu Şuayip Şehri, Şanlıurfa iline bağlı milli park alanı içinde bulunuyor. Güneydoğu turu yapma planın varsa, günübirlik gidip görebileceğin kıymeti yüksek alanlardan biri.
AKDENİZ BÖLGESİ
Altınbeşik Mağarası Milli Parkı; Dünyada üçüncü, Türkiye’de ise en büyük yeraltı gölüne sahip Altınbeşik Mağarası, Antalya ili İbradı ilçesinde bulunuyor. Manavgat Vadisi’nin batısında bulunan mağara, adını beşik gibi görünen doğal oluşumdan alıyor. Antalya şehir merkezinden yaklaşık 177 kilometre mesafede olan milli park, rengi ve kendine has görüntüsüyle uzun yıllar hafızandan silinmeyecek.
Köprülü Kanyon Milli Parkı: Antalya’dan dünyaya yayılan eşsiz güzelliklerden bir diğeri, Köprülü Kanyon Milli Parkı. Selge antik şehir kalıntılarını göreceğin milli park, Köprülü Kanyon çevresinde yer alıyor. Türkiye’de yer alan en uzun kanyon olma özelliğiyle görmeye değer detaylar sunar. Antalya tatilinde serin bir deneyim yaşayacağın Köprülü Kanyon, şehir merkezine sadece 80 kilometre mesafede, Manavgat’ta bulunuyor.
Beydağları Sahil Milli Parkı: Olympos olarak da bilinen bölge, 1972 yılında milli park ilan edildi. Sarısu’dan başlayarak sahil boyunca Kumluca ilçesine kadar devam edebilir, sağında Beydağları, solunda deniz, seyahatini tamamlayıp Çıralı ya da Adrasan’da konaklayabilirsin.
Karatepe-Aslantaş Milli Parkı: Osmaniye ili, Kadirli ilçesinde bulunan, Ceyhan Nehri kenarında kurulan parkta Hitit, Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulunuyor bu özelliğiyle Türkiye’nin ilk ve en büyük açık hava müzesi özelliğini taşıyor. Osmaniye şehir merkezine 33 kilometre mesafededir.
Aladağlar Milli Parkı: Aladağlar, Toros dağlarının zirvesi olarak bilinen, Kayseri, Niğde, Adana illerinin ortasında bulunan, görmen gereken en ilginç milli parklardan biri. Özellikle buzul gölleri ve Kapuzbaşı Şelaleleri, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret noktası olma nedeni. Adana merkezden 102 kilometre mesafede olan parka yaklaşık 1 saatte ulaşman mümkün.
EGE BÖLGESİ
Marmaris Milli Parkı: Muğla merkeze 60 kilometre mesafede olan alan, 1996 yılında milli park ilan edildi. Birçok bitki çeşidi barındırması sebebiyle doğa fotoğrafçılarının öncelikli tercihi olan bölge aynı zamanda paintball, çamur yarışları, kaya tırmanma, ekoturizm gibi birçok etkinliğe katılman, dilersen kamp tatili yapman için kapılarını sana açıyor.
Spil Dağı Milli Parkı; Ege’nin en iyi iki komşusu İzmir ve Manisa il sınırları içerisinde bulunan park, Spil Dağı eteklerinde kurulmuş ve 1968 yılında milli park unvanı almış. İzmir merkezden yaklaşık 48 kilometre mesafedeki Marmaris tatili dönüşü ziyaret edip, arşivine ekleyeceğin harika fotoğraflar çekebilirsin.
Başkomutan Tarihi Milli Parkı: Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya il sınırları içinde kalan, Milli Mücadele ruhunun işlendiği bölge, 1981 yılında milli park ilan edildi. Mustafa Kemal’in “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” emrini verdiği yer bugün milli park olarak varlığını koruyor.