Konu insanlık tarihinin en büyüleyici eserlerini ve doğal güzelliklerini keşfetmek olunca, aklına hemen dünyanın 7 harikası geliyor olabilir. Peki, kıtaları arşınlamaya koyulmadan önce yönünü yaşadığın ülkedeki eşsiz güzelliklere çevirmeye ne dersin? Hadi o zaman yola koyulalım! İstasyonlarımız, Türkiye’nin 7 harikası…
Ülkemiz, ilk uygarlıklardan beri varlığını koruyan, çağlara tanıklık eden ve nefes kesen manzaralar sunan birbirinden eşsiz tarihi yapılara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak noktalarından olan ve “Türkiye’nin harikaları” olarak anılan yerler arasında henüz ayak basmadığın pek çok nokta olduğundan eminiz! O halde hadi, Türkiye’de görülmesi gereken yerler listesinde bulunan bu harikaları birlikte daha yakından inceleyelim!
1. Güzel Atlar Ülkesi: Kapadokya, Nevşehir
Milyonlarca yıllık peribacaları, yer altı şehirleri, birbirinden güzel vadileri ve tabii ki güzel atlarıyla Türkiye’nin doğa harikaları arasında yer alan Kapadokya, mistik atmosferi ve kahverenginin sofistike tonlarından oluşan görüntüsüyle büyüleyici bir bölge. Nevşehir’de bulunan ve Türkiye’deki turistik yerler içerisinde oldukça değerli bir nokta olan Kapadokya, yılın her mevsiminde binlerce kişiyi ağırlıyor.
Kış aylarında bembeyaz kar örtüsüyle kaplanan peribacaları harika manzaralar fotoğraflamanı mümkün kılarken, yaz aylarında ise keyifli yürüyüşler yapman için uzun vadiler bambaşka bir ortam sunuyor. Dilersen Kapadokya serüvenin boyunca bölgenin en ünlü aktivitelerinden biri olan sıcak hava balonlarına binebilir ve manzaranın keyfini kuşbakışı olarak çıkarabilirsin. Kapadokya’ya kadar gitmişken buradaki yöresel lezzetleri de tatmadan dönmezsin diye umuyoruz!
2. Yunan Tanrıçalarının Diyarı: Artemis Tapınağı, İzmir
Türkiye’deki dünya harikaları listesinde bulunan Artemis Tapınağı, görkemli yapısı ve tarihi havasıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Ay tanrıçası olarak bilinen Artemis’e ithaf edilen bu tapınak, 17 metre yüksekliğindeki 127 adet sütundan oluşuyor. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Artemis Tapınağı, her sene hem yurt içinden hem de yurt dışından binlerce kişinin uğrak noktası oluyor.
Eğer Artemis Tapınağı’nı ziyaret etmek istersen giriş saatlerinin yaz ve kış döneminde farklılık gösterdiğini belirtmek isteriz. Artemis Tapınağı’na giriş, yaz aylarında 08.00-18.30 saatleri arası, kış mevsiminde ise 08.00-17.00 saatleri arası ile sınırlı. Bununla birlikte bu tapınağa girmenin ücreti Müzekart’sız 60 lira. Unutmadan, Selçuk’a kadar gitmişken Efes Antik Kenti veya Meryem Ana Evi’ni de ziyaret etmeni tavsiye ediyoruz!
3. Atamızın Ebedi İstirahatgâhı: Anıtkabir, Ankara
Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarının bulunduğu Anıtkabir, Türkiye’deki harikalardan biri! 24 adet oturan aslan heykelinin simetrik bir şekilde sıralandığı 262 metre uzunluğundaki Aslanlı Yol ile başlayacağın ziyaretinde, bu yol seni sonunda Ata’nın huzuruna çıkaracak. Yol boyunca her biri son derece anlamlı olan pek çok farklı ikonik kulenin de seni beklediğini belirtelim. Bununla birlikte, Anıtkabir’e girmeden askerlerin tüyleri diken diken eden nöbet değişim anını mutlaka izlemen gerek!
Sekizgen olarak tasarlanan ve içerisinde Ulu Önder Atatürk’ün naaşını ve Cumhuriyet tarihine dair pek çok fotoğraf ve bilgiyi saklayan Mezar Oda’nın, Anıtkabir’in kesinlikle en etkileyici odası olduğunu söyleyebiliriz. Mimari açıdan oldukça sıra dışı bir yapıya sahip olan bu oda, Atatürk’ün naaşını arkasında tutan büyük bronz bir kapıyla dikkat çekiyor. Kapı üzerinde bulunan Atatürk kabartması, tam karşısındaki pencereden Ankara Kalesi’ni ve kalede dalgalanan Türk bayrağını görecek şekilde tasarlanmış olmasıyla da göz dolduruyor.
4. Medeniyetler Beşiği: Sümela Manastırı, Trabzon
Trabzon’da bulunan Karadağ’ın eteklerindeki Sümela Manastırı, koyu renkli kayalıkların içine gizlenmiş bir tarihi miras! “Meryem Ana Manastırı” olarak da anılan bu yapı, Bizans İmparatoru zamanında iki rahip tarafından kilise olarak inşa edilmiş ve günümüze kadar birçok farklı medeniyet tarafından çeşitli amaçlarla kullanılmış. Türkiye’de UNESCO tarafından koruma altına alınmış yerler arasında bulunan Sümela Manastırı hem iç mimarisi hem de heybetli görünümüyle popülaritesini korumaya devam ediyor.
Girişindeki dar, uzun merdivenler ve ardında mutlaka görülmesi gereken kilisesiyle Sümela Manastırı, Türkiye’nin 7 harikasından biri olmayı üst perdeden hak ediyor! Eğer Sümela’ya gitmek ve bu tarihi mekanı gezmek istiyorsan, seni 20 dakikalık yürüme mesafesi bulunan bir patika yolun beklediğini söylemek isteriz. Ancak manastır gezin bittiğinde aynı yolu hızlı bir şekilde inerek hemen orada bulunan Sümela Sosyal Tesisleri’nde yörenin meşhur yemeklerini yiyebilir ve tüm yorgunluğunu üzerinden atabilirsin.
5. Mimari Bir Başyapıt: Ayasofya Camii ve Müzesi, İstanbul
Tarihi dokusu ve dini motifleri ile İstanbul’un gözbebeği Ayasofya Camii Müzesi, Türkiye’de gezilecek tarihi yerler arasındailk sıralarda geliyor. Mimarisi ve etkileyici atmosferi ile ülkemizdeki harikalardan biri olan Ayasofya, mermer ve mozaik taşlarla kaplı görünümü ile bölgede tüm gözleri üzerine çeviriyor. Ayasofya Camii ve Müzesi bununla birlikte hem döneminin hem de günümüzün en iyi tarihi eseri olma konusunda da oldukça iddialı.
İstanbul’un tarihle sarıp sarmalanmış büyüsüne kapılmak, müzenin ihtişamlı görünüme yakından tanıklık etmek ve İslam dünyasının en büyük hat levhalarını incelemek için Ayasofya Müzesi senin için nokta atışı bir yer. Ayasofya’da bir kiliseden, camiden ve müzeden çok daha fazlasını bulacağından emin olabilirsin!
6. Tragedyaların Sahnesi: Aspendos Antik Tiyatrosu, Antalya
Hayal gücün genişse Aspendos Antik Tiyatrosu’nun benzersiz atmosferinde birbirinden ünlü tiyatro sahnelerini gözünde canlandırabilir; kulak verirsen dönemin aryalarını bile duyabilirsin! Aspendos Antik Tiyatrosu, Türkiye’deki tarihi ve turistik yerler içinde son derece popüler. Anadolu Roma’sı döneminden bu günlere kadar ulaşmış en eski ve sağlam tiyatro olan Aspendos Tiyatrosu günümüzde de aktif olarak kullanılıyor.
Dönem dönem çeşitli tiyatroların ve konserlerin yapıldığı bu antik tiyatroda, etkileyici bir sahne performansı izlemen ve o büyülü havanın içinde yer alman mümkün. İstersen tatilini ayarlamadan önce etkinlik takvimine göz atabilir ve gezi turunu çok daha keyifli bir hale getirebilirsin. Bu arada, neredeyse her tarihi mekan gibi Aspendos Antik Tiyatrosu’nun da özel bir hikayesi var. Tiyatroyu keşfetmeden önce o meşhur hikaye hakkında da bilgi edinmeni öneririz!
7. Dünyanın En Eski Yerleşim Yeri: Çatalhöyük Neolitik Kenti, Konya
İnsanlık tarihine ışık tutan ve tarihçilerin temel keşif noktalarından biri olan Çatalhöyük Neolitik Kenti, avcılık ve toplayıcılık zamanından ilk kent modeline geçişi gözler önüne seriyor. Bu yönüyle Türkiye’de UNESCO tarafından korunan yerler arasında bulunan kent, tarih tutkunlarının başlangıç noktalarından biri oluyor. Mimarisi, duvar resimleri ve heykelleriyle öne çıkan Çatalhöyük, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi hala başarıyor.
Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük Neolitik Kenti’nin haftanın her günü ziyarete açık olması ise ayrı bir güzel. Üstelik girişler de ücretsiz! Ancak bölge içinde ne yazık ki restoran, kafe ve otomat gibi imkanlar bulunmuyor. Eğer Çatalhöyük’ü karış karış gezmeye karar verirsen küçük bir atıştırmalık çantası hazırlamayı unutma!
Türkiye’de bulunan harikaları keşfederken konforu da elden bırakmaman için Odamax yanında! Odamax üzerinden gideceğin yere en yakın butik otel, pansiyon ya da resort otel seçeneklerini inceleyebilir ve sana uygun oda için rezervasyonunu hemen yaptırabilirsin!