Fethiye’den başlayıp Antalya’da Beldibi’nde son bulan Likya Yolu, trekking severler için manzarası en güzel rotalardan biri olarak dünya çapında üne sahip. Yol boyunca sana; bir görünüp bir kaybolan Akdeniz, yemyeşil ormanların içindeki patikalar ve insanlık tarihine tanıklık eden güneş ülkesi Likya Uygarlığı’nın görkemli antik kentleri eşlik edecek.
Likya Yolu İçin Yanıma Ne Almalıyım?
Kamp yapmak istiyorsan; uyku tulumu ve mat, 50-60 litre kapasiteli çanta, yürüyüş ayakkabısı, bolca tişört, uzun kollu bir sweatshirt ve tayt veya eşofman, iç çamaşırı, çorap, şapka gibi temel ihtiyaçların mutlaka yanında olmalı. Yürüyüş parkurları köylerin içinden geçtiği için yemek bulma konusunda sıkıntı yaşamazsın. Yanına açlığını bastırması ve enerji vermesi için kuruyemiş, protein barı gibi seni bir süre tok tutacak yiyecekler alabilirsin.
Su matarası, çakı, cep telefonu, taşınabilir şarj aleti, güneş kremi, güneş gözlüğü, el feneri, kafa lambası, küçük bir ilk yardım çantası, varsa kullandığın ilaçlar, yağmurluk, terlik, mayo, yer kaplamayan havlu, olası pişikler için pudra, yürüyüş batonları, en önemlisi kimlik kartın ve önemli kişisel belgelerin mutlaka yanında olmalı. Temiz su sıkıntısı çektiğinde, Lifestraw adı verilen ve suyu içilebilir duruma getiren pipetten yanında bulundurmanda fayda var. Atıklarını toplamak ve en yakın çöpe atmak üzere yanına fazladan birkaç poşet almayı unutma. Son olarak Likya Yolu boyunca pek çok antik kentten, ören yeri ve müzeden geçeceksin, bunları ziyaret etmek için Müze Kart edin.
Likya Yolu’nda İlk Defa Yürüyecekler İçin Önemli Bilgiler
Yürüyüşçüler için çeşitli işaretler ve yönlendirmelerin olduğu Likya Yolu Fransız Grande Randonne sistemiyle işlenmiş. Kavşak noktalarında sarı yönlendirme tabelaları olan Likya Yolu’nu amatörler de kaybolmadan tamamlayabilir. Patikada her 50 metrede bir, toprak yollarda ise her 200 metrede bir işaretlenen kırmızı beyaz çizgiler yürüyüşü oldukça kolaylaştırıyor. Kırmızı boya ile çizilmiş çarpı işareti ise yanlış yolda olduğunu, çıkmaz yola saptığını gösteriyor. Üst üste çizilmiş kırmızı-beyaz işaretlerse, bir yol ayrımına geldiğini hatırlatıyor. Gönüllüler bu işaretleri belli aralıklarla yeniliyor ancak doğa şartları ya da dalgınlık sebebiyle bazen işaretler gözden kaçabilir, bu durumda yönünü kaybedersen en son işarete geri dönüp sakin bir şekilde çevreyi yeniden kontrol etmen gerekiyor. Ağaç, kaya gibi şeylerin iki tarafına yapılan işaretlemeler sana yardımcı olacak.
Ne Zaman Likya Yolunda Yürümeliyim?
Likya Yolu, yıl boyunca bulunduğu bölgenin iklim koşulları sayesinde her mevsim ayrı güzellikte. Yazları oldukça sıcak olan Akdeniz bölgesindeki Likya Yolu için ideal mevsim ilkbahar veya sonbahar… Kışınsa yolun yüksek etaplarında kar yağışı ve ciddi soğuklar görüldüğü için özellikle bazı zorlu etaplar kapanabiliyor. Yürüyüş planı yaparken milli parkların olduğu yolun açık olup olmadığını kontrol etmeyi unutma. Yürüyüşler için öğle sıcağında kavrulmak istemezsen, sabah ve akşam saatleri daha rahat. Yol boyunca kamp yapabileceğin pek çok alan bulunuyor. Likya Yolu’nda bulunan köylerde su, yiyecek hatta konaklama ihtiyaçlarını karşılayabilir, telefonunu ve taşınabilir şarj aletini yeniden şarj edebilirsin.
Likya Yolu’na Nereden Başlamalıyım?
Likya Yolu, Fethiye Ovacık’ta bulunan “Likya Yolu Başlangıç Noktası” tabelasının bulunduğu noktadan başlıyor. Genellikle amatörler için daha rahat bir başlangıç noktası olarak Fetiye’deki başlangıç tercih ediliyor. Likya yolunun bitiş noktası ise Antalya merkeze yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan Geyikbayırı beldesi… Tarihi, turistik ve doğal güzelliklerle dolu bu yolu keşfetmeye dilersen Fethiye’den dilersen Antalya’dan başlayabilirsin. Beş farklı parkurun olduğu tarihi Likya Yolu’nun tamamı yaklaşık olarak 550 kilometre ve yürüme hızına göre 25-40 gün arasında tamamlanabiliyor.
Likya Yolu Parkurları
Likya Yolu farklı zorluk derecelerinde 31 etaptan oluşuyor. Yolu yürüyenler, bu etapları genellikle doğu ve batı olmak üzere iki bölüme ayırarak yürüyor. Bazı parkurlar ise doğa yürüyüşü sevenlerin yüzünü güldüren zorlukta olsa da oldukça kısa ve manzarası eşsiz güzellikte parkurlar mevcut.
Fethiye – Kaş arası yolun batı bölümü, Ovacık – Kirme, Faralya – Alıncak, Alınca – Sidyma – Gey – Bel, Belceğiz – Gavurdağlı – Karadere, Karadere – Leton – Santos, Üzümlü – İslamlar, Akbel – Patara, Kalkan – Bezirgan – Sarıbelen, Hacıoğlan, Dereköy – Çukurbağ, Kaş – Limanağzı etaplarını kapsıyor. Batı bölümünde, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Ovacık Köyü, Kabak Koyu, Sidyma Antik Kenti, Pınara Antik Kenti, Letoon Antik Kenti, Xanthos Antik kenti, Patara Plajı ve Patara Antik Kenti mutlaka görmen gereken yerlerden.
Likya Yolu’nun ikici kısmı olan doğu bölümü ise Kaş’tan başlıyor Geyikbayırı’na kadar sürüyor. Pek çok tarihi ve turistik değerin yer aldığı doğu bölümü Çoban – Boğazıcık, Boğazcık – Üçağız, Üçağız – Andriake – Demre (Myra), Demre – Vadi – Belören, Zeytin – Alakilise – Üstyol, Demre – Beymelek – Yeniyol, Finike, Hasyurt – Kumluca, Mavikent – Gagai, Karaöz – Adrasan, Gelidonya Feneri – Menappi, Musa Dağı – Olympos, Çıralı – Chimera – Maden Ayrım Yeri, Ulupınar – Beycik, Tekirova – Phaselis, Tahtalı, Phaselis – Kuzdere, Tekedağı – Güneşli, Ovacık – Göynük Kanyon, Sarıçınar – Hisarçandır etaplarından oluşuyor. Oldukça uzun olan doğu bölümünde Antiphellos Antik kenti, Apollo Antik Kenti, Simena (Kaleköy), Myra Antik Kenti, Limyra Antik Kenti, Rhodiapolis Antik Kenti, Gagai Antik Kenti, Melanippe Antik Kenti, Gelidonya Burnu ve Feneri (Taşlık Burnu), Adrasan, Olympos, Çıralı, Phaselis Antik Kenti mutlaka görmen gereken yerler.
Yukarıdaki etaplardan kendin bir yürüyüş rotası oluşturabilirsin. Karaöz – Adrasan – Çıralı rotası oldukça turistik. 47 kilometrelik bu uzun rotayı Adrasan’da konaklayarak birkaç günde rahatça bitirebilirsin. Kamp seçeneğinin bulunduğu rota boyunca nefes kesen, eşsiz manzaralar sana eşlik edecek.
Ovacık – Göynük Kanyon mevkii ise rotanın en zorlu etabıdır. Yaklaşık 45 kilometre olan bu etap çok dik tırmanışlar içeriyor. Amatörler için oldukça riski olan bu etapta kanyon, Likya Yolu güzergahında değildir. Göynük Milli Parkı’nda kampa izin verilmiyor ama Göynük’teki konaklama imkanları ile yeniden yürüyüşe hazırlanabilirsin.
Dikkat etmen gereken bir başka rota ise Demre (Myra) – Finike arası etap. 41 kilometrelik rotada bulunan Alaca Dağ parkuru neredeyse aşılmaz hale getiriyor. 5 kilometre düzlükle başlayan rota 0 metreden 1800 metre yüksekliğe ulaştırıyor. İlk doğa yürüyüşü için oldukça zor bir etap olan bu bölgede dikkati elden bırakma.
Bonus Olarak Yapılacaklar
- Bulutların üzerine çıkmak istersen; 2365 metrelik Tahta Dağı’na tırmanabilirsin.
- Patara Antik Kenti’ne su taşıyan Delikkemeri mutlaka görmelisin.
- Kabak Koyu, Patara Kumsalı, Kekova, Adrasan, Korsan Koyu, Çıralı Kumsalı ve Phaselis gibi doğal plajlarda Akdeniz’in mavi sularında yüzmelisin.
- Masal dünyası gibi görünen Gelidonya Feneri’nde gecelemelisin.