Adana mutfağı, birbirinden lezzetli kebapları, hamurları ve tatlılarıyla ülkenin en zengin mutfaklarından biri. Tarihi ve kültürü etkileşimlerin yanında, bulunduğu coğrafi konum ve iklimi de bu zenginlikte önemli yere sahip. Adana’nın eşsiz yemekleriyle buluşabileceğin Adana Lezzet Festivali’ne katılarak da farklı bir gurme deneyiminin kapılarını aralayabilirsin. Adana’da güzel bir gastronomi turu için öne çıkan lezzetler ise burada…
Adana Kebabı
Adana yöresi mutfağının bir numarası elbette Adana kebabı. Ülkenin birçok yerinde, menülerde yer alan enfes bir tat. Tescillenmiş lezzetlerden olduğu için yapımında, hijyen ve belirli standartların yerine getirilmesi gerekiyor. Adana kebabı, zırhla kıyılarak elde edilen kıyma etlerin şişte pişirilmesiyle yapılıyor. Diğer kebaplardan ayrılan en önemli özelliği kullanılan et. Bu yöredeki yaylalarda, bölgenin doğal ortamında beslenen erkek koyunların etinden elde ediliyor. Kuyruk yağı ve kırmızı biber de önemli malzemelerinden. Bunun dışında pul biber ilavesi de yapılabilir. Yanında salata ve şalgamla birlikte nefis bir lezzet sunuyor.
Şırdan
Adana mutfağında öne çıkan lezzetlerinden biri de şırdan. Genel olarak kuzu şırdanından yapılan dolma, yöre halkının da en sevdiği tatlardan. Alışılmışın dışındaki görüntüsüyle de dikkat çeken lezzet, ilk bakışta biraz farklı görünse de tadına baktıktan sonra bunu unutturuyor. Şırdan dolmasının asıl tadı, bu yörenin zengin baharatları katılarak anlaşılıyor. Kimyon, pul biber serperek yemeye hazır hale gelen şırdan dolması, tercihine göre farklı baharatlarla da tüketilebilir.
Ciğer
Adana usulü ciğer deyince, kahvaltı mekânları karşına çıkarsa şaşırma. Yörenin en değerli lezzetlerinden olan ciğer, kahvaltıda sunulması geleneğiyle ayrı bir ün kazanmış. Adana’daki birçok restoranda tadabileceğin gibi, sokakta da yerini almış bir tat. Hemen her yerde bulunabiliyor. Adana usulü ciğerin tadı o kadar lezzetli ki kahvaltıda ciğere soğuk bakanları bile ikna ediyor. Ezber bozan lezzetiyle, Adana usulü ciğeri buraya geldiğinde kesinlikle tatman gerek.
Kibbe
Adana usulü içli köfte olan kibbenin kökeni, Lübnan’a kadar uzanıyor. Yörenin birçok lezzetinde olduğu gibi kibbede de et kullanılıyor. Kuzu kıymadan yapılan lezzet, baharatlarla birlikte enfes bir tada bürünüyor. Adana’nın içli köftesini tatmak istersen, siparişini kibbe olarak usulüne uygun vermen gerek. Burada yediğin içli köftenin lezzetine başka bir yerde rastlaman zor.
Analı Kızlı
Adana mutfağının yaygın lezzetlerinden olan analı kızlı çorbası, ana yemek olarak da tüketiliyor. Çorbaya ismini veren içindeki büyük-küçük köfte taneleri. Yapımında irmik ve bulgur da kullanılıyor. Adana usulü analı kızlı çorbasının malzemeleri arasında dana eti mutlaka bulunuyor. Yağsız kısımları alınan et, tokmakla dövülerek köfte haline getiriliyor. Biber salçası ve baharat katılarak tadı zenginleştiriliyor. Civar restoranlarda günün her saatinde bulabileceğin analı kızlı çorbası, Adana’ya geldiğinde mutlaka tatman gereken lezzetlerden.
Kazbaşı
Adana mutfağının diğer lezzetlerine bakınca kazbaşı yemeği bir nebze hafif kalıyor diyebiliriz. Kuzu etinden yapılan yemek, kalın dilim etlerle hazırlanıyor. Közlenmiş domates biber ve lavaş ekmeğiyle servis ediliyor. Izgara usulü de yapılan kazbaşı, yöre mutfağını keşfederken karşına çıkacak en güzel tatlardan biri.
Adana Usulü Su Böreği
Ülkenin birçok yerinde karşılaşılan su böreği, Adana’da farkını ortaya koyan bir diğer lezzet. Kahvaltıda ciğer fikri seni pek açmadıysa güzel bir alternatifin daha var. Adana usulü su böreğine fark katan içinde uzayan peyniri. Bu yönüyle mıhlamayı andıran bir özelliği var. Sıcak servis edilen ve tadı damakta kalan bu lezzeti, Adana’ya has şekliyle bir denemelisin.
Sıkma
Bölgenin kahvaltı sofralarını süsleyen bir diğer lezzet sıkma. Kolay hazırlanabilen incecik yufka hamurunun içine sürülen doğal tereyağı, sıkmaya farklı bir lezzet katıyor. Tercihe ve damak tadına göre, içerisine koyulan malzemelerle çeşitlendiriliyor. Kıymalı, maydanozlu, domatesli, lor peynirli ve ıspanaklı seçenekleriyle her beklentiye uygun.
Şalgam
Şalgam suyu, Çukurova bölgesine özgü bir tat. Bu bölgenin hava koşullarının etkisiyle, şalgamın mayalanması ideal seviyede gerçekleşiyor. Şalgam bitkisinin siyah havuçla karışımına tuz ilave edilerek hazırlanıyor. Bu işlemin ardından bir demlenme süresi var. Bölgeye özgü tescil edilmiş lezzetlerden olan şalgamın acılı ve acısız çeşitleri bulunuyor. Şalgamın yanında ikram edilen lezzetlerden biri de yapımında da kullanılan siyah havuç. Bu şekliyle sunulduğunda tane adını alıyor. Et ve kebaplarıyla ünlü Adana mutfağının yanına yakışan en güzel tatlardan biri olan şalgam, yöre mutfağının en önemli üyelerinden.
Karakuş
Adana’da hemen hemen her tatlıcıda bulabileceğin karakuş tatlısının bir kere tadına bakıp unutmak pek kolay değil. Farklı topraklardan buraya göç etmiş, bu yörede kendine has yer edinmiş nadide lezzetlerden. Adana yöresinde, ev mutfağında genel olarak misafir için yapılan bir tatlı. Hamur ve şerbet ile hazırlanıyor. İçinde bolca ceviz bulunan, hafif şerbetli, yağda kızarmış hamuruyla çıtır çıtır bir tatlı. Adana tatlıları arasında ilk sıralarda olan karakuş, yerinde denemen gereken tatlar arasında.
Sen de Adana’da doya doya gezmek, bu şehrin hayat dolu iklimini yaşamak istersen aradığın Adana otelleri için rezervasyon yapabilir; kendine tarihle, doğayla ve lezzetle dolu bir seyahat deneyimi armağan edebilirsin.