Artık mobil uygulamalarla ihtiyacın olan her şey elinin altında. İstediğin baharatlar ve tatlılar kapına kadar gelse de, bu toprakların tarihiyle bambaşka bir alışveriş deneyiminin tadına varmak bir başka! Vaktizamanında paşaların ve tüccarların dolaştığı Türkiye’deki turistik çarşılar da, bugün kulaklığın ve rahat spor giysilerinle adeta bir zaman yolcusu gibi gezebilirsin!
Günümüzde varlığını sürdüren birçok tarihi çarşının kökeni Selçuklu dönemine uzanıyor. Osmanlı şehirlerinin kalbi olarak nitelenen bu tarihi çarşıların, her kesimden insanı bir araya getirmesinin yanı sıra kentlerin kalkınmasında da önemli rol oynadığı biliniyor. Bu kompleks yapılar için bir bakıma döneminin AVM’leri diyebiliriz. Hadi, şimdi kulaklığını tak ve en rahat ayakkabını giy; bizimle birlikte zamanda büyüleyici bir yolculuğa davetlisin. Marmara’dan Güneydoğu’ya Türkiye’nin meşhur turistik çarşılarını keşfetmeye başlıyoruz!
1. Dünyanın İlk En Büyük Çarşısı: Kapalıçarşı, İstanbul
Söz konusu Türkiye’nin meşhur turistik çarşıları olunca listeye Kapalıçarşı’dan başlamamak olmaz diye düşündük. Beyazıt’tan Eminönü’ne kadar uzanan Kapalıçarşı’yı benzersiz hazinelerle dolu dev bir labirent olarak nitelemek mümkün. Temelleri 1460 yılında atılan bu çarşı, 30 bin 700 metrekarede 66 sokağı kaplıyor. İçerisinde yaklaşık 4 bin adet dükkan, 17 han ve 7 çeşme bulunuyor. İstanbul’daki Kapalıçarşı, Tebriz Çarşısı 16’ncı yüzyılda genişletilinceye dek dünyanın en büyük kapalı çarşısı unvanına sahipti. Kimilerince hala dünyanın en büyük kapalı çarşısı İstanbul Kapalıçarşı olarak zikrediliyor.
Kapalıçarşı’da el dokuması halılar, yüzlerce yıllık satranç takımları, değerli mücevherler, baharatlar ve enfes tatlılar bulabilirsin. Elbette ki alışveriş çeşitliliği bunlarla sınırlı değil. Antika eşyalar, ipek şallar, el yapımı tabaklar, şekerler, lokumlar, altınlar ve daha nicesi yüzlerce yıllık dükkanlarda seni bekliyor. Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük çarşısına ulaşmak için metrobüs ve otobüs hatlarının yanı sıra Bağcılar-Kabataş tramvay hattını kullanabilir, tramvayla Beyazıt’a veya vapurla Eminönü’ne geçebilirsin.
2. Bitkiseverlerin Baş Tacı: Mısır Çarşısı, İstanbul
Ülkemizdeki tarihi çarşılarda yapacağımız zaman yolculuğuna Tarihi Yarımada’dan devam edelim. Kapalıçarşı’nın Eminönü kapısından çıktıktan sonra yürüyerek Mısır Çarşısı’na ulaşabilirsin. Türkiye’nin en büyük kapalı çarşıları arasında yer alan Mısır Çarşısı, zamanında aktarlarıyla meşhurmuş. Şifalı otların ve el yapımı ilaçların satıldığı bu çarşıda hala nadir bitki kökleri, çiçek tohumları ve baharatlar bulmak mümkün. Ayrıca kuruyemiş ve şarküteri alışverişlerini de tarihi bir atmosferde yapmak istersen Mısır Çarşısı tam sana göre.
Osmanlı kayıtlarına göre bu çarşı Valide Çarşısı adıyla 1660 yılında Turhan Sultan tarafından Mısır’dan alınan vergilerle yaptırılmış. Yani, yüzyıllardır ticaretin kalbi olan bu mekanın her bir köşesinde tarih saklı. Düşünsene, burada kim bilir kaç kişinin evlilik alışverişleri yapıldı, kaç kutlama yemeği için malzeme alındı veya buradan alınan şifalı otlarla kaç kişi ayağa kalktı? Sırf, Mısır Çarşısı’ndaki tarihi havayı koklayıp mis gibi bir Türk kahvesi içmek için bile yola çıkabilirsin!
3. Türkiye’nin En Büyük Açık Çarşısı: Kemeraltı Çarşısı, İzmir
Türkiye’nin tarihi çarşıları denince Ege illerini unutmak tabii ki olmaz. Ege’nin incisi İzmir’de yer alan ve tarihi 17’nci yüzyıla dayanan Kemeraltı Çarşısı, dünyanın en büyük açık pazarlarından biri. Otantik bir havaya sahip olan Kemeraltı Çarşısı’nda yapacağın en iyi aktivitelerin başında yöresel lezzetleri tatmak ve tarihi Hisar Camii’ne karşı buz gibi bir limonata içmek geliyor.
Kemeraltı Çarşısı’nda enfes restoranlar bulabileceğin gibi el yapımı ürünlerin satıldığı atölyeleri ziyaret edebilir, sevdiklerine hediyelik eşyalar alabilir; ayrıca kendin için giysilere, takılara, baharatlara ve lokumlara da bakabilirsin. Kızlarağası Hanı’na yürürken plak ve kitap satılan dükkanlarda daha yakın tarihin izlerine de rastlamak da mümkün.
4. O Meşhur Kebabı Üne Kavuşturan Çarşı: Kazancılar Çarşısı, Adana
Asırlardır varlığını koruyan Kazancılar Çarşısı Türkiye’nin en eski çarşılarından bir diğeri. Adana mutfağının hem ülkemizde hem de dünyada ne denli büyük bir üne sahip olduğunu zaten biliyorsun. Adana kebabının bu kadar meşhur olmasının arkasında Kazancılar Çarşısı’ndaki kebapçılar bulunuyor. Adana’ya gelen insanların karınlarını doyurmak için uğradığı Kazancılar Çarşısı’ndaki kebap dükkanlarının namı zamanla dilden dile dolaşmaya başlamış. Öyle ki artık insanlar Adana’ya sadece işlerini halletmek için değil, kebap yemek için de gider olmuş.
Kazancılar Çarşısı sadece kebap lokantalarıyla sınırlı kalmıyor. Burada yöreye özgü şalvarlar, kuşaklar, yöresel şekerlemeler ve el emeği hediyelik ürünler bulabilirsin. Kazancılar Çarşısı’na gitmek için Adana’nın merkezi sayılan Ali Münif Caddesi’nden Büyük Saat’e doğru yürüyebilir veya otogardan toplu taşıma araçlarına binebilirsin.
5. Şehrinin Aynası: Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep
Taş yolları ve ahşap kaplamalı dükkanlarıyla Bakırcılar Çarşısı tam anlamıyla Gaziantep’in aynası niteliğinde. Tarihi 19’uncu yüzyıla dayanan Bakırcılar Çarşısı, bir dönem bakır ustalarının çekiç sesleriyle inlermiş. Günümüzde bu tarihi melodilerden pek eser kalmamış olsa da çarşı el yapımı sanat eserleriyle adeta bir müze havası taşıyor. Burada bakırdan baharata, kumaştan tatlıya aradığın her şeyi bulabilirsin. Fakat yanına nakit para almayı unutma, bizden söylemesi!
Türkiye’nin meşhur tarihi çarşıları saymakla bitmese de biz senin için ufak bir derleme yaptık. Ancak zaman yolcularının da konaklamaya ihtiyacı olduğu bir gerçek. Hem çarşıları hem de şehirleri doyasıya gezmek için Odamax ile anında konforlu bir otel bulabilirsin!