Türkiye’nin en zengin tatlarını barındıran Urfa mutfağı, oldukça köklü bir kültüre sahip. Farklı medeniyetlerin etkisinin de hissedildiği lezzetler, yüzyıllar boyu süregelen geleneklerle harmanlanarak bugün de değerini koruyor. Şehrin tarihi izleriyle birlikte yapılan tadımlar, damakta unutulmaz tatlar bırakıyor. Gastronomi şehirlerinin başında gelen Urfa’nın öne çıkan leziz tatlarıyla dolu bir geziye çıkıyoruz.
Urfa Kebabı
İsminden de anlaşılacağı gibi bölgenin kendi lezzetlerinden olan Urfa kebabı, ülkenin farklı yerlerinde de tadılabilen, yaygın ve sevilen bir yemek türü. Buraya kadar gelip de esas Urfa kebabını tatmadan olmaz tabii ki. İştah kabartan görüntüsünün yanında enfes bir tadı var. Genel olarak koyun ve kuzu etinden yapılıyor. Tat veren en önemli özelliklerinden biri etin zırhtan geçirilerek kıyılması. Bu tarz zengin mutfaklarda etler genel olarak makine yerine zırhtan geçiyor. Tuz, yeşilbiber, karabiber, pul biber gibi farklı baharatlarla süslenir. Şişe geçirilen kıymaların yanına patlıcanların da dâhil olmasıyla ortaya harika bir tat çıkıyor.
Çiğ Köfte
Ünü ülkenin farklı yerlerine ulaşarak markalaşmış yöresel lezzetlerden biri elbette çiğ köfte. Urfa ve Adıyaman yöresinin ortak değeri olsa da ikisi arasında farklılıklar bulunuyor. Urfa usulü çiğ köfte et ile yoğuruluyor ve bu yöreyle özdeşleşmiş isot kullanılıyor. Lavaş veya marulla sunulan çiğ köfteyi daha önce birçok kez tatmış olsan da ilk kez tadıyor hissini kesinlikle yaşayacaksın. Şanlıurfa’nın çiğ köftesi 2008 yılında tescil edilmiş bir tat.
Haşhaş Kebabı
Şanlıurfa’nın Birecik yöresine ait olan haşhaş kebabı, bölgenin önemli lezzetleri arasında yer alıyor. İsmi seni yanıltmasın, içinde haşhaş yok. Lezzetini, bölgede yetişen otlardan beslenen kuzu etinden aldığı söyleniyor. Kuzunun karın boşluğundan alınan etin zırhtan geçirilerek elde edilen kıyma; sarımsak, baharat, maydanoz ve kırmızı biber ilavesiyle yoğruluyor. Karışımı hazırladıktan sonra şişlere geçirilip pişiriliyor. Haşhaş kebabının hası, kendi yöresi olan Birecik’te yeniyor. Fırat Nehri kenarındaki mekânlarda, nehir manzarası eşliğinde bu güzel lezzeti tatmak gerek. Haşhaş kebabı, bir kere tadına bakanların hayran kaldığı ve tekrar tatmak istediği lezzetlerden.
Söğülme
Söğülme, Şanlıurfa’ya özgü etli sebze yemeklerinden biri. Bol sarımsakla hazırlanan bir yiyecek. Bölge halkı sarımsak olmadan yapılmamasını öneriyor. Patlıcanların közlendikten sonra incecik kıyılıp kıymayla bir araya getirilmesinden oluşan nefis bir tat. Yaygın olarak, akşam yemeklerinde ana yemeğin yanında meze olarak tüketiliyor.
Mumbar Dolması
Mutfak kültüründe etin önemli bir yeri olan Urfa’da, sakatatın da iyisini bulmak mümkün. Mumbar Dolması, yöre halkı tarafından çok fazla tüketiliyor. Şehir içinde, seyyar satıcılarda bile bulunabiliyor. Kıymalı harç hazırlanarak, koyunun kalın bağırsağının içine doldurulmasıyla yapılıyor. Damak zevkine uyuyorsa ve sakatata mesafeli değilsen, buraya kadar gelmişken denemeden gitmemen gerek.
Balcan Kebabı
Balcan Kebabı, Urfa’nın yöresel lezzetleri arasında farklı bir tarife sahip. Patlıcanların et ile birlikte şişe dizilmesi, kebaba farklı bir lezzet katıyor. Yapımında daha çok kuzu eti tercih ediliyor. Sunumunda kullanılan ek lezzetler arasında soğan salatası, bulgur pilavı, közde pişmiş domates ve yeşilbiber bulunuyor. Görünüş olarak da diğer kebaplardan farklı olan balcan kebabı, şehrin birçok noktasında tadabileceğin meşhur lezzetlerden.
Ağzı Açık
Yörenin en sevilen hamur işi lezzetlerinden olan ağzı açık, kıyma ve baharatların bir araya gelerek oluşturduğu lezzetlerden. Afyon yöresinde de yaygın olan bu lezzet, Urfa’da farklı olarak sirke katılmadan yapılıyor. Yapımında hazırlanan hamurun tadı tuzlu yapıda. Atıştırmalık bir lezzet olan ağzı açık; et, lahmacun, pide gibi tatların ön plana çıktığı bir mutfağa farklılık katıyor. Yöresel kahvaltı sofralarını ve çay saatlerini süsleyen en güzel tatlar arasında.
Borani
Borani, bölge mutfağının çeşitlilik sunan yemeklerinden biri. Hazırlanışında pazı otu kullanımı çok önemli. Sebzelerin haşlandıktan sonra sulu yemek gibi pişirilmesi ve yoğurt ilavesiyle hazırlanıyor. Nohut, börülce, tereyağı gibi malzemelerle zenginleşen tadın yanında, yemeğe asıl tat veren misket köfteleri. Üzerine doğal tereyağı ilave edilerek sunuma hazır oluyor. Yanında kuru soğan ile birlikte tadına tat katıyor. Ispanakla da yapılan borani, bu haliyle meze olarak da sofralara konuk olan nefis bir tat.
Billuriye
Urfa’nın en meşhur tatlılarından billuriye ve kadayıf, yapım şekilleri benzese de birbirinden ayrılan tatlar. Bol fıstıktan yapılan billuriye, fıstığın verdiği yeşil rengiyle görsel olarak da göz doyurucu. Billuriye yapımında farklı olarak gül suyu kullanılıyor. Gül suyuyla birlikte tadına ayrı bir güzellik katılıyor. Yanında sunulan dondurma ise tamamlayıcı bir lezzet oluyor.
Şanlıurfa, köklü tarihiyle oldukça önemli bir yere sahip. Tarihin baştan yazıldığı yer olarak bilinen Göbeklitepe, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Farklı noktalarındaki tarihi yerlerle birlikte Urfa, hem gastronomi hem kültür turizmi için muazzam bir yer. Şanlıurfa otellerinde yerini ayırtarak bu harika şehri doya doya gezebilirsin.