Amasra Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yüz Ölçümü
120 km²
Nüfusu
14151
Telefon Kodu
378
En Sakin Sezon
Ekim-Mart
En Yoğun Sezon
Nisan-Eylül
Yüz Ölçümü
120 km²
Nüfusu
14151
Telefon Kodu
378
En Sakin Sezon
Ekim-Mart
En Yoğun Sezon
Nisan-Eylül
Amasra Salatası
Bartın Mantısı
Balık
Ballı Yoğurt
Çöven Ekmeği
Amasra Pidesi
Batı Karadeniz’in en güzel köşelerinden Amasra, 3000 yıllık tarihi ve bambaşka bir dünyadaymış hissi yaratan atmosferi ile ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim vadediyor. Yemyeşil doğa, masmavi deniz ve huzurun eşlik edeceği bir tatil istiyorsan rotanı Amasra’ya çevirebilirsin.
Amasra Merkez: Küçük bir ilçe olan Amasra’da konaklamak için merkez ideal bir seçim olacaktır. Her yere kolayca ulaşabileceğin ilçenin merkezinde lüks otellerden ekonomik pansiyon ve apart seçeneklerine kadar pek çok alternatif bulabilirsin.
Boztepe: Eğer merkezin dışında, doğa ile baş başa bir konaklama alternatifi arıyorsan Amasra kampçılar için oldukça elverişli bir bölge… Boztepe’de doğa ile baş başa kamp kurabileceğin alanları tercih edebilirsin.
Doğal Güzelliği: Yeşili ve maviyi buluşturan eşsiz bir manzaraya sahip olan Amasra, tarihte de güzelliği ile Fatih Sultan Mehmet’i etkilemesi ile biliniyor. Bölgeyi fethetmeye giden Fatih Sultan Mehmet’in, ilçeyi tepeden gördüğü yerde “Lala, lala Çeşm-i Cihan (dünyanın göz bebeği) bu mu ola?” diyerek hayranlığını dile getirdiği biliniyor.
Amasra Salatası: İçerisindeki malzemelerle Amasra’ya özgü olan ve ünü ülke topraklarını da aşan Amasra Salatası, 27 farklı malzeme kullanılarak yapılıyor. Bu malzemeler çiçek şeklinde kesilen turplar ve havuçlarla süsleniyor.
Galla Pazarı Turu: Şehrin tarihi çarşılarından Galla Pazarı, Kadınlar Pazarı olarak da biliniyor. Yöre kadınlarının ürettiği ürünlerin sergilendiği çarşıda keyifli bir tura çıkabilirsin.
Ağlayan Ağaç Altında Manzara Seyri: Amasra’da, deniz üzerinde bulunan küçük adanın manzarasını en iyi izleyebileceğin yer burası… Harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsin.
Taze Deniz Ürünleri Ziyafeti: Akşam Amasra sahilinde sıralanan restoranlarda, bölgeye özgü tazecik balıkları, yine ilçenin meşhur salatası eşliğinde yiyerek kendine muhteşem bir ziyafet çekebilirsin.
Sörf ve Yelken: Amasra merkezinde bulunan Büyük Liman’da bulunan yelken kulübünden, sörf, yelken ya da kano kiralamak mümkün. Lisanslı sporcuların da yetiştiği kulüp çocuklara ve yetişkinlere eğitimler de veriyor.
Yöresel Ürünler: Yöresel lezzetlere meraklıysan, Kadınlar Pazarı olarak bilinen Galla Pazarı’ndan, yöre kadınlarının ürettiği ürünleri satın alabilirsin. Pazar her Salı ve Cuma günü kuruluyor.
Hediyelik Eşya: İlçenin tarihi yerlerinden Çekiciler Çarşısı’nda, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları hala yaşatılmaya devam ediyor. Çarşıdaki zanaatkarların dükkanlarını dolaşım el yapımı tel kırma örtüler ve şimşir tahta kaşıklar gibi özel ürünler, sevdiklerine armağan edebileceğin çok özel hediyelikler olarak seni bekliyor.
Reçel: Amasra bereketli topraklarının yansımasını neredeyse 40 çeşide varan reçelleriyle de gösteriyor. Ağlayan Ağaç’a çıkan yol üstünde sıralanan tezgahlardan, yöre halkının ürettiği naneden, kırmızı bibere oldukça geniş lezzet çeşitliliğindeki reçellerden alabilirsin.
Amasra’nın tarihinin günümüzden 3000 yıl öncesine kadar uzandığı biliniyor. Kentin Kentin Antik isimlerinden birinin Sesamos olduğu ve bu ismin ilkbaharda Boztepe'de açan susamlardan geldiği söyleniyor. Kentin diğer bilinen isimleri ise Amastris ve Samastro… Tarih boyunca Roma, Bizans imparatorlukları, Cenevizliler ve Osmanlı gibi önemli medeniyetleri ağırlamış olan ilçe, Cenevizliler zamanında önemli bir liman ve ticaret merkezine dönüşmüş. Fatih Sultan Mehmet ile birlikte Osmanlı topraklarına geçmiş olan Amasra'nın ayrıca iki tane adası da bulunuyor. Büyük olanı Büyükada, diğeri ise Tavşan Adası olarak adlandırılıyor.
Batı Karadeniz’in en gözde beldelerinden olan Amasra zengin tarihi mirası ve doğal güzellikleri ile her yıl pek çok ziyaretçiyi ağırlıyor. Plajları ile de öne çıkan belde, deniz tatili için de tercih ediliyor. Merkezden uzaklaşmaya gerek kalmadan konaklayabileceğin ilçede otel fiyatları açısından her bütçeye uygun alternatifler mevcut. Şık bir butik oteli ekonomik bir pansiyon ya da tarihi bir konağı tercih ederek Amasra’da bütçene uygun keyifli bir konaklama gerçekleştirebilirsin.