Eskişehir Şehir Merkezi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yüz Ölçümü
13.925 km2
Nüfusu
887.475
Telefon Kodu
0222
En Sakin Sezon
Aralık-Şubat
En Yoğun Sezon
Nisan-Kasım
Yüz Ölçümü
13.925 km2
Nüfusu
887.475
Telefon Kodu
0222
En Sakin Sezon
Aralık-Şubat
En Yoğun Sezon
Nisan-Kasım
Çi Börek
Bütme
Met Helvası
Çibörek: Tatar mutfağından gelip bir Eskişehir klasiğine dönüşen çibörek, ince açılmış hamurun içinde kıymalı soğanlı harcın konulup yarım ay şeklinde kapatılmasıyla hazırlanıyor. Yağda kızartılarak pişen çibörek, Eskişehir’e gitmek için muhteşem bir neden.
Bütme: Çıtır çıtır hamuru ve yeşil mercimekli harcıyla Eskişehir tatilinde çayın yanında mutlaka denemen gereken lezzetlerden bir diğeri bütme.
Met Helvası: Eskişehir’in nesi meşhur sorusuna verilecek en leziz yanıtlardan biri met helvası. Yapı olarak da tat olarak da pişmaniyeyi andıran helva, daha sert ve şekil bakımından daha düzgün görünüyor.
Eskişehir Şehir Merkezi: Eskişehir’in tarihi ve turistik yerlerine kolayca ulaşabileceğin Eskişehir şehir merkezi, Eskişehir Tren Garı’na, Porsuk Çayı’na daha birçok noktaya ulaşım kolaylığı sağlıyor.
Eskişehir Tepebaşı: Eskişehir Tepebaşı Otelleri, Eskişehir’in simgesi haline gelen Masal Şatosu’na ev sahipliği yapan Sazova Parkı’na ve Espark Alışveriş Merkezi’ne yakınlığıyla öne çıkıyor.
Odunpazarı: Eskişehir’in iyi korunmuş geleneksel Odunpazarı evlerinin, Cam Müzesi’nin, Kurşunlu Medrese’nin ve Atlıhan’ın yer alığı Odunpazarı, nostaljik atmosferiyle dikkat çekiyor.
Lüle Taşı: Kireçtaşına benzer jeolojik yapısıyla Türkiye’de sadece Eskişehir çevresinde çıkarılıp işlenen lüle taşından birçok süs eşyası ve takı üretiliyor.
Met Helvası: Eskişehir’den dönüşte hediyelik ne alınır diye düşünüyorsan, sevdiklerini met helvası ile sevindirebilirsin.
Cumhuriyet Tarihi Müzesi: Kurtuluş Mücadelesi’nin en çetin cephelerinin yaşandığı Eskişehir, Cumhuriyet’in kuruluşu dönemini yansıtan eserlerin sergilendiği önemli müzelerden Cumhuriyet Tarihi Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Müzede Cumhuriyet tarihine ilişkin kaynak arayanlar için geniş bir kitap koleksiyonu da yer alıyor.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi: Eskişehir’in bugünkü çağdaş imajının oluşturulmasında büyük pay sahibi olan siyasetçi ve akademisyen Yılmaz Büyükerşen’in balmumu eserlerinin sergilendiği müzede Aşık Veysel’den Obama’ya; Hulusi Kentmen’den Gandi’ye birçok tanınmış simaya merhaba diyebilirsin.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi: Eskişehir’in en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Cam Müzesi, cam işçiliğinin rengarenk ve en güzel örneklerini ziyaretçilerine sunuyor.
Eti Arkeoloji Müzesi: Anadolu’nun en eski medeniyeti Hititlerden ve bu coğrafyada yaşamış diğer topluluklardan kalma 20 bini aşkın eserin sergilendiği müze, tarih meraklıları için harika bir seçenek sunuyor.
Tülomsaş Müzesi: Türkiye’nin ilk yerli üretim otomobili olan Devrim Arabası’nı görmek için bu müzeyi de Eskişehir’de görülecek yerler listene ekleyebilirsin.
Eskişehir Dans Festivali: Her yıl şubat ayının ikinci yarısında bir hafta sonu gerçekleşen festivale hem Türkiye’nin dört bir yanından hem de yurt dışından sayısız dans sever katılıyor. Farklı dans okullarının da dans atölyeleri düzenlediği festival süresince eğlence hiç bitmiyor.
Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali: Dünya çocuklarının bir araya gelerek birbirleri ile iletişimlerini güçlendirmeyi hedefleyen festival süresince; tiyatro gösterileri, atölyeler, konserler ve sokak gösterileri düzenleniyor.
İnönü Zaferleri Günü: 1. ve 2. İnönü Muharebeleri’nin kazanılması anısına her yıl 1 Nisan tarihinde kutlamalar gerçekleşiyor.
Uluslararası Yunus Emre Kültür Haftası: Mayıs ayının ilk pazartesi günü itibariyle başlayan hafta boyunca ünlü Türk düşünürü ve mutasavvıfı Yunus Emre’yi anma etkinlikleri gerçekleştiriliyor.
2 Eylül Eskişehir'in Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü: Kurtuluş Savaşı yıllarında Eskişehir’in 2 Eylül 1922'de düşman işgalinden kurtuluşu her yıl geniş katılımlı törenler ve etkinliklerle kutlanıyor.
Uluslararası Eskişehir Festivali: Her yıl kasım ayında 9 gün kadar süren Uluslararası Eskişehir Festivali; müzik, dans, tiyatro gibi çeşitli sanat dallarına ve çocuk etkinliklerine sahne oluyor.
Anadolu’da tarihi MÖ 2000’li yıllara kadar uzanan Eskişehir; Hitit uygarlığı döneminden sonra Frig, Lidya ve Pers hakimiyetine girdi. İlerleyen zamanlarda Büyük İskender yönetiminde Helenistik Dönemi yaşayan Eskişehir, MÖ 190’da Roma İmparatorluğu tarafından yönetildi.
Anadolu’da Türk hakimiyetinin başlamasıyla Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletlerinin topraklarına katıldı. Ardından Germiyanoğlu Beyliği topraklarına katılan Eskişehir, Osmanlı Devleti döneminde en çok göç alan yerlerden biri oldu.
İç Anadolu’nun kuzeybatı kesiminde yer alan Eskişehir, İstanbul’dan Hicaz’a giden demir yolları üzerinde yer alması; İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere yakın konumuyla tarih boyunca önemli bir geçiş noktası oldu.
Cumhuriyet’in kuruluşuna giden yolda Kurtuluş Mücadelesi’nin en önemli duraklarından 1. İnönü ve 2. İnönü Meydan Muharebeleri’ne, Eskişehir-Kütahya Savaşları’na ve nihayet Büyük Taarruz’a tanıklık etti. Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle Eskişehir, 1925’te il statüsü kazandı.
Yüksek Hızlı Tren seferleri ile ulaşımın daha da kolaylaştığı Eskişehir, ziyaretçi sayısını günden güne artırıyor. Farklı bütçelere ve zevklere uygun Eskişehir Otelleri ise yılın dört mevsimi seni ağırlamak için hazır. Odamax.com ile Eskişehir otel fiyatlarını görüntüleyebilir, dilediğin oteli seçip kolayca rezervasyon yapabilirsin. Ücretsiz iptal, kredi kartsız rezervasyon ve otelde ödeme gibi daha birçok kolaylık Odamax.com’da seni bekliyor. Odunpazarı Otelleri, Eskişehir Şehir Merkezi Otelleri veya Tepebaşı Otelleri arasından bütçene uygun olanı seçip, şehri keşfetmeye başlayabilirsin. Dilersen ailenle, dilersen arkadaşlarınla Eskişehir tatiline renk katacak Eskişehir butik otelleri ve Eskişehir pansiyonları arasından seçim yapabilirsin. Odamax.com avantajlarıyla Eskişehir konaklamanı şimdi planla!