Konya’da özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma nadide eserlere ve mimari harikalara rastlaman mümkün. Köşkler, bahçeler, medreseler, camiler ve daha fazlası Konya’da seni bekliyor. Konya Ovası, bünyesinde barındırdığı uçsuz bucaksız doğal güzellikleriyle de oldukça göz dolduruyor.
Konya’da Konaklama
- Konya Şehir Merkezi: Şehri merkezi otellerinde konaklamayı tercih edersen şehrin her bölgesine rahatça ulaşabilir ve keyifli bir seyahat geçirebilirsin.
- Karatay: Konya’da konaklama için en çok tercihe dilen bölge olan Karatay, turistlerin gözde ilçelerinden biri.
- Meram: Konya’ya yaklaşık 7 kilometre mesafede olan Meram, tarihi ve doğal güzellikleri eşliğinde benzersiz bir konaklama deneyimi yaşatıyor.
- Selçuklu: Hem iş hem de turistik bir gezi planlıyorsan, Selçuklu ilçesi tam da sana göre bir yer. Burası, havalimanına ve otobüs terminaline yakın konumuyla oldukça ilgi görüyor.
Konya’da Alışveriş
- Kadınlar Pazarı: Konya’da alışveriş yapmak için mutlaka uğraman gereken Kadınlar Pazarı’nın, Selçuklu Dönemi’nden günümüze kadar geldiği biliniyor. Eskiden Melike Hatun Pazarı olarak anılan bu pazarda; sebze, meyve, peynir ve süt ürünleri bulabilirsin.
- Küflü Peynir: Eski zamanlardan bu güne kadar Konya’da severek tüketilen küflü peynirden mutlaka kendine ve sevdiklerin için almalısın.
- Konya Gevreği: Tereyağlı, susamlı ve haşhaşlı çeşitleri bulunan bu gevrek, lezzetiyle damak çatlatıyor.
- Mevlana Şekeri: Konya’ya gelip Mevlana şekeri almadan dönmek olmaz. Kendin ve sevdiklerin için bol bol bu şekerden alabilirsin.
Konya Festivalleri
- Şeb-i Aruz Mevlana’yı Anma Etkinlikleri: Her yıl 7 - 17 Aralık tarihlerinde düzenlenen etkinlik, sema gösterileri, ney dinletisi ve daha fazlası ile dikkat çekiyor.
- Nasreddin Hoca Festivali: Konya denince ilk akla gelenlerden olan Nasreddin Hoca, fıkralarıyla her yaştan insanın ilgisini çeken biri. Her yıl 5 - 10 Temmuz tarihleri arasında Akşehir’de düzenlenen festivalde, fıkralar ve hikâyeler anlatılarak Nasreddin Hoca anılıyor.
- Yörük Türkmen Kültür Şöleni: Bu şölen, uzun yıllardır devam eden geleneksel bir etkinlik olarak biliniyor. Akşehir’de düzenlenen şölen, temmuz ayının ilk haftasında gerçekleşiyor.
- Beyaz Kiraz Festivali: Her yıl temmuz ayının ilk haftasında düzenlenen festival, Ereğli’de düzenleniyor. Bu festivalde, dünyada üretimi az olan beyaz kirazın tadına bakma fırsatı bulabilirsin.
- Tuz, Avcılık, Kültür ve Sanat Festivali: Cihanbeyli’de düzenlenen festival, her yıl temmuz ayının ikinci haftası gerçekleşiyor. Bu festivalle bilinçli avlanma hakkında bilgiler verilerek, av ve yaban hayatı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler anlatılıyor.
- Bir Nefes Bir Ses Uluslararası Tiyatro Festivali: Nisan ayında Konya’da düzenlenen festival, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Önemli tiyatro gruplarının bir araya getiren bu festival, şehrin kültürel alanda da gelişmesine katkı sağlıyor.
Konya Müzeleri
- Atatürk Evi Müzesi: 1912’de kesme taş ve tuğlalardan iki katlı olarak inşa edilen ev, Atatürk caddesi üzerinde bulunuyor. 1982’de Turizm Bakanlığınca Atatürk Evi Müzesine dönüştürülen binada; Atatürk’ün Konya ziyaretine ait materyaller, Kurtuluş Savaşı fotoğrafları, Atatürk’e ait bazı eşyalar, gazete kupürleri ve daha birçok önemli eser sergileniyor.
- Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi: 1905’te konak olarak inşa edilmiş olan binanın, Kurtuluş Savaşı öncesinde Belediye ve Kaymakamlık olarak hizmet verdiği biliniyor. Kurtuluş Savaşı sırasında ise Batı Cephesi Karargâhı,1921’de Akşehir’e taşınmış ve 9 ay 6 gün boyunca bu bina karargâh olarak kullanılmış.
- İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi: Hadis ilmini göstermek amacıyla Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus döneminde, Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırıldığı bilinen müzenin, 1264’te kullanılmaya başlandığı biliniyor. 19. yüzyıla kadar ilk günkü amacını sürdüren medrese, Cumhuriyet döneminde restore edilerek müzeye dönüştürülmüş.
- Konya Bilim Merkezi: Konya Büyükşehir tarafından yapılan proje, TÜBİTAK tarafından desteklenen ilk bilim merkezi olma özelliği ile ön plana çıkıyor. Yaklaşık 100 bin m2’lik bir alana sahip bir arazi üzerine 26 bin 250 m2’lik bir bina; 11 bin m2’lik yürüyüş yolları, 47 bin m2’lik yeşil alanı ile görenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor.
- Zaman Müzesi: Sille Mahallesi’nde bulunan Zaman Müzesi, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Müzede, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait zaman ile ilgili araçları görebilirsin.
- Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Rüştü Bey tarafından yaptırıldığı bilinen konak, 1985’te tescil edilmiş, 1989’da ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamulaştırılmış ve 1992’de de restorasyon işlemleri başlatılmış. Ardından Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak düzenlenen konak, günümüze kadar özgünlüğünü korumayı başarmış.
Konya Camileri
- İplikçi Camii: Selçuklu’nun en önemli eserlerinden biri olan ve şadırvanında 8 adet mermer sütun bulunan caminin şadırvanı, geometri ve mühendislik harikası olarak nitelendiriliyor. Öyle ki cami de ses farklı bir şekilde yankılanıyor.
- Selimiye Camii: Mevlana Camii olarak da bilinen Selimiye Camii, Mevlana Müzesi’ne yakın konumuyla dikkat çekiyor. İnşa tarihi 1559 yılı işaret eden caminin, belirli dönemlerde de yeniden bakımdan ve tamirattan geçtiği biliniyor. Son dokunuşlar ise 1914’te Mimar Muzaffer tarafından yapıldığı söyleniyor.
- Aziziye Camii: Pencerelerinin kapısından büyük olmasıyla dikkat çeken cami, şehir merkezinde konumlanıyor.
Konya’nın Tarihi Güzellikleri
- Alaeddin Tepesi: Konya’nın merkezinde bulunan Alaeddin Tepesi, yerel halk için oldukça önemli bir yer taşıyor. Tarihi M.Ö. 3 binli yıllara dayana tepenin, Sultan Alaeddin’in halktan vergi yerine toprak istemesiyle üst üste biriken topraklardan oluştuğu söyleniyor.
- Çatalhöyük: Konya seyahatinde mutlaka görmen gereken yerler arasında bulunan Çatalhöyük, Çumra ilçesine 10 kilometre mesafede bulunuyor. Adını, yükseltili yapısının sebep olduğu görüntüden alan Çatalhöyük, insanlık tarihine ışık tutan bir antik yerleşim olarak biliniyor.
- Kilistra Antik Kenti: Konya’nın Kapadokya’sı olarak da nitelendirilen Kilistra Antik Kenti, M.Ö. 1. yüzyıla dayanan geçmişi ile geçmiş ile gelecek arasında bir kapı niteliği taşıyor. Hatunsaray beldesine bağlı Gökyurt Köyü’nde yer alan antik kentte; Frig dönemine ait kaya mezarları, kiliseler, sarnıçlar ve şapeller yer alıyor.
Konya’nın Doğal Güzellikleri
- Beyşehir Leylekler Vadisi: Beyşehir’in Yeşilbağ beldesinde simge haline gelen vadi, ilkbahar günlerinde benzersiz bir gün yaşamana yardımcı oluyor. Eşsiz manzaralara tanıklık edebileceğin vadide, bol bol fotoğraf çekme imkânı bulabilirsin.
- Yerköprü Şelalesi: 20 metre yükseklikten dökülen şelale, Hadım ilçesinde muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor.
- Obruk Yaylası: 1000-1050 metre yükseklikte olan Obruk Gölü’nü de içinde barındıran yayla, Karapınar ilçesinde yer alıyor. Geçirgen bir karstik yapıya sahip olan bu yayla, Ereğli hattı boyunca Tuz Gölü’ne kadar uzanıyor. Burada bulunan obruklar ise sulu ve kuru olmak üzere ikiye ayrılıyor.
- Karapınar Çölü: Karapınar ilçesinde yer alan çöl, Türkiye’nin tek çölü olma özelliğini taşıyor. Geçmişte göl olan bu arazi, zamanla kuruyarak bu şeklini aldığı söyleniyor.
- Eflatun Pınarı: Adını Eflatun’dan aldığı söylenilen Eflatun Pınarı, Hititler Dönemi’nde yapılmış bir su anıtı olarak biliniyor. Beyşehir’e 22 kilometre mesafedeki bu pınar, hafif dalgalı bir yerdeki kalkerden ve yassı bir tepenin eteğinde yer alan ve yaklaşık 100 metrelik bir bölümden kaynıyor.
Konya’nın Kaplıca ve Hamamları
- Valide Sultan Hamamı: Mimar Sinan’ın eserleri arasında önemli bir değeri olan bu hamamın, 16. yüzyıla ait olduğu biliniyor. Sultan II. Selim Külliyesi ile aynı zamanda inşa edildiği bilinen ve Karapınar ilçesinde bulunan hamamın içinde; soyunma, sıcak ve ılık olmak üzere ayrı bölümler yer alıyor.
- Meram Hamamı: Meram ilçesinde bulunan hamam, bulunduğu ilçeyle aynı ada sahip. Hamamın kitabesinde; Karamanoğulları devrinde Hicri 827, miladi 1424 yılında Hacı Hasbey oğlu Mehmet adındaki bir hayırsever tarafından, Meram Köprüsü’nün hemen yanına yaptırıldığı yazıyor.
- Ilgın Kaplıcaları: Konya tarihi ve doğal güzellikleri yanı sıra termal sularıyla da ilgi görüyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gören Ilgın Kaplıcaları’nın suyunun; potasyum, amonyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, alüminyum, klorür, nitrat, sülfat ve Hidrokarbonat açısından oldukça zengin olduğu söyleniyor.
Konya’nın Parkları ve Bahçeleri
- Kyoto Japon Parkı: 2010’da Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan park, Türkiye’de Japon rüzgârları estiriyor. Toplamda 36 m2’lik bir alana kurulu olan park, Japon kültürünün farklı konseptleri ile karşımıza çıkıyor.
- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi: Birbirinden renkli kelebeklerin, kuşların ve farklı çeşitteki bitkilerin yer aldığı bahçe, 7 bin 600 m2’lik bir alanda hizmet veriyor.
- Ecdat Parkı: Osmanlı mimarisinin esintilerini görebileceğin park, yapay bir göl etrafında kurulu bir alanda hizmet veriyor. Burada, Osmanlı evleri şeklinde inşa edilmiş dükkânları da görebilirsin.
- Nasreddin Hoca Gülmece Parkı: Akşehir’de bulunan Nasreddin Hoca Türbesi’nin hemen yanı başında bulunan park, Nasreddin Hocanın fıkralarından yola çıkılarak inşa edilen küçük heykellerle dikkat çekiyor.
- Sille Baraj Parkı: 2017’de hizmete açılan park, Selçuklu ilçesinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Sille Himmet Ölçmen Barajı çevresinde konumlanan parkta, kayıkla gölette kısa bir tura çıkabilir ya da yürüyüş yapabilirsin.
- Karaaslan Hamidi Parkı: Konya’nın en büyük parkı olma özelliği taşıyan Karaaslan Hamidi Parkı, geniş bir alanda hizmet veriyor. Parkın içinde geniş bir meyve ağacı da mevcut!
- Kültür Park: 2009’da hizmete giren park, büyük bir yeşil alana ev sahipliği yapıyor. Alaeddin Tepesi’nin dokusu bozulmadan oluşturulan parkta, birçok sosyal etkinliklerin gerçekleştirilebildiği mekânlar, bir amfi tiyatro, Dede Bahçesi gibi yapılar bulunuyor.
Konya’nın Mağaraları
- Tınaztepe Mağarası: Seydişehir’deki mağara, dünyadaki üçüncü Türkiye’deki ise en büyük mağara olma özelliğine sahip. 1968’de Fransız bilim adamı Michel Bakalowichz tarafından keşfedilen mağara, 22 kilometre uzunluğunda olup Türkiye’nin en büyük mağarası olma özelliğini taşıyor. Mağaranın sadece 1580 metrelik bölümü ziyarete açık.
- Yerköprü Mağarası: Hadım ilçesindeki mağara, doğa harikası niteliğinde… Göksu Nehri’nin akış yolu üzerinde bulunan mağara, 5 bin metre uzunluğa sahip.
- Güvercinlik Mağarası: Güneybağ ilçesinde yer alan mağara, ev sahipliği yaptığı bölümleri ile oldukça ilginç manzaralara ev sahipliği yapıyor. 346 metrelik uzunluğu ile mağara; çok sayıda sarkıt, dikti, mağara sütleri ve perde oluşumlarını gözlemlemene olanak sunuyor.
- İnbaşı Mağarası: Hadim ilçesinde şelaleleri ile ilgi gören mağara, 100 - 150 metre uzunluğuyla dikkat çekiyor.
- Körükini Mağarası: Konya’nın önemli turizm kaynaklarından olan mağara, Beyşehir ilçesinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Toplamda 1250 metre uzunluğunda olan mağaranın içinden geçen Uzunsu Deresi, mağaranın güzelliğine güzellik katıyor.
Konya’nın Gölleri
- Meke Gölü: Her yıl yerli ve yabancı yüzlerce turisti ağırlayan Meke Gölü, 800 metre uzunluğu ve 500 metre genişliği ile ön plana çıkıyor. Geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan göl, deniz seviyesinden 918 metre yüksekte yer alıyor. 12 metre derinliği ile gölün suyu oldukça tuzlu…
- Akşehir Gölü: Afyonkarahisar ile Konya sınırları içerisinde yer alan göl, Emir Dağı ve Sultan Dağları’nın arasındaki çöküntüde bulunuyor. Dışarı herhangi bir akıntısı bulunmuyor olup kapalı havza özelliğine sahip olan gölün suyu, kıyılardan göle tatlı kaynakların karışmasından dolayı çok tuzlu değil.
- Obruk Gölü: Obruk Yaylası’nın bir bölümü olan gölün geçmişi 13. yüzyıla dayanıyor. Gölün hemen yanı başında konumlanan Obruk Han harabeleri de görülmeye değer bir yer.
- Beyşehir Gölü: 1993’te korunmaya alındığı bilinen Türkiye’nin en büyük milli park statüsündeki Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın içinde, Türkiye’nin en büyük üçüncü gölü olarak bilinen Beyşehir Gölü yer alıyor.
- Acıgöl: Volkanik bir göl olan Acıgöl, Karapınar ilçesinde yer alıyor. Derinliği 300 metreyi geçen göl, ziyaretçilerine harika manzaralar sunuyor.
Konya’nın Tarihi
M.Ö. 6000-5000 yıllarında bölgede yerleşim yeri olduğu düşünülen Konya, eski çağlarda “İkonium” olarak isimlendirildiği biliniyor. Hititler, Frigler, Roma ve Bizans, Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletlerinin hâkimiyetinde kalan Konya, Selçuklu Devleti hükümdarı Süleyman Şah tarafından fethedildikten sonra uzun yıllar Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkentliğini yaptığı biliniyor. 1277’de Karaman Oğulları Beyliği yönetimine giren ve Fatih Sultan Mehmet’in Karamanoğlu Beyliği’ne son vermesi ile Osmanlı hâkimiyetine geçen Konya, 1470’te dördüncü eyalet olarak kurulan Karaman’ın merkezi de Konya olarak belirleniyor. 1901’de Avlonyalı Ferit Paşa'nın Konya'ya vali olarak tayin edilmesiyle şehir gelişmeye başlıyor ve Osmanlı dönemlerinde de önemli kervan yollarının geçmesiyle yoğun ticari faaliyetlere sahne oluyor.
Konya Otel Fiyatları
İç Anadolu'nun gözde turizm merkezlerinden olan Konya, temiz, konforlu ve lüks otellerinin yanı sıra yüksek hizmet kalitesi ile ziyaretçilerine ideal bir konaklama deneyimi yaşatıyor. Odamax.com’un özel filtreleme seçeneği ile her dönemde yapacağın Konya otelleri aramanda en iyi sonuçları alabilirsin. Konya otellerinin avantajlı fiyatlarından yararlanmak ve bütçene uygun tatil yapmak için sezon boyunca Odamax.com’un üyelere özel fırsatlarından yararlanabilirsin. Hemen gir Odamax.com’a, ücretsiz iptal imkânı ve otelde ödeme kolaylığı ile dünya kadar otel arasından odanı kolayca seç!